HKD NA SUŠAKU

KULTNI DOGAĐAJ U Rijeci najavljen program 28. Međunarodnog festivala malih scena

Već 28. izdanje Međunarodnog festivala malih scena održat će se od 3. do 9. svibnja, a publika će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku moći pogledati sedam predstava kazališta iz Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Dugogodišnji selektor Festivala Jasen Boko istaknuo je kako je uvjet prilikom odabira predstava za Festival uvijek bila njihova umjetnička i kazališta izvrsnost. Kao tematsku nit koja se ove godine provlači kroz predstave istaknuo je borbu za temeljna ljudska prava, dok je fokus najviše stavljen na prava žena.

„Živimo u 21. stoljeću koje žene često tretira u srednjovjekovnom duhu. Ona je tek puki izdanak muškarca, nevažni dio rebra, a po hrvatskim trgovima kleče muškarci koji žele biti duhovni autoriteti ženama. Jer žene su, kako je rekao jedan svećenik – drugotne u odnose na muškarca. Ali festival se bavi i drugim marginaliziranim osobama ili društvenim skupinama, koje svoj tračak svijetla traže, ponekad i pronalaze, u emociji, vjeri u svoje snove ili iluzije, u pravilu izvan društva koje ih odbacuje“, objasnio je Boko.

Sedam predstava

Publika će ove godine moći pogledati predstave – „Ferrante: Genijalna prijateljica“ HNK Zagreb; „Shakesreare: Lear“ Teatr Stary iz Poljskog grada Lublina; „Raine: Pristanak“ beogradskog Ateljea 212; „Vuković: 55 kvadrata“ HNK Split; „Pelević: Posljednje djevojčice“Kazališta Kosztolányi Dezső iz Subotice; „Wiliams: Tramvaj zvan želja“ zagrebačkog Teatra Ulysses i predstavu „Martinić: Moj sin malo sporije hoda“ Sarajevskog ratnog teatra.

Pogledajte videoprilog Kanala Ri:

Jasen Boko osvrnuo se i na riječku publiku istaknuvši kako prilikom odabira predstava za Festival nikada nije morao brinuti o tome da predstave moraju biti komercijalne i zabavne. „Dapače, kroz godine smo dovodili razne inovativne i drugačije predstave, kao što je slučaj i ove godine i uvijek imali dobre reakcije publike. Komercijalno nikada nije moralo biti stavljeno ispred umjetničkog aspekta predstave“, rekao je Boko.

Filipović pozvao građane da posjete Festival

Zadovoljstvo dugogodišnjom tradicijom Festivala iskazao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović rekavši kako 28 godina trajanja Festivala dokazuje njegovu kvalitetu.

„Želim zahvaliti svima na entuzijazmu i trudu uloženom u organizaciju ove manifestacije tijekom svih ovih godina i siguran sam da ćemo i ove godine uživati u vrhunskim kazališnim ostvarenjima“, rekao je Filipović i pozvao građane da posjete Festival.

„Uzbuđena sam što je pred nama 28. izdanje Festivala i što se nastavlja djelo i ideja Nenada Šegvića, osnivača ove manifestacije“, rekla je Edita Karađole Šegvić, umjetnička ravnateljica Umjetničke organizacije HKD Teatra Međunarodnog festivala malih scena.

Erste banka dugogodišnji je sponzor Festivala, a prema riječima Nine Goleš, zamjenice direktora Poduzetničkog centra Erste banke riječ je o tvrtki koja svojim djelovanjem pokazuje kako je angažirana u lokalnoj zajednici.

„Kao društveno odgovorno poduzeće cijenimo kulturu i kazalište i ponosni smo sponzor manifestacije već 10 godina. Veselimo se Festivalu i nadamo se odazivu publike u što većem broju“, rekla je Goleš.

Zadovoljstvo što su od samog početka uključeni u ovu priču iskazala je i Vlatka Stanić, direktorica Hotela Bonavia Plava laguna koji je festivalska destinacija već 28. godinu. „Plava laguna prijatelj je Međunarodnog festivala malih scena i kroz naše poslovanje podupiremo projekte iz područja umjetnosti i kulture kako bi naši sugrađani i gosti mogli uživati u raznim oblicima zabave“, rekla je Stanić.

Valja istaknuti i ovogodišnji prateći program – u Galeriji Kortil od 3. do 18. svibnja bit će otvorena izložba „Lica, maske, rekvizita; Shakespeareov dvijet u poljskim kazališnim plakatima“.

Ulaznice za ovogodišnji Festival moći će se kupiti od 11. do 28. travnja u atriju Hotela Bonavia od 16 do 18 sati, te od 3. do 9. svibnja na blagajni Hrvatskog kulturnom doma na Sušaku sat vremena prije predstave.

Više o ovogodišnjem programu dostupno je na web stranici Međunarodnog festivala malih scena.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari