UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Grad Rijeka objavio javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupnju stana

Foto: Mateo Levak/Riportal

Grad Rijeka Odjel gradske uprave za gospodarenje imovinom objavio je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupnju stana sukladno Odluci o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po programu društveno poticane stanogradnje radi utvrđivanja Liste reda prvenstva za kupnju stana po programu društveno poticane stanogradnje.

Javni poziv za podnošenje zahtjeva za kupnju stana sukladno Odluci o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po programu društveno poticane stanogradnje radi utvrđivanja Liste reda prvenstva za kupnju stana po programu društveno poticane stanogradnje

Što je Društveno poticana stanogradnja?

Društveno poticana stanogradnja provodi se izgradnjom stanova koji se prodaju uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržnih u pogledu kamata i rokova otplate.

Tko ima pravo pri kupnji stana?

Pravo na kupnju stana prema odredbama Odluke o uvjetima i mjerilima za kupnju stanova po programu društveno poticane stanogradnje imaju svi građani koji su državljani Republike Hrvatske pod uvjetom da podnositelj zahtjeva za kupnju stana i član obiteljskog domaćinstva naveden u zahtjevu te bračni drug, izvanbračni drug i životni partner nisu kupili stan iz programa poticane stanogradnje na području Republike Hrvatske.

Tko ima prvenstvo pri kupnji stana i kako se utvrđuje red prvenstva?

Prvenstvo pri kupnji stana imaju građani koji prvi puta stječu stan u vlasništvo za potrebe svoga stanovanja.  Red prvenstva na kupnju stana određuje se prema uvjetima i mjerilima propisanih Odlukom, ovisno o uvjetima stanovanja i stambenom statusu, na način da prednost na kupnju stana imaju osobe koje nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje, odnosno nemaju odgovarajući stan.

Kako se utvrđuje Lista reda prvenstva za kupnju stana po programu društveno poticane stanogradnje?

Lista prvenstva utvrđuje se na osnovi sljedećih mjerila:

a) prvog stjecanja stana u vlasništvo za potrebe svoga stanovanja,
b) stambenog statusa podnositelja zahtjeva,
c) prebivanja podnositelja zahtjeva na području grada,
d) životne dobi podnositelja zahtjeva,
e) broja malodobne djece i djece na redovnom školovanju,
f) stručne spreme podnositelja zahtjeva,
g) statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,
h) statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata,
i) statusa člana obitelji poginulog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja,
j) statusa hrvatskog branitelja – dragovoljca iz Domovinskog rata,
k) zdravstvenog stanja – invalidnosti ili tjelesnog oštećenja.

Koje isprave i dokazi se prilažu uz zahtjev?

Popis isprava i dokumenata naveden je u Javnom pozivu. Sve isprave/izjave prilažu se uz zahtjev i služe kao dokaz ostvarivanja prava na podnošenje zahtjeva za kupnju stana odnosno uvrštenje na Listu prvenstva ili služe kao dokaz ispunjavanja pojedinog mjerila i ostvarenja bodova na osnovu tog pojedinog mjerila. Isprave podnositelj zahtjeva može dostaviti u izvorniku (originalu), u ovjerenoj preslici ili u neovjerenoj preslici za koju se prilikom predaje zahtjeva za kupnju stana obavezno daju na uvid izvornici dokumenata čije se preslike prilažu uz zahtjev.

Sve isprave koje se mogu pribaviti elektroničkim putem iz sustava e-građani važeće su. Podnositelj zahtjeva za kojeg se utvrdi da je dao neistinite podatke o ispunjavanju uvjeta i mjerila za uvrštenje na Listu prvenstva gubi pravo kupnje stana temeljem Liste prvenstva na koju je uvršten.

Koji je rok za podnošenje zahtjeva?

Zahtjevi se podnose od 6. 3. 2023. g. do zaključno 6. 4. 2023. g. putem pošte ili osobno u šalter sali Grada Rijeke, Titov trg 3 – prizemlje, šalteri broj 10, 11 i 12 – radnim danom od 9,00 do 14,00 sati.

Zahtjev se podnosi isključivo na obrascu koji je moguće podići na šalterima 10, 11 i 12 u šalter sali Grada Rijeke, Titov trg 3 – prizemlje te na web stranicama Grada Rijeke i Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke.

Gdje se mogu dobiti informacije?

Sve informacije vezane za podnošenje zahtjeva mogu se dobiti u Odjelu gradske uprave za gospodarenje imovinom, Rijeka, Titov trg 3 osobno ili putem telefona 209-341, te putem maila pos.lista.2023@rijeka.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari