WELLBEING U PUNOM SMISLU

Gorski kotar kao zeleno srce Kvarnera; Poznata destinacija zdravstvenog turizma

Gorski kotar je od pamtivijeka poznat kao destinacija zdravstvenog turizma, gdje se čisti goranski planinski zrak koristio u svrhu prevencije i rehabilitacije, a  članstvom u Klasteru zdravstvenog turizma Kvarnera osnažit ćemo našu stratešku prednost, istaknuo je Petar Hrg, direktor Turističke zajednice Gorskog kotara povodom priključivanja Klasteru.

Zdravstveno-turistička ponuda Gorskog kotara sa svojim jedinstvenim i prepoznatljivim potpisom utemeljena na wellbeingu, u sinergiji s prirodom kao katalizatorom i autohtonoj gastronomiji, doprinijet će i turističkom pozicioniranju Kvarnera i Hrvatske.

„Gorski kotar kao tzv. zeleno srce Kvarnera predstavlja u punom smislu wellbeing kao kombinaciju fizičkih, mentalnih, emocionalnih i društvenih čimbenika zdravlja. Ključne prednosti ove destinacije jesu klimatoterapija, aktivan odmor i gastronomija, koja uključuje sve goranske autohtone proizvode – od bobičastog voća, meduna pa sve do autohtone gastro-ponude. Priključivanjem TZ Gorskog kotara Klasteru otvorili smo mogućnost spajanja prirodnih čimbenika mora i gorja, a samim time i praćenje medicinskih učinaka na zdravlje i kvalitetu života  ljudi.“ – kazao je doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, dr. med., predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.

VIDEO DANA:

Goransko planinsko područje prekriveno jedinstvenim šumskim zajednicama obuhvaća terapijski blagotvorne klimatske pojaseve, i to od nizinskog dijela s 200 m nadmorske visine do visinskih dijelova srednjeg i visinskog gorja, iznad 1500 m nadmorske visine. Ujedno, visoka koncentracija kisika u zraku i bioaktivne tvari u iglicama crnogoričnih šuma i lišću bjelogoričnih izrazito povoljno utječu na opće psihofizičko stanje organizma.

„Upravo je uključivanje Gorskog kotara u Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera ono čime Kvarner kao destinacija zdravlja potvrđuje jedinstveni spoj primorja, otoka i gorja, kojim je obilježena turistička ponuda Kvarnera, a jednako tako i ponuda zdravstvenog turizma. Vjerujem da će i medicinska struka naći da je Gorski kotar kao izvor klimatskih pogodnosti i potencijal razvoja usluga, onaj dio koji može doprinijeti daljnjem razvoju zdravstvenog turizma na Kvarneru“, naglasila je dr.sc. Irena Peršić Živadinov direktorica Turističke zajednice Kvarnera i predsjednica Upravnog odbora Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.

Trend prepoznavanja Gorskog kotara kao destinacije zdravlja i zdravog življenja posebno se istaknuo tijekom korona epidemije jer je postao sinonim sigurnog utočišta posjetiteljima i atraktivnog područja za revitalizirajući, aktivan odmor u okrilju čiste, neukroćene prirode.

„Veliki je iskorak napravljen time što smo dio Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera. To će nama, lokalnim ugostiteljima, smještajnim objektima i domaćim OPG-ovima ojačati pozicioniranje na tržištu te omogućiti daljnji razvoj ovog visokovrijednog turističkog proizvoda.“ – kazao je Andrej Kauzlarić, direktor hotela Bitoraj iz Fužina, koji već duži niz godina razvija proizvode ovog vida turizma.

Značaj zdravstvenog turizma u tržišnom pozicioniranju destinacije je neosporan, jasno mjerljiv i segment turističkog proizvoda kojeg očekuje stabilan rast jer se komplementarno nadograđuje na zdravstvene sustave. Naime trendovi jasno pokazuju kako će se sve više konzumirati zdravstveno-turistički proizvodi koji su usmjereni ne samo na rehabilitaciju već i na prevenciju koja je ključna u očuvanju zdravlja, što posljedično utječe i na optimizaciju troškova zdravstva.

„Članstvom u Klasteru želimo istaknuti naše komparativne prednosti, ali ujedno poslati i signal investitorima koji prepoznaju značaj destinacije održivog, cjelogodišnjeg i zdravstvenog turizma. Cilj nam je proširiti i pripremiti uvjete za povećanje kvalitete turističke ponude Gorskog kotara visokokvalitetnim ulaganjima utemeljenim na wellbeingu i gastronomiji.“ – zaključio je Hrg.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari