ZAJEDNIČKO PRIOPĆENJE

Grad Rijeka, Caritas, Crveni križ… ujedinili se u pomoći migrantima. Pozvali i Riječane na volontiranje

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nastavno na upite o organizaciji Tranzitnog punkta za migrante u Rijeci, predstavnici Grada Rijeke, HŽ infrastruktura d.o.o., Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Isusovačke služba za izbjeglice, Zaklada „Solidarna“, Crveni Križ Grada Rijeke i Caritas Riječke nadbiskupije, uputili su zajedničko priopćenje za medije.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nastojanjem građana Rijeke koji su se u listopadu ove godine samoorganizirali u pomoći ljudima u tranzitu kroz naš grad, potičući institucije u gradu na strukturirani angažman, u proteklih mjesec dana uspostavljen je Tranzitni punkt za migrante u neposrednoj blizini Željezničkog kolodvora.

Zauzetim naporima samoorganiziranih Riječana, Grada Rijeke, HŽ Infrastrukture, Crvenog Križa, KBC-a Rijeka, Zaklade Solidarna, Isusovačke službe za izbjeglice te Caritasa Riječke nadbiskupije, ljudima u pokretu koji prolaze kroz naš grad, u mjesec dana omogućena je nužna humanitarna pomoć.

Na području parkirališta bivšeg „Graciania“ osiguran je dio terena na koji su smješteni kontejneri za prihvat i distribuciju donacija, sanitarni kontejner sa 6 tuševa, dva sanitarna čvora i više kontejnera za smeće. Prostor Željezničkog kolodvora detaljno je očišćen od mogućeg infektivnog otpada te je organizirano redovito čišćenje. Osigurano je 200 obroka dnevno, mogućnost tuširanja i presvlačenja u dvije smjene; od 10 do 14 sati te od 16 do 20 sati. U navedenom vremenu na Tranzitnom punktu uvijek je odgovorna osoba uz nekoliko volontera. Od 7. prosinca 2022. ljudima u pokretu bit će omogućene medicinske konzultacije u vidu javnozdravstvene akcije.

Pozivamo građane na solidarnost te razumijevanje za ljude u potrebi koji u prolazu kroz naš grad traže bolje sutra. Građani, ukoliko žele, mogu donirati toplu mušku odjeću do veličine M, pribor za tuširanje, cipele za hodanje, tenisice od broja 40 do 45 na gore spomenutoj lokaciji i u navedenim terminima.

Ukoliko se žele uključiti u volontiranje mogu se javiti na e-mail adresu ritranzitnipunkt@gmail.com.”, stoji u priopćenju kojeg potpisuju za Grad Rijeku – Marko Filipović, gradonačelnik, za HŽ infrastruktura d.o.o. Ivan Kršić, predsjednik Uprave, za Klinički bolnički centar Rijeka, dr. Alen Ružić, ravnatelj, za Isusovačku službu za izbjeglice, Stanko Perica, ravnatelj, za Zakladu „Solidarna“ Ivan Blažević, direktor, za Crveni Križ Grada Rijeke, Petra Šuljić, ravnateljica i za Caritas Riječke nadbiskupije, s. Marija Faustina Kovačević, ravnateljica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari