Gotovo 1600 Riječana povodom Dana pismenosti počastilo se članstvom u Gradskoj knjižnici Rijeka!

U petak 8. rujna povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti Gradska knjižnica Rijeka održala je akciju upisa za 25 kuna

I ovaj put, kao i u ranijim slučajevima, zabilježen je ohrabrujući pozitivan rezultat, pa se je u samo jednom danu u knjižnicu učlanilo čak 1572 Riječana, a posebno je važno da je među njima 611 novih članova.

Na razini lokacija očekivano najpopularniji kao mjesto upisa bili su središnji odjeli uz Korzo – Filodrammatica s 423 i Palača Modello s 401 upisom. Među ograncima posebno se ističe Ogranak Zamet sa 175 upisanih korisnika.

Navedeni brojevi dobro se uklapaju u pozitivan niz poslovanja Gradske knjižnice Rijeka i uzlaznu putanju broja članova – podsjetimo se, 2016. godinu Gradska knjižnica Rijeka završila je s 19 903 upisanih korisnika što je bio porast od 10 % u odnosu na prethodnu godinu.

U Gradskoj knjižnici Rijeka nadaju se da će kraj 2017. godine dočekati s preko 20 000 članova, a osnovna nit vodilja djelovanja u daljnjem razdoblju je zamisao da do 2020 godine kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture u knjižnicu bude učlanjeno 20 % Riječana – naime, trenutno je u Gradsku knjižnicu Rijeka učlanjeno nešto manje od 16 % stanovnika što je prosjek koji se može i vrijedi poboljšati.

Iako je osnovni preduvjet za taj pomak izgradnja prve i nove središnje zgrade knjižnice u kompleksu “Benčić” knjižnice, čitanje i knjiga imaju stabilnu društvenu ulogu za kojom postoji široka potreba građanstva. Dobra priča koja se čita s proširenim očima, ljepota stripa ili slikovnice, mir i inspirativnost, opuštanje i zabava, promišljanje i autorefleksija, učenje i znatiželja (…) sve su to dragi procesi i emocije koje budi pisana riječ – trileri, SF, ljubići, “teen” romani, publicistika, znanost… Želja je stoga da priča o knjižnici ne bude prepoznata kao priča o cijeni već kvalitetnom slobodnom vremenu tijekom kišnog vikenda, priči koju se čita na klupici i autobusu, knjigama koje pri učenju za ispit ili novu poslovnu avanturu, razumijevanje povijesti, društva i raznih drugih fenomena.

U konačnici obitelj u kojoj su svi učlanjeni u knjižnicu – od djeda i bake do malenog brata i sestre ideal su rada Gradske knjižnice Rijeka, pa je zato i redovita godišnja članarina simboličnih i svima dostupnih 50 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari