BORBA S KORONA KRIZOM

Grad Rijeka donio odluku o načinu plaćanja vrtića ili produženog boravka za vrijeme samoizolacije

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Grad Rijeka donio je zaključak o načinu naplaćivanja usluga vrtića i produženog boravka, odnosno cjelodnevne nastave za vrijeme izrečene mjere samoizolacije.

S obzirom na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju, uzrokovanu virusom Covid-19, u kojoj je za očekivati sve veći broj oboljele djece i djelatnika dječjih vrtića i osnovnih škola, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel donio je dvije odluke koje se tiču načina plaćanja usluge produženog boravka i cjelodnevne nastave te smještaja djece u gradske vrtiće za vrijeme izrečene mjere samoizolacije. Ovi načini izračuna cijene usluge primjenjuju se od listopada 2020. godine.

Plaćanje usluge produženog boravka i cjelodnevne nastave po danu

U slučajevima nemogućnosti provođenja produženog boravka ili cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada u osnovnim školama zbog izricanja mjere samoizolacije čitavog razrednog odjela od strane nadležne epidemiološke službe, mjesečna cijena obračunava se sukladno broju dana korištenja usluge.

Cijena po danu ovisi o iznosu s koji roditelji inače sudjeluju u cijeni provođenja programa. To znači da za roditelje koji sudjeluju u cijeni:

  • u iznosu od 100,00 kn, cijena po danu provođenja Programa iznosi 5,71 kn,
  • u iznosu od 180,00 kn, cijena po danu provođenja Programa iznosi 10,29 kn,
  • u iznosu od 320,00 kn, cijena po danu provođenja Programa iznosi 18,29 kn i
  • u iznosu od 450,00 kn, cijena po danu provođenja Programa iznosi 23,14 kn.

Mjesečna cijena usluge produženog boravka ili cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada izračunava se množenjem iznosa po danu s brojem dana korištenja usluge.

Jednako kao i u prvom valu epidemije na proljeće, roditelji će se u potpunosti osloboditi plaćanja usluge za mjesece u kojima usluga nije korištena.

Cijena vrtića ovisi je li dijete u izdvojenoj samoizolaciji ili je naložena samoizolacija cijele skupine

Što se tiče plaćanja smještaja djece u vrtiće, reguliran je nov način mjesečnog plaćanja od strane roditelja-korisnika usluge u situacijama izdvojenog slučaja zaraze virusom Covid-19, odnosno izrečene mjere samoizolacije te u slučaju izrečene mjere samoizolacije čitave odgojno-obrazovne skupine.

Tako se zarazu Covidom-19 te izdvojenu mjeru samoizolacije tretira kao i sve ostale bolesti prema odlukama o mjerilima za naplatu usluga od roditelja-korisnika usluga. To znači da se za dane kada dijete odsustvuje iz dječjeg vrtića zbog oboljenja virusom Covid-19, ili jer mu je izrečena izdvojena mjera samoizolacije, iznos dnevnog sudjelovanja roditelja u mjesečnoj cijeni usluga dječjeg vrtića smanjuje se za 20%. Roditelji će plaćati nižu cijenu samo pod uvjetom da po povratku djeteta u vrtić dostave potvrdu pedijatra da je dijete sposobno za povratak u kolektiv, odnosno ispričnicu.

U slučajevima nemogućnosti provođenja odgojno-obrazovnog rada zbog izricanja mjere samoizolacije čitavoj odgojno-obrazovnoj skupini od strane nadležne epidemiološke službe, mjesečna cijena za roditelja-korisnika usluga obračunat će se sukladno broju dana korištenja usluge.

Za obračun mjesečne cijene primijenjivat će se isti način obračuna bez obzira koju uslugu roditelj plaća. Ukupni iznos ugovorenih usluga u mjesecu dijelit će se s brojem radnih dana u tom mjesecu te će se množenjem dobivenog iznosa (rezultat zaokružen na dvije decimale) s brojem radnih dana u kojima je roditelj koristio uslugu vrtića, dobiti mjesečna cijena usluge za taj mjesec.

Ukoliko mjerama i uputama Vlade RH i Stožera civilne zaštite RH bude obustavljen rad dječjih vrtića, mjesečna cijena obračunat će se sukladno broju dana korištenja usluge.

Zaključci su usvojeni na 69. gradonačelnikovom kolegiju.

Podsjetimo, Grad Rijeka je, tijekom proljetne obustave rada vrtića i nastave u osnovnim školama, Grad Rijeka je roditelje oslobodio od plaćanja cijene usluge u svojim vrtićima te produženog i cjelodnevnog boravka u osnovnim školama za djecu koja ne pohađaju ove programe, odnosno, plaćali su se samo oni dani u kojima su djeca koristila uslugu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari