RIJEKA DOBILA CERTIFIKAT

Grad Rijeka nosi titulu Grada za mlade u razdoblju od 2024. do 2027. godine

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Udruga gradova u Republici Hrvatskoj ponovno je potvrdila Gradu Rijeci titulu „Grada za mlade“ za razdoblje od 2024. do 2027. godine. Grad Rijeka jedini je od četiri veća Grada u Hrvatskoj koji već drugi put potvrđuje titulu Grada za mlade.

Naime, u sklopu inicijative Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, 22. siječnja 2024. godine otvoren je III. javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu certifikata „Grad za mlade”. Riječ je o priznanju gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih, odnosno koje je namijenjeno donositeljima odluka i predstavnicima gradskih uprava.

Na predmetni poziv prijavilo se 18 gradova, od koji je 6 gradova zadovoljilo uvjete poziva te im je odlukom Povjerenstva za dodjelu certifikata dodijeljen ili u slučaju Grada Rijeke potvrđen Certifikat „Grad za mlade”.

Uz Grad Rijeku koji titulu Grada za mlade nosi još od 2021. godine, kada je objavljen prvi poziv, u Primorsko- goranskoj županiji svoj Certifikat obnovio je i Grad Opatija.

Grad Rijeka jedini je od četiri veća Grada u Hrvatskoj koji već drugi put potvrđuje titulu Grada za mlade.

Odluku o pokretanju postupka certificiranja donijelo je Predsjedništvo Udruge gradova a istom odlukom predviđeno je osnivanje Povjerenstva za dodjelu certifikata koje je ujedno ovlašteno i za formiranje samih kriterija. Ovogodišnje su Povjerenstvo činili predstavnici Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske, Saveza društava Naša djeca i Udruge gradova u RH. Povjerenstvo je, Odlukom o standardima kvalitete lokalnih politika usmjerenih mladima i dodjeli certifikata Grad za mlade te Odlukom o objavi javnog poziva za podnošenje prijedloga za dodjelu certifikata „Grad za mlade“, definiralo ukupno osam tematskih područja na kojima gradovi mogu unaprjeđivati svoj rad s mladima. Postupak certificiranja provodio se kroz evaluaciju standarda kvaliteta lokalnih politika upravo kroz tih osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje i stanovanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje, informiranje.

Jedan od osnovnih preduvjete za dobivanje certifikata bio je potpisivanje Europske povelje o lokalnom radu s mladima. Povelja je rezultat projekta naziva Europe Goes Local, najvećeg europskog projekta u području mladih, a u kojem je sudjelovaoi Grad Rijeka.

Vrijedi istaknuti da je Grad Rijeka prepoznat i kao primjer dobre prakse na nacionalnoj razini u tri mjere navedene pri podnošenju Certifikata, a to su:

Javni poziv za dodjelu nepovratnih subvencija poduzetnicima (u sklopu kojeg se daje dodatne bodove mladima do 25, odnosno 29 (30) godina starosti)
Kreativni izlozi (Kreativni izlozi su praksa koja se provodi u Gradu Rijeci u želji da se omogući učenicima i studentima izlaganje (umjetničkih) radova u izlozima gradske uprave na Korzu 16)
Online portal Sve je OK (psihološko savjetovalište za mlade)
Ova titula potvrđuje uspješnu realizaciju težnji k iznalaženju odgovara i rješavanja iskazanih potrebe mladih te je vrijedan poticaj za daljnji razvoj lokalnih politika usmjerenih na mlade u našem gradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari