DONOSIMO DETALJE

Grad Rijeka i TZ grada Rijeke objavljuju Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za organizaciju događanja na području Rijeke

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke po prvi puta objavljuju Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za organizaciju turističkih i gospodarskih događanja na području grada Rijeke za što je osigurano ukupno 350.000 kuna.

Cilj ovog javnog poziva je dodjelom bespovratnih sredstava poduprijeti organizaciju događanja koja doprinose unapređenju i obogaćivanju turističkog proizvoda i ponude Rijeke, kao i promocija i razvoj riječkog gospodarstva, poduzetništva i obrta te investicijskog potencijala riječkog područja.

Naime, u prosincu 2021., u proračunu Grada Rijeke za 2022. godinu osigurana su dodatna sredstva za subvencioniranje organizacije sajmova na području grada Rijeke.

Odmah po usvajanju proračuna Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke pristupili su definiranju zajedničkog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za organizaciju sajamskih, kongresnih i ostalih manifestacija koje doprinose obogaćivanju turističke ponude grada Rijeke, promociji i razvoju riječkog gospodarstva, poduzetništva i obrta te investicijskog potencijala riječkog područja, odnosno razvoju kongresnog, nautičkog, zdravstvenog, eno-gastro i ostalih selektivnih oblika turizma.

Prema riječima pročelnice Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Jane Sertić, ovaj javni poziv ostaje otvoren do 7. ožujka nakon čega će Povjerenstvo sačinjeno od članova Turističke zajednice grada Rijeke i Grada Rijeke izvršiti pregled i ocjenu pristiglih prijava i objaviti rezultate. „Ovaj javni poziv namijenjen je organizaciji gospodarskih događanja odnosno kongresa, sajmova, sajamskih aktivnosti te eno-gastro manifestacija. Za sva ostala događanja koja nemaju taj predznak gospodarski, Turistička zajednica će kao i svake godine raspisati poseban natječaj. Na javni poziv mogu se javiti gospodarski subjekti bez obzira na veličinu, u potpunosti u privatnom vlasništvu, sa sjedištem na području Republike Hrvatske, odnosno trgovačka društva, obrti, zadruge, OPG-ovi, udruge koje obavljaju gospodarsku djelatnost“, rekla je Sertić i dodala kako je minimalan iznos koji se može dobiti po pojedinom događanju 5.000 kuna, dok je maksimalan iznos 100.000 kuna.

Od ukupnog namijenjenog iznosa, Grad Rijeka je u svom proračunu za 2022. godinu osigurao iznos od 200.000 kuna, dok iznos od 150.000 kuna osigurava Turistička zajednica grada Rijeke.

Svaki prijavitelj može poslati najviše dvije prijave, odnosno može tražiti bespovratna sredstva za najviše dva događanja. Također, u slučaju da više suorganizatora podnosi prijavu za organizaciju događaja, sredstva se mogu dodijeliti samo jednom od suorganizatora prijavljenog događaja.

Bespovratna sredstva potpore mogu se dodijeliti i koristiti isključivo za događanja koja se održavaju u 2022. godini na području grada Rijeke.

Cjelokupni tekst Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za organizaciju turističkih i gospodarskih događanja na području grada Rijeke s popisom potrebne dokumentacije i pripadajućim obrascima, osim na web stranicama Grada Rijeke objavljen je i na web stranici Turističke zajednice grada Rijeke.

Prijave se podnose putem elektroničke pošte na rijeka@visitrijeka.hr ili poštom na adresu Turistička zajednica grada Rijeke, Užarska 14, 51000 Rijeka, s naznakom “Za Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za organizaciju turističkih i gospodarskih događanja na području grada Rijeke u 2022.” Rok za dostavu prijava 7. ožujka 2022. godine do 15.00 sati.

Iako je ovo prvi puta za Grad Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke zajednički provode ovakav javni poziv, riječki gradonačelnik je podsjetio kako je u proteklih 14 godina kroz različite poduzetničke subvencije iz gradskog proračuna osigurano oko 23 milijuna kuna. „U našoj strategiji razvoja grada opredijelili smo se za razvoj poduzetništva i turizma, a jedna od mjera s kojom nastavljamo u tom smjeru je i ovaj javni poziv koji za cilj između ostalog ima i doprinos razvoju Rijeke kao turističke destinacije“, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Poziv gospodarskim subjektima da se prijave na ovaj javni poziv uputio je i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa koji je istaknuo kako vjeruje da će im to biti poticaj za planiranje određenih aktivnosti. „Gospodarska zbivanja koja traju nekoliko dana kao i razne turističke manifestacije daju dobre turističke rezultate za koje vjerujem da doprinose sve većem jačanju turizma na našem području“, rekao je Škarpa i dodao kako su u siječnju ove godine ostvareni vrhunski turistički rezultati na području grada Rijeke. „U siječnju ove godine ostvareno je 17% više noćenja nego rekordne 2019. godine, a Rijeka je na razini Hrvatske trenutno šesti grad po redu po ukupnom turističkom prometu s čime smo jako zadovoljni. Vjerujem kako će i ovaj javni poziv doprinijeti nastavku rasta turističkog prometa“, zaključio je Škarpa.

Subvencije riječkim poduzetnicima dostupne i putem Općeg programa mjera za poticanje razvoja poduzetništva

Ukoliko se sredstva iz proračuna Grada Rijeke namijenjena za provedbu ovog Javnog poziva ne realiziraju u cijelosti, prenamijenit će se za potrebe provedbe Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke.

Opći program mjera za poticanje razvoja poduzetništva na području grada Rijeke obuhvaća ukupno 23 mjere od kojih se znatan segment odnosi se na dodjelu nepovratnih subvencija poduzetnicima.

Mjere se provode s ciljem stvaranja povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Rijeke.

Jedna od mjera je i „Subvencioniranje organizacije sajamskih manifestacija“, čiji je cilj promocija riječkog poduzetništva i investicijskog potencijala riječkog područja te jačanje turističke ponude grada Rijeke kroz organizaciju sajamskih manifestacija koje promiču specifičnosti gospodarskog, društvenog i kulturnog okruženja Rijeke i riječkog zaleđa.

Ova se mjera provodi na način da se bespovratna sredstva dodjeljuju putem javnog poziva za troškove organizacije i promocije sajmova te sličnih manifestacija na području grada Rijeke.

Podsjetimo, Općim programom mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke sustavno su obuhvaćene aktivnosti Grada Rijeke usmjerene na poticanje poduzetništva, u cilju veće transparentnosti i vidljivosti te lakše komunikacije s poduzetnicima. Program se kontinuirano se provodi od 2008. godine te se mijenja i nadopunjava u skladu s potrebama riječkih poduzetnika i razvojnih ciljeva grada Rijeke.

Mjerama se nastoji utjecati na jačanje konkurentnog nastupa riječkih poduzetnika na tržištu, ostvarivanje praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu, poboljšanje uvjeta raspoloživosti financijskih resursa, korištenja poduzetničke infrastrukture za realizaciju poduzetničkih inicijativa i projekata, podizanje razine poduzetničke kulture te rješavanje društvenih problema primjenom poduzetničkih načela.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari