ZA SVAKOG PO NEŠTO

Gotovo 30 manifestacija u našem Jelenju povodom svetog Mihovila

Ove godine održati će se Mihoja. Gotovo tridesetak manifestacija biti će organizirano povodom zaštitnika Općine Jelenje i Župe Jelenje. Pridružite nam se. U nastavku dostavljamo kompletan program.

Općina Jelenje, Turistička zajednica općine Jelenje i Župni ured sv. Mihovila arkanđela Jelenje u suradnji s jelenjskim udrugama pripremili su program obilježavanja blagdana sv. Mihovila – Mihoje, zaštitnika Općine i Župe Jelenje, koji se slavi i kao Dan Općine Jelenje, čija će događanja potrajati tijekom cijelog rujna, a programi održavati u Dražicama, Lukežima, Hahliću i Jelenju, najavio je na konferenciji za novinare načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, u svojem uvodnom obraćanju, ističući da je program događanja složen prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a ako budu novi momenti, u smislu pogoršanja epidemiološke situacije, program će se dodatno prilagoditi.

– Prošle smo godine morali preskočiti Mihoju, zbog poznate situacije s epidemijom koronavirusa. Ove je godine situacija nešto povoljnija, pa smo pripremili program, u kojem su ipak zbog epidemioloških mjera izostala zabavna događanja, ali je zato obilje vjerskih, kulturnih i sportskih događanja, koja će biti organizirana svaki vikend u rujnu. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelenje dodijelit ćemo općinske nagrade zaslužnim pojedinicima i kolektivima, kazao je jelenjski načelnik Robert Marčelja, dodajući kako je Mihoja najveća manifestacija na području općine Jelenje. Marčelja ističe kako mu je izuzetno drago da su se uključile jelenjske udruge jer organizirat tridesetak manifestacija, u današnje vrijeme, nije jednostavno, što financijski, što organizacijski. Svi ćemo na odgovoran način odraditi program koji smo zamislili, a vjerujem da ćemo iduće godine uključiti onaj zabavni dio I veliku feštu, kako smo inače navikli, odnosno to najviše fali našim sumještanima ali i gostima koji dolaze u naš kraj.

O samom programu Mihoje govorila je Jasminka Matrljan iz jelenjske Turističke zajednice, odnosno turističke platforme Visit Jelenje. Svi zajedno međusobno smo se uskladili tako da se svaki vikend u rujnu imamo nešto na programu. Ovaj vikend, kazala je Matrljan, Planinarsko društvo Obruč ima puno aktivnosti. Kreće 9. utrka Hahlić za uru i 16. Maša na Obruču, kao i stručno vođenje slijepih osoba – OSI, u sklopu UNICEF-ovog programa Mliječna staza.

– Sljedeći vikend stižu nam Šimčevi dani, manifestacija Matice hrvatske Jelenje, kojom se sjećamo pokojnog mons. Josipa Šimca, koji je puno učinio za ovaj kraj, ističu organizatori. Isti vikend je i tradicionalni Jelenski sajam. Vikend nakon toga, 17., 18. i 19. rujna, u goste nam stiže Ri Teatar s predstavom za djecu “Vrtuljak želja” i komedijom za odrasle “Operacija kamp”. U subotu, 18. rujna bit će održana i akcija dobrovoljnog darivanja krvi i Zelena čistka, a dan kasnije, 19. rujna i biciklijada Jelenski đir. Svečana sjednica Općinskog vijeća Jelenja na programu je 24. rujna, a dan kasnije, 25. rujna UHDVDR-a Jelenje organizira županijske sportske igre branitelja. Istoga dana najavljeni su i koncerti KUD-a Zvir i gostiju te klape Intriga. U sklopu sportskih događanja, 26. rujna najavljena je nogometna utakmica između NK Rječina i NK Zamet. Posjetit će nas i Gradska glazba Trsat, čija će Limena glazba svirati na samu Mihoju centrom Dražica, kazala je Matrljan, dodajući kako će 28. i 29. rujna biti održana i umjetnička radionica Slama Land Art, kipara Nikole Fallera, umjetničkog voditelja Udruge Slama i osnivača Land Art Festivala Slama.

Župnik Župe sv. Mihovila arkanđela vlč. Ivan Milardović najavio je vjerski dio programa blagdana sv. Mihovila, koji je, kako je podsjetio, i zaštitnik policije. Uz to Milardović se zahvalio Općini Jelenje u jedinstvu i koordinaciji u provođenju svih projekata, radeći pritom za opće dobro.

– Vjerski program počinje u nedjelju, 26. rujna krunicom i svetom misom za starije, bolesne i nemoćne župljane, dajući im pritom punu pažnju i pomoć, u smislu prijevoza, ako žele sudjelovati na svetoj misi. Dan kasnije, nakon krunice je poslijepodnevna sveta misa na groblju Jelenje, koju će za sve pokojne župljane, mještane i hrvatske branitelje i policajce predvoditi vlč. Ivan Friščić, dekan i župnik Župe sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku. U utorak, 28. rujna u 18.30 sati počinje koncert duhovne glazbe Cernički križni put – oratorij za orgulje, violinu i vokal. Autor teksta je Vlasta Juretić, autor glazbe Mario Kamenar.  Dan kasnije, 29. rujna, na sam blagdan sv. Mihovila, jutarnju misu u 8 sati predvodi sužupnik vlč. Miroslav Pergl, misu u 10.30 sati vlč. Ivan Milardović, u 18 sati je krunica, a svečanu koncelebriranu misu u 18.30 sati predvodit će vlč. Marko Šarić, župnik župa Hreljin i Zlobin, kazao je vlč. Milardović, dodajući kako će prije svetih misa biti prilika za svetu ispovjed, a na svetim misama pjevat će župni zborovi. Vjerski dio programa održavat će se u župnoj crkvi sv. Mihovila u Jelenju. Poslje svečane koncelebrirane mise ćemo pripremiti skromno druženje, prilagođeno epidemiološkim uvijetima za sve župljane i mještane koji budu prisutni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari