GRAD IZDVOJIO 5 MILIJUNA KUNA: Potpisani ugovori za sufinanciranje ustanova u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u 2019. godini

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Salonu Grada Rijeke potpisani su ugovori za financiranje projekata i programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u ovoj godini, temeljem godišnjeg Poziva za prikupljanje ponuda za projekte i programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

Grad Rijeka već čitav niz godina financira provedbu zdravstvenih i socijalnih projekata ili programa i to iznad standarda koji su određeni zakonskim propisima.

Riječ je o projektima koje provode: Dom zdravlja Primorsko-goranske županije, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Klinički bolnički centar Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, Centar za rehabilitaciju “Fortica” Kraljevica, Dnevni centar “Slava Raškaj” Rijeka, Dom za odrasle osobe Turnić i Ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mile Batinić, dr. med te Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

Radi se o projektima koji su usmjereni na promicanje zdravlja, zdravstveni odgoj i zdravstvenu edukaciju; prevenciju ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; na socijalnu i psihosocijalnu zaštita građana; prevenciju i suzbijanje masovnih nezaraznih bolesti; socijalnu i psihosocijalnu zaštitu žena, djece, teško bolesnih i kronično bolesnih osoba, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te osoba starije životne dobi.

Projekti i programi koji se sufinanciraju u 2019. godini:

za Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka iz proračuna se izdvaja ukupno 2.530.000,00 kn i to za: financiranje Pučke kuhinje, programa Službe traženja, uslugu smještaja i prehrane u Domu Crvenog križa, programe darivanja krvi, programe Pripreme za djelovanje u katastrofama i izvanrednim situacijama, zdravstveno-edukativne programe za predškolsku i školsku djecu i dr.

za Dom za starije osobe “Kantrida” izdvaja se ukupno 860.000,00 kn i to za: financiranje programa Pomoć i njega u kući i za financiranje Klubova za starije osobe.

za Dom zdravlja Primorsko-goranske županije izdvaja se ukupno 770.000,00 kn i to za: financiranje projekta palijativne skrbi, programa Centra za psihosocijalnu pomoć stradalnicima Domovinskog rata, programa Grupe za potporu dojenja, Tečaja za trudnice i Savjetovalište za dojenje.

za Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izdvaja se ukupno 245.000,00 kn i to za: financiranje programa Trening životnih vještina, provedbe programa Praćenje vrsta i koncentracije peluda u zraku na području grada Rijeke, programa Centri za mlade – savjetovališta otvorenih vrata, izdavanje i distribuciju “Narodnog zdravstvenog lista”.

za Hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić” izdvaja se 200.000,00 kn i to za financiranje redovne djelatnosti Hospicija.

za Sveučilište u Rijeci izdvaja se ukupno 105.000,00 kn i to za: financiranje programa “Sveučilište za treću dob” i programa Individualno i grupno savjetovanje studenata Sveučilišta u Rijeci.

za Dom za odrasle osobe “Turnić” i izdvaja se ukupno 70.000,00 kuna i to za financiranje projekta Dnevni boravak Doma za odrasle osobe Turnić i Anti stigma programa.

za Ordinaciju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mile Batinić, dr.med. izdvaja se ukupno 65.000,00 kn i to za financiranju programa Vježbe za poboljšanje psihofizičkog zdravlja kod osoba srednje i starije životne dobi te projekta Kontinuirani nadzor djece i mladeži s cerebralnom paralizom i drugim oblicima tjelesne invalidnosti.

za Klinički bolnički centar Rijeka izdvaja se 56.000,00 kn i to za financiranje programa Tečaj pripreme trudnica za porod.

za Dnevni centar za rehabilitaciju “Slava Raškaj” izdvaja se 50.000,00 kn za financiranje programa Glazbene stimulacije za djecu oštećena sluha i govora.

za Medicinski fakultet izdvaja se ukupno 40.000,00 kn i to za: financiranje projekta Biobanke TransMedRi 2018. i financiranje projekta Vježbanjem i pravilnom prehranom protiv dijabetesa i bolesti koštanog deficita.

za Sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja izdvaja se 20.000,00 kn za financiranje programa Resocijalizacija i doškolovanje žena – žrtava obiteljskog nasilja.

Ukupno se za financiranje programa i projekata za ustanove u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi iz gradskog proračuna u 2019. godini izdvaja 5.011.000,00 kn.

Dodatno, u 2019. godini se za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi koje provode udruge planira izdvojiti ukupno 3.700.000,00 kn iz gradskog proračuna.

Osim financiranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi Grad Rijeka izdvaja i oko 24,5 milijuna kuna godišnje za razne oblike socijalne pomoći. Naime, zaštita socijalno ugroženih u Rijeci je na znatno višoj razini od državnog standarda, odnosno od onoga na što obvezuje Zakon pa mnogi oblici odnosno vrste socijalne pomoći koje nudi Grad Rijeka predstavljaju nadstandard. Grad Rijeka drugačije je od države odredio cenzuse, odnosno minimalna primanja temeljem kojih netko može zatražiti socijalnu pomoć.

Razne oblike socijalne pomoći protekle je godine koristilo 7.878 korisnika za što je izdvojeno 24.542.325,49 kuna.

Ugovore su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i čelnici ustanova i institucija čiji se projekti i programi financiraju iz proračuna Grada u ovoj godini: Marija Vičić, ravnateljica Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, Marija Maras, ravnateljica Doma za starije osobe “Kantrida” Rijeka, doc.dr.sc. Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, prof.dr.sc. Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Daniela Orbanić, ravnateljica Ustanove za palijativnu zdravstvenu skrb – Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić”, prof.dr.sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Alenka Vondra Butigan, zamjenica ravnateljice Doma za odrasle osobe “Turnić”, prof.dr.sc. Davor Štimac, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Ankica Sušić, ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju “Slava Raškaj” Rijeka, Anđa Samardžić, ravnateljica Sv. Ane – Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja.

Potpisivanju je nazočila i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, donosi portal grada.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari