SVE ZA NAŠE MALENE

Grad Opatija će izgradili dječje igralište u Pobrima, pogledajte kako će izgledati!

Rekonstrukcija i dogradnja objekta Doma zdravlja PGŽ-a u Opatiji na lokaciji Nova cesta, nakon sjednice Gradskoga vijeća ovoga četvrtka, kao i sjednice Županijske skupštine koja se održava istoga dana, trebala bi dobiti i formalnu potvrdu, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin na konferenciji za novinare uoči 17. sjednice Gradskoga vijeća Grada Opatije.

Projekt izgradnje novog objekta Doma zdravlja u Opatiji izvorno je planiran na lokaciji iznad vološćanskog groblja, a preliminarna vrijednost realizacije po izrađenoj procjeni od strane ovlaštenih projektanata iz rujna 2021. godine iznosi 55,5 milijuna kuna s PDV-om.

Projekt novog Doma zdravlja sveden u realne okvire

S obzirom na činjenicu da su cijene na tržištu građevinskih radova u međuvremenu značajno porasle, realno je očekivati da bi konačni iznos bio i bitno viši.

– Podsjećam da se Grad u Proračunu za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. Za projekt Doma zdravlja planirao zadužiti za 20 milijuna kuna, što bi u trenutnim okolnostima predstavljalo veliko financijsko opterećenje po proračun. Kroz temeljite analize i razgovore s Primorsko-goranskom županijom i Domom zdravlja PGŽ došli smo do zajedničkog zaključka kako bi se projekt novoga objekta opatijskoga doma zdravlja mogao realizirati rekonstrukcijom i dogradnjom postojećeg objekta na Novoj cesti. Financijski argumenti nisu jedini razlog zbog kojeg smatramo da je zadržavanje Doma zdravlja na postojećoj lokaciji znatno kvalitetnije rješenje. Radi se o lokaciji koja je lakše dostupna našim sugrađanima, osobito onima starije životne dobi. Osim toga, izbjegavamo značajne iskope i negativni utjecaj na okoliš, kazao je gradonačelnik Fernando Kirigin.

Nositelj investicije bit će Dom zdravlja PGŽ-a

Dom zdravlja PGŽ naručio je idejno rješenje koje predviđa rekonstrukciju postojeće zgrade te izgradnju dodatnog objekta na djelu dječjeg igrališta Violica.

Rekonstrukcija s dogradnjom, uključujući i troškove izrade projektne dokumentacije, iznosila bi s PDV-om nešto više od 4,1 milijuna EUR (31 milijun kuna). Nositelj investicije bit će Dom zdravlja PGŽ-a na osnovi prava građenja koje bi im dao Grad Opatija na razdoblje od 80 godina.

Grad Opatija bi se obvezao financirati dio troškova investicije koji premašuju procijenjenu vrijednost od 4,1 milijuna EUR. Obveza Grada bila bi i izgradnja parkirališta za objekt, za zaposlenike i pacijente.

U prostorijama donje zgrade Doma zdravlja nastavit će se pružati sve zdravstvene usluge do završetka rekonstrukcije zgrade na Novoj cesti, zaključio je gradonačelnik.

Novi Prijedlog Odluke o upravljanju i zaštiti nerazvrstanih cesta

Pred vijećnicima će se u četvrtak naći Prijedlog Odluke o upravljanju i zaštiti nerazvrstanih cesta na području Grada Opatije koja je bila na Javnom savjetovanju 30 dana. Izvješće s javnog savjetovanja je dostavljeno vijećnicima, a njegova obimnost pokazuje da za ovu temu postoji veliki interes.

Na već održanom Odboru za komunalno gospodarstvo i imovinsko-pravna pitanja donesen je zaključak kojim se Gradskom vijeću predlaže donošenje predloženog akta.

– Novi Prijedlog Odluke predložen je Gradskom vijeću budući da je prethodna Odluka koja je regulirala ovakvo upravljanje i zaštitu nerazvrstanih cesta ukinuta dvojbenom presudom Visokog upravnog suda krajem 2022. godine, samo zbog navodnog poziva na krivi članak Zakona o cestama, iako nije utvrđena nikakva sadržajna suprotnost toga akta sa Zakonom o cestama.

Međutim kako je pitanje upravljanja i zaštite nerazvrstanih cesta putem kojih građani dolaze do svojih domova vrlo bitno, postoji potreba da se sve regulira donošenjem novog akta kako ne bismo dozvolili nered u prostoru, izvijestio je pročelnik UO za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Filip Vlah.

Uređenje dječjeg igrališta Pobri

S namjerom poboljšanja kvalitete života roditelja s malom djecom u naselju Pobri, gdje živi veći broj mladih obitelji, Grad Opatija će putem Laga „Terra Liburna“ prijaviti projekt izgradnje dječjeg igrališta Pobri vrijedan više od 80 tisuća eura.

Igralište je namijenjeno djeci u dobi od 3 do 6 godina.

Bit će postavljene moderne i certificirane sprave, antistres podloga, prilagođen prilaz osobama smanjene pokretljivosti, ozelenjen okoliš. Iznos potpore EU-a i RH je 80 %, a 20 % sredstava osigurat će Grad Opatija.

Projekt će biti realiziran u 2024. godini, kazala je zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari