GDJE JE ISTINA? Umjetnica iz BIH optužila riječkog taksista za rasizam, on odlučno pobija njezine tvrdnje i priprema tužbe!

Selma Selman: „Rekao mi je: Neću voziti kurve, vozim za dom i poglavnika”; Taksist Krešimir Marinčić: „Ovo s ovim NDH pozdravom je najveća nebuloza koju sam za sebe čuo!“

Ovoljetni Bijenale industrijske umjetnosti u Labinu dobio je sasvim neočekivani publicitet zbog skandala u središtu kojega su umjetnica iz BIH Selma Selman i riječki taksist Krešimir Marinčić.

Bijenale industrijske umjetnosti manifestacija održava se od sredine srpnja do kraja listopada ove godine u istarskim gradovima Labinu, Raši, Vodnjanu, Puli te u Rijeci pod egidom ‘Na leđima palih divova’, u suorganizaciji Labin Art Expressa XXI s MMSU Rijeka i Arheološkim muzejom Istre, sve u sklopu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Do incidenta koji se munjevitom brzinom proširio hrvatskim medijskim prostorom došlo je proteklog vikenda nakon otvaranja Bijenala u Labinu, kada se skupina umjetnica trebala vratiti u Rijeku gdje je također izložena umjetnička instalacija Selme Selman, Trebao ih je minibusom za račun Bijenala prevoziti Krešimir Marinčić.

Selma Selman je na svojem Facebook profilu incident opisala povećim statusom.

Danas sam zbog svojeg nacionalnog identiteta, u zemlji koja je dio Balkana, dio Europske unije i koja je osvojila drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu, verbalno napadnuta. Dodatno, moja prijateljica Ivana i ja nazvane smo kurvama.

U svom izlaganju Selman opisuje što joj je vozač navodno rekao:

“‘Neću voziti Ciganke jer one donose lošu sreću, neću voziti kurve. Vozim Za dom i poglavnika'”, piše Selman koja je pojasnila i kako je Za dom spremni bio pozdrav i moto fašističkih ustaša od 1930-ih.

“Verbalno me napao muškarac duplo stariji od mene, koji je bio vozač za Bijenale. Bila sam na otvorenju Bijenala industrijske umjetnosti u Labinu, gdje sam imala izložbu, ali moja instalacija je bila izložena i u Muzeju suvremene umjetnosti u Rijeci.

https://www.facebook.com/selman.selma.58/posts/1862924797349144

Bilo je kasno i svi smo trebali stići u Rijeku. Ja sam krenula sa svojom prijateljicom Ivanom Ivković. Sjela sam u kombi, a nisam shvatila da u ruci imam pola čaše crnog vina. Sjedila sam u kombiju kada se taj muškarac počeo derati na mene jer sam sa sobom u kombi donijela čašu vina.

Doslovno je vikao na mene govoreći razne prostote, a ja sam se štitila tako što sam mu rekla da mi je to mogao pristojno reći i da nema pravo vikati na mene. Izašla sam iz kombija u nadi da ćemo opet ući jer sam popila svoju čašu vina. Ali nije me pustio unutra, govoreći razne stvari, poput toga da sam kurva, ciganka, da nosim nesreću…

Tada sam primila podršku od svojih kolega i prijatelja koji su bili tamo, ali nemam pojma što se dogodilo nakon što sam otišla iz Hrvatske.

U ovom Bijenalu sam sudjelovala s radom ‘Nemate pojma’ koji je instalacija video performansa čiji je cilj dovesti u pitanje i direktno adresirati pitanja u vezi rasizma, diskriminacije i općenito situacije do koje je došlo na otvorenju Bijenala“, zaključila je Selman ovu priču.

Njezinu priču „u roku odmah“ prenijeli su mnogo mediji, uključujući brojne vodeće nacionalne internetske portale, ne mareći pritom previše za „drugu stranu“ odnosno riječkog taksista koji je optužen za rasizam, ksenofobiju, netoleranciju, primitivizam…

No ovoga puta u medijskim napisima neimenovani ali prozvani riječki taksist Krešimir Marinčič nije želio „odšutjeti“ optužbe. Ne ulazeći u to što se stvarno dogodilo, od mnogih njegovih kolega i suradnika čuli smo kako se radi o primjernom čovjeku za kojega nikada ne bi rekli da može izustiti stvari za koje ga optužuju. Marinčić je ogorčen, i najavio je sudske tužbe protiv klevetnika.

Krešimir Marinčić na naš upit rekao nam je sljedeće:

Ja sam vozač koji je vozio umjetnicu koja me optužuje. No njezine optužbe su notorna neistina! Ne bih se nakon dva dana vožnje po Istri sjetio da ne vozim Rome Da ne vozim Rome, ne bih ju još u Rijeci pustio u minibus, a niti dan ranije cijeli dan nju i ostale goste vozio po Istri.

Nemam problema niti s Romima niti s kurvama. Vozim sve one koji se ponašaju kao uljuđeni putnici. Gospođa se htjela voziti s punom čašom crnog vina u mom minibusu što ne bi dozvolio nikome. Rekao sam gospođi da možemo pričekati da popije vino i neka poslije uzme tu čašu sa sobom ako joj je toliko draga. Imam svoj obrt od 2010. godine i vozim ljude svih rasa i nacionalnosti, od Indijaca, Koreanaca, Srba do Amerikanaca.. Ne postoji narod čijeg pripadnika nisam vozio!

A ovo s ovim NDH pozdravom je najveća nebuloza koju sam za sebe čuo. Učio sam povijest u osnovnoj i srednjoj školi i bolje da ne govorim o tome što mislim o toj temi. Danas je 2018. godina i baš me briga i za poglavnika i za Tita i za 40-te…

Umjetnici je možda trebala medijska pažnja zbog izložbe, a ja razmišljam ozbiljno o tužbi za klevetu. Imao sam svojih grešaka u životu i sve sam ih skupo platio, ali gadarije mi nitko neće stavljati u usta. I gospođa je bila pijana i to jako, pa se nadam da i svjedoci mogu to potvrditi. Ovo što je izjaviola je njezin jeftin PR“, tvrdi Krešimir Marinčić.

Čini se kako će ova silno neugodna priča ipak dobiti svoj epilog na sudu koji bi trebao dokraja razbistriti što je tko kome rekao u minibusu riječkog taksista.

No šteta je mnogima već napravljena…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari