ZA 2024. GODINU

Grad Rijeka objavio javni poziv za prijedlog projekata na Riječki program lokalnog partnerstva

Grad Rijeka objavio je Poziv za prijavu prijedloga projekata na “Riječki program lokalnog partnerstva” za 2024. godinu.

Pozivaju se grupe građana, udruge i vijeća mjesnih odbora da prijave svoje prijedloge manjih zahvata u komunalnoj infrastrukturi (uređenja parkova, dječjih igrališta, drvoreda, šetnica, neuređenih zelenih površina, uklanjanja manjih divljih deponija neopasnog komunalnog otpada i sl.) kao projekte u čijoj realizaciji će neposredno i skupno sudjelovati.

Ciljevi Riječkog programa lokalnog partnerstva

Ovaj Program provodi se već 18 godina, a temeljni su mu ciljevi:

  • potaknuti građane, udruge i vijeća mjesnih odbora na sudjelovanje u zadovoljavanju potreba u lokalnoj zajednici i na rješavanje problema prisutnih u zajednici;
  • omogućiti bržu realizaciju komunalnih projekata za one grupe građana, udruge i mjesne odbore koji su iskazali spremnost na dodatni osobni angažman i aktivno sudjelovanje u realizaciji projekata;
  • razvijati partnerski i suodgovoran odnos Grada i građana u realizaciji projekata te omogućiti neposredan utjecaj građana na raspodjelu dijela proračunskih sredstava
  • postići veće društvene i ekonomske učinke udružujući sredstva javnog i privatnog sektora te snažan doprinos lokane zajednice
  • poticanje vrijednosti volontiranja u zajednici te doniranja s ciljem ostvarenja zajedničkog dobra

Riječki program lokalnog partnerstva je u okviru EU Horizon 2020 projekta COGOV prepoznat kao najbolja praksa Grada Rijeke s participativnim  pristupom kao ključni uvjetom za poboljšanje javnog upravljanja i sudjelovanja građana. RPLP ima najmanje četiri vrste ciljeva: poboljšati infrastrukturu, okoliš i životne uvjete u susjedstvu na održiv način, poticati individualnu inicijativu i građansko djelovanje, ojačati odnose unutar zajednice i integraciju zajednice, ojačati suradnju između građana i lokalnih institucija.

Kakvi projekti se mogu prijaviti na ovaj natječaj?

Na ovom natječaju mogu se prihvatiti i vrednovati samo oni projekti čija realizacija je zamišljena na zemljištu u vlasništvu Grada Rijeke. Stoga pozivamo sve zainteresirane grupe građana i udruge da prije prijavljivanja projekata provjere vlasništvo nad lokacijom na kojoj žele realizirati projekt. To je moguće učiniti na više načina koji su opisani u samom natječaju.

Prijava na natječaj uključuje ispunjavanje Obrasca za prijavu i Obrasca proračuna projekta, te dostavu Vizualizacije projekta. Ispunjeni obrasci  uz vizualizaciju mogu se uputiti poštom ili poslati elektroničkim putem. Također, omogućeno je i slanje prijava putem jednostavnog online obrazaca.

Na ovaj natječaj zainteresirani prijavitelji mogu prijaviti samo jedan prijedlog projekta.

Neke od do sada realiziranih projekata možete pronaći u vijestima o Riječkom programu lokalnog partnerstva.

Koliko sredstava može biti odobreno po pojedinom projektu?

Za provedbu „Riječkog programa lokanog partnerstva“ u 2024. godini u Proračunu Grada Rijeke planirat će se iznos od 25.000,00 EUR.  Financijske potpore za odabrane projekte odobravat će se u iznosu do 5.300,00 EUR po jednom projektu.

Do kada je natječaj otvoren?

Natječaj ostaje otvoren do 30. studenog 2023. godine.

Nepotpuni i nepravodobno dostavljeni prijedlozi projekata neće se razmatrati. Prihvaćeni projekti biti će objavljeni i javno dostupni na portalu Grada Rijeke.

Rok za objavu informacije o prihvaćenim projektima je veljača 2024. godine. Odluka će biti objavljena gradskom portalu www.rijeka.hr.

Radionica o pisanju projekata za ovaj natječaj

srijedu, 15. studenog 2023. godine održat će se radionica „Pisanje prijedloga projekta za natječaj u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva” u terminu od 13.00 do 15.00 sati u prostorijama Grada Rijeke, Trpimirova 2, polukat.

Cilj radionice je ukratko predstaviti Program te postupak prijave s pratećim prijavnim obrascem. Radionicu će voditi Igor Bajok, trener/konzultant iz Udruge za razvoj civilnog društva SMART.

Potencijalni predlagatelji projekata mogu se prijaviti na radionicu putem mail adresa: smart@smart.hrdragica.fadljevic@rijeka.hr ili vesna.sirola@rijeka.hr. Rok za prijavu na radionicu je 14. studenog do 14:00 sati.

Gdje mogu dobiti dodatne informacije?

Sve dodatne informacije o natječaju mogu se dobiti u Odsjeku za mjesnu samoupravu, Trpimirova 2/IV, tel. 051/209-296209-297, radnim danom od 8:00 do 16:00 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari