GORSKI KOTAR: Županija ulaže u Centar “Velike zvijeri”, punionicu meda, destileriju…

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima obišao je radove na budućem Centru za posjetitelje o velikim zvijerima i ostale objekte koji će se graditi na području općine Ravna Gora.

U sklopu ovog projekta obnovit će se i prenamijeniti postojeća ruševna zgrada u Centar za posjetitelje, koji će svoju interpretaciju temeljiti na zanimljivostima o medvjedu, vuku i risu, te Gorskom kotaru, kao njihovom optimalnom staništu. Vrijednost projekta je 8.180.006,45 kuna, a sufinancira se bespovratnim sredstvima iz europskih Strukturnih i investicijskih fondova.

EU sufinancira projekt s 5.006.600,96 kuna bespovratnih sredstava, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s dodatnih 1.062.989 kuna. PGŽ zajedno s JU „Priroda“ Prirodom projekt sufinancira s iznosom od 2.077.926,315 kn.

„Gorski kotar će s ovim Centrom imati jedan motiv više za dolazak,  a upravo je ovo mjesto na kojem će se događati priča o vuku, risu i medvjedu. Vjerujem da svaki putnik neće žaliti vremena i truda skrenuti s ceste i doći posjetiti ovaj Centar. Nastojimo brendirati Gorski kotar kroz sve njegove specifičnosti, kao što je i ova. Uskoro će na ovim prostorima biti i Centar za preradu voća, punionica meda, destilerija i ostalo. Ovdje imamo i rasadnik, želimo pokrenuti poljoprivredu, voćarstvo i proizvodnju naših autohtonih proizvoda koje plasiramo kroz Kašeticu, koja je već prepoznata kao brend naše zeleno-plave županije. Jednom riječju, želimo otvoriti oči ljudima da vide koju ljepotu imaju ovdje u Gorskom kotaru“, rekao je župan Komadina.

V.d. ravnateljica Irena Jurić istaknula je kako će budući Centar za posjetitelje na jedan moderan način interpretirati stanište i pojavnost velikih zvijeri u Gorskom kotaru.

„To će biti nešto specifično za Gorski kotar. Svaka zvijer će dobiti podjednak udio u tom interpretacijskom dijelu, Centar će biti na 2 kata, on ostaje u gabaritima one postojeće stare zgrade. Radi se o jednoj lijepoj priči kojom  razvijamo brend  velikih zvijeri u Gorskom kotaru. Prostor će biti multimedijalni te će se na prihvatljiv i svima razumljiv i zanimljiv način prezentirati biološko bogatstvo Gorskog kotara“, rekla je Jurić.

Projekt provodi Javna ustanova „Priroda“, uz podršku Primorsko-goranske županije te uz partnerstvo Općine Ravna Gora i Turističke zajednice općine Ravna Gora. Predviđeno trajanje projekta je do 1. rujna 2020. godine. Izvođač građevinskih radova je „Izgradnja Popovački“, a vrijednost samih radova iznosi  3.882.871,00 kuna s PDV-om.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka, a glavni čuvar prirode Marko Modrić prezentirao je fotozamku za praćenje pojavnosti zvijeri, u sklopu projekta nabavljeno je 10 fotozamki.

Tijekom boravka u Staroj Sušici, župan Komadina posjetio je i objekt za preradu voća i punionicu meda gdje je u tijeku 2. faza građevinskih radova u vrijednosti od 514.921 kuna s PDV-om – izvođač je Graditeljska radnja iz Prezida. Izvode se radovi na otvorima, pristupnoj rampi, odvodnji, sabirnoj jami.  Osnovna namjena objekta, kojim će upravljati Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj županije, bit će uslužna prerada voća u cilju pokretanja gospodarskih aktivnosti i ulaganja, prvenstveno na području Gorskog kotara. Ukupna vrijednost projekta koja uključuje cjelovitu obnovu postojećeg objekta zajedno s opremom za preradu voća i punionicu meda procijenjena je na oko 4.200.000,00 kuna.

Pročelnica Upravnog odbora za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar rekla je kako je na objektu prošle godine završena 1. faza, sanacija krova u vrijednosti oko 500.000,00 kuna.

„Objekt se planira dovršiti u periodu do kraja 2020. godine. Uz osnovnu  preradu voća objekt je namijenjen i edukaciji poljoprivrednih gospodarstva i studenata, u suradnji s Veleučilištem u Rijeci gdje je uz podršku Primorsko-goranske županije pokrenut studij agroturizma uz organizacije stručne prakse u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u čijem je prostoru formiran i mali pedološki laboratorij“ rekla je Raukar.

„Ovo radimo ne da bi Županija ili Centar zaradili, nego da bi stvorili poduzetnike, da ljudi imaju turistički, ali i stambeni motiv dolaska u Gorski kotar kako bi koristili ovo područje. Nekim stvarima se ne možemo baviti, ali možemo turizmom i poljoprivredom i upravo smo zato Centar za poljoprivredu locirali u Staroj Sušici, a Goranski sportski centar u Delnicama. Nastojimo razvijati programe i projekte u sklopu te dvije institucije, u suradnji s našim upravnim odjelima i kandidiranjima prema EU fondovima, za što mislim da nam za sada dobro ide“, zaključio je župan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari