GRAD KOJI ČITA: U Rijeci sve više članova Gradske knjižnice, najviše od 1999. godine

Danas je u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka (Palača Modello) predstavljen i novi strateški plan razvoja te ustanove do 2022. godine

Na konferenciji za medije održanoj u Središnjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka u Palači Modello predstavljeni su pozitivni poslovni rezultati, bogat osvrt na održane i buduće programe te predstavljen novi strateški plan Gradske knjižnice Rijeka za razdoblje 2018. – 2022. godina.

Rezultate su predstavili ravnatelj knjižnice Niko Cvjetković, voditeljica informacijske službe i projekata Andreja Silić Švonja, voditeljica Službe nabave, obrade i zaštite i Poslovnog kutka Milka Šupraha-Perišić, voditeljica American Cornera Rijeka Kristina Đoja i suradnik za marketing i projekte Kristian Benić.

Foto: Ilustracija

Ključna je vijest da je proteklu godinu Gradska knjižnica Rijeka završila s čak 21 258 članova (broj građana koji su se učlanili ili obnovili članarinu o razdoblju od 1.1.2018. do 31.12.2918.) što je u odnosu na raniju godinu rast od 1 167 članova odnosno 5,8 %! Broj aktivnih korisnika, dakle onih koji su tijekom godine koristili usluge knjižnice, ali nisu 2018. godine stigli produžiti članstvo je još zanimljiviji pokazatelj – 2018. je zaključena s 26 675 aktivnih članova u odnosu 25 016. pretprošle 2017. godine!

Riječ je o najboljem rezultatu Gradske knjižnice Rijeka u XXI. stoljeću i drugom najbolje rezultatu u povijesti – više članova bilo je samo daleke 1999. godine. Uzroci su objašnjeni održavanjem standarda usluge, prostornim proširenjima, intenzivnoj komunikaciji, ali i obilju programa koje Gradska knjižnica provodi, a o čemu su prisutni detaljno izvijestili.

American Corner Rijeka

Voditeljica American Cornera Rijeka istaknula je da su u njemu fokusirani na organizaciju različitih kulturalnih programa s posebnim naglaskom na nove tehnologije i edukaciju korisnika o korištenju tih tehnologija, pa je to ključni inovativni knjižnični prostor GKR-a.

„Proveden je niz uspješnih programa i aktivnosti, od kojih izdvajamo nekolicinu najistaknutijih: Try theatre dramske radionice na engleskom jeziku za djecu, suradnja s osnovnim i srednjim školama te Sveučilištem u Rijeci kroz organizaciju radionica na engleskom jeziku i demonstracije 3D printanja, predavanja o mogućnostima studiranja u SAD-u, gostovanja istaknutih američkih gostiju, suradnja s History Film Festivalom, redovne radionice i demonstracije 3D printanja i VR-a, svakodnevna mogućnost korištenja PlayStation 4, radionice robotike. U tom ritmu i nastavljamo“, navela je Đoja.

Poslovni kutak

Najavljeno je i veće približavanje s Poslovnim kutkom čiji je rad pojasnila Milka Šupraha-Perišić.

Usluge Poslovnog kutka specifično su usmjerene prema poslovnim informacijama s ciljem podrške građanima za što bolje snalaženje u svijetu poduzetništva, rada i zapošljavanja te jačanja ukupne poduzetničke klime u zajednici. Usluga je inspirirana iskustvima mnogih svjetskih javnih knjižnica koje svoj fokus interesa proširuju s knjižnične građe na životne potrebe i zahtjeve građana, pojasnila je Šupraha-Perišić.

Sustav -e-Građanin u Središnjem odjelu

Posebnu novost i zanimljivost koja se nadovezuje na rad Poslovnog kutka predstavila je Andreja Silić – Švonja koja se usmjerila novoj usluzi usmjerenoj ka educiranju za korištenje sustava -e-Građanin u Središnjem odjelu.

„Uz pomoć knjižničara koji vam se u određeno vrijeme može posvetiti, građani Rijeke mogu lakše i brže započeti koristiti mogućnosti koje se pružaju putem e-građana te naučiti kako za nekoliko trenutaka dobiti dokumente kao što su e-Domovnica, e-Izvadak iz Matice rođenih, e-Rodni list, e-Vjenčani list, Potvrdu o prebivalištu, Potvrdu o boravištu, Elektronički zapis o vlasništvu vozila te koristiti neke od dostupnih usluga kao što st e-Dnevnik za roditelje, e-Obrt, Burza rada, e-Plovilo, e-Pomorac, e-Visitor, e-Potvrde iz mirovinskog sustava, Portal zdravlja, Realizirani recepti, Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra itd.“, naglasila je.

Strateški plan Gradske knjižnice Rijeka

Naposljetku, ravnatelj knjižnice Niko Cvjetković predstavio je novi strateški plan Gradske knjižnice Rijeka.

„Budućnost i razvoj GKR-a definirani su novim Strateškim planom koji obuhvaća razdoblje od 2018.- 2022. godine. Dokument je to, svojevrsna osobna iskaznica Knjižnice, na kojem se radilo gotovo kroz cijelu 2018. godinu, koji jasno definira postojeće stanje i razvojni put Gradske knjižnice Rijeka te Viziju, Misiju i Vrijednosti. Budućnost je definirana razvojem infrastrukture Knjižnice, kako one fizičke (nova zgrada u kompleksu Benčić), tako i one digitalne (web), razvojem postojećih usluga te uvođenjem novih (pomalo i eksperimentalnih) usluga po kojima je GKR i (pre)poznat u stručnoj zajednici, a sve s ciljem snaženja potencijala naše lokalne zajednice. Za kraj, raduje me činjenica da su građani Rijeke prepoznali Gradsku knjižnicu Rijeka kao svog prijatelja i partnera koji im svakodnevno nudi svoj fond, svoje usluge i prostore kao i kompetencije djelatnika Knjižnice. Vjerujem da će ta simbioza trajati i dalje, a mi ćemo nastojati da Rijeka postane na(j)čitaniji grad.“, naglasio je Cvjetković.

Plan se u integralnom izdanju može pronaći na web stranicama i Magazinu Gradske knjižnice Rijeka (OVDJE)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari