ODLIČNE VIJESTI

Grad Rijeka pokreće besplatni prijevoz onkoloških bolesnika na terapiju u KBC Rijeka

AUTOTROLEJ VEĆ GODINAMA PROVODI USLUGU PRIJEVOZA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Grad Rijeka od 3. travnja pokreće pilot-projekt „Prijevoz onkoloških pacijenata na terapiju u KBC Rijeka“ kojim će se onkološkim bolesnicima s područja Rijeke omogućiti besplatan prijevoz na terapiju u Klinički bolnički centar Rijeka

Grad Rijeka će projekt, kojim će se olakšati dolazak na terapiju i liječenje onkološkim bolesnicima, provoditi u suradnji s KD Autotrolej d.o.o. i Klinikom za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Projekt su predstavili zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš i v.d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka izv.prof.dr.sc. Ivana Mikolašević, dr.med.

KARLA MUŠKOVIĆ, GORAN PALČEVSKI, ALBERTO KONTUŠ I IVANA MIKOLAŠEVIĆ

„Sastavni dio liječenja kad govorimo o malignim bolestima je i terapija, koja može biti medikamentozna i radiološka. Samo prisustvovanje terapiji je dugotrajno, mukotrpno i zahtijeva da se pacijenti dovezu do mjesta terapije, a sama terapija često zna biti neugodna i u trenutku izvođenja često i traumatična za osobu, a da ne govorimo i o financijskim aspektima cijele priče. Zbog toga već neko vrijeme razmišljamo o tome kako tim osobama i njihovim obiteljima olakšati te trenutke. Na jednom od dogovora s kolegama iz platforme Možemo!, pogotovo s gospođom Hanom Palekom, došli smo do ideje da se organizira besplatni prijevoz na terapije onkoloških bolesnika koji žive na području grada Rijeke“, kazao je zamjenik gradonačelnika Palčevski, dodajući:

Pogledajte videoprilog Kanala Ri:

Dnevno po smjeni onkološku terapiju obavlja između 55 i 60 pacijenata

„Prema podacima kojima raspolažemo na Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, dnevno po smjeni onkološku terapiju obavlja između 55 i 60 pacijenata s područja grada Rijeke. Nema potrebe posebno isticati kako se pacijenti koji se liječe od malignih bolesti prilikom procesa liječenja susreću s nizom problema. Jedan od tih problema je i prijevoz. I dok u većini razvijenih zapadnoeuropskih zemalja onkološki pacijenti, kada idu na terapiju imaju pravo koristiti taksi prijevoz, a trošak prijevoza pokriti preko police svog zdravstvenog osiguranja, kod nas to nije slučaj.

Na žalost, kod nas dijelu pacijenata upravo prijevoz od kuće na terapiju i natrag predstavlja nepremostiv problem i pacijenti, zbog toga, odustaju od terapije koja je sama po sebi vrlo zahtjevna, a potrebno je da bude kontinuirana jer upravo je kontinuitet liječenja ključan kod ovakvih bolesti. Grad Rijeka je stoga odlučio olakšati liječenje onkološkim bolesnicima“, kazao je zamjenik gradonačelnika Palčevski, naglasivši kako se provođenjem ovog projekta prvenstveno nastoji očuvati kvaliteta života i dostojanstvo oboljelih.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mušković izrazila je uvjerenje da će uvođenje ovakve vrste usluge posebno će značiti Riječanima koji su sami, podsjetivši da po svim pokazateljima u Rijeci ima velik broj samačkih domaćinstava, posebice starije životne dobi.

Besplatan prijevoz onkološkog bolesnika i pratnje na terapiju u dnevnu bolnicu

Projektom „Prijevoz onkoloških pacijenata na terapiju u KBC Rijeka“ će se omogućiti usluga besplatnog prijevoza onkološkim bolesnicima svakog radnog dana od 7.30 do 21.00 sati, a usluga podrazumijeva prijevoz od pacijentovog kućnog ulaza do ulaza u Kliniku za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka te povratak s terapije do kuće. Također, pacijent, ako za to ima potrebu, može besplatno u prijevoz uključiti i osobu u pratnji.

Uslugu prijevoza vršit će KD Autotrolej, a temeljem popisa koji će im, zavisno od potreba onkoloških pacijenata dostavljati koordinator za naručivanje Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Naime, zbog kompleksne organizacije prijevoza prema rasporedu terapija, predbilježbe za prijevoz pacijenti će moći vršiti kod koordinatora Klinike za radioterapiju i onkologiju, na tel. 091/165 8315 ili putem emaila: onkologija-ružica@kbc-rijeka.hr. Eventualno otkazivanja prijevoza od strane pacijenata vršit će se putem besplatnog telefona 0800-1166, a pacijenti se mole da ako iz nekog razloga otkazuju prijevoz, to učine 24 sata ranije. Naime, to je važno zbog drugih pacijenata koji koriste ovaj oblik prijevoza, kao i zbog same organizacija  prijevoza.

U ovoj prvoj fazi projekta, a s obzirom na njegovu zahtjevnost u tehničku smislu i smislu koordinacije, prevozit će se samo pacijenti koji obavljaju terapiju u Dnevnoj bolnici.

Autotrolej će, u prvoj fazi projekta prijevoz onkoloških bolesnika obavljati s dva vozila te će osigurati dva vozača.  Riječ je o kombi vozilu koje je namijenjeno za dulje vožnje te je izuzetno udobno i pruža potpunu komociju tijekom prijevoza, odnosno tzv. VIP vozilo, dok je drugo prijevozno sredstvo iz kategorije osobnih vozila, tzv. limuzina koja također pruža udobnost i komfor tijekom vožnje.

„Autotrolej ima iskustva s prijevozom osoba s invaliditetom, gdje obavljamo uslugu već dugi niz godina, no prijevoz onkoloških bolesnika sasvim je druga vrsta usluge. Krećemo s pilotom s dva vozila da se uhodamo i da vidimo treba li nešto mijenjati i u kojem smjeru“, kazao je direktor Autotroleja Kontuš, istaknuvši kako je KD Autotrolej nastojati organizirati prijevoz na najbolji mogući način.

Za ovaj projekt Grad Rijeka je putem Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, u gradskom proračunu za 2023. godinu osigurao 65.000,00 eura (489.742,50 kn).

Uvođenje ovakve vrste usluge pozdravila je predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju Mikolašević, istaknuvši kako uvođenje besplatnog prijevoza za pacijente, uz promjene uvedene u bolničkom sustavu, unaprjeđuje skrbi za onkološke bolesnike te značajno utječe na poboljšanje kvalitete njihovog života.
„Ne smijemo zaboraviti da nemaju svi naši pacijenti potporu obitelji i nekoga tko će ih odvesti na terapiju niti svu svi istog financijskog statusa, tako da će im sigurno ovaj projekt puno značiti“, poručila je dr. Mikolašević.

Jedna od promjena u organizaciji rada Klinike, osim što su reorganizacijom dnevne bolnice značajno smanjena čekanja na terapiju, jest i uvođenje koordinatorice Klinike, koja će biti jedna od ključnih osoba i u organizaciji besplatnog prijevoza za onkološke bolesnike.

Grad Rijeka već niz godina omogućuje besplatan prijevoz ranjivih i socijalno ugroženih  građana

Podsjetimo, Grad Rijeka već niz godina samostalno ili putem različitih projekata i programa udruga, osigurava prijevoz za ranjive skupine građana kojima je dostupno je nekoliko vrsta, odnosno oblika besplatnog prijevoza za što se troškovi podmiruju iz gradskog proračuna.

Osobama s invaliditetom osiguran je besplatan javni gradski i prigradski linijski prijevoz autobusima Autotroleja, osiguran je posebni linijski prijevoz osoba s invaliditetom specijalno prilagođenim kombi vozilom (minibus) i kombi vozilima udruga.

Kako bi olakšao mobilnost i učinio jednostavnijim život osobama koje ne mogu koristiti javni gradski prijevoz, Grad Rijeka od 2000. godine osigurava specijalno prilagođeno kombi vozilo (minibus) za posebni linijski prijevoz osoba s invaliditetom. Ovu uslugu također, pruža KD Autotrolej, d.o.o. Rijeka. Prijevoz se odvija tijekom cijele godine, uglavnom na području grada Rijeke, uz mogućnost prijevoza do zdravstvenih ustanova izvan područja grada Rijeke, i to Thalassotherapije Opatija, Thalassotherapije Crikvenica, Klinike za ortopediju Lovran i Psihijatrijske bolnice Lopača.

Grad Rijeka temeljem javnog poziva za sufinanciranje programa i projekata iz zdravstvene zaštite i socijalne skrbi već dugi niz godina  podmiruje troškove prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju, članove Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Za vrijeme prijevoza u vozilu je prisutno i medicinsko osoblje, a minibus s vozačem korisnicima također stoji na raspolaganju za organizaciju slobodnog vremena, mnogobrojnih radionica koje Udruga organizira, te posjet kulturnim i zabavnim sadržajima.

Od 2006. godine Grad Rijeka sufinancira korištenje prilagođenog kombi vozila za različite potrebe članova Udruge osoba s mišićnom distrofijom PGŽ,  od odlaska liječniku do odlaska na aktivnosti koje organizira udruga.

Također od 2006 godine, Grad Rijeka osigurava  i prijevoz za studente i mlade članove Udruge za mlade i studente s invaliditetom PGŽ “ZNAM” čime se omogućuje svakodnevno korištenje kombi vozila, prvenstveno za odlazak na fakultete, ali i za odlazak na edukacije, druženja, plažu, kulturno-društvene sadržaje, a s ciljem da se poveća mobilnost mladih i da im se omogući uključivanje u kulturni i društveni život.

To su samo neki od oblika financiranja ili sufinanciranja prijevoza ranjivih i socijalno ugroženih  građana koje osigurava Grada Rijeka i za što u prosjeku godišnje iz gradskog proračuna osigurava oko 413.000,00 eura (oko 3 milijuna kuna).

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari