EVO DETALJA

Grad Rijeka raspisao natječaj za prijavu novih projekata za Riječki program lokalnog partnerstva

Senzorički vrt Centra za odgoj i obrazovanje

Grad Rijeka objavio je Poziv za prijavu prijedloga projekata na “Riječki program lokalnog partnerstva” za 2023. godinu koji je otvoren do 30. studenog 2022. godine.

Pozivaju se grupe građana, udruge i mjesni odbori da prijave svoje prijedloge manjih zahvata na površinama koje su u vlasništvu Grada Rijeke kao što su zahvati u komunalnoj infrastrukturi, odnosno uređenje parkova, dječjih igrališta, drvoreda, šetnica, neuređenih zelenih površina, uklanjanje manjih divljih deponija neopasnog komunalnog otpada te slični projekti u čijoj će realizaciji prijavitelji i sami neposredno sudjelovati.

Podsjetimo, Riječki program lokalnog partnerstva jedan je od modela participativnog  budžetiranja koji Grad Rijeka  provodi od 2005. godine, a cilj je, putem programa, rasporediti proračunska sredstva prema prijedlozima samih građana te potaknuti građane, udruge i vijeća mjesnih odbora na neposredno sudjelovanje u rješavanju izazova prisutnih „na terenu“, u lokalnoj zajednici.

Posebnu dodanu vrijednost ovom projektu daje razvoj partnerskog i suodgovornog odnosa Grada i građana te poticanje vrijednosti doniranja i volontiranja.

Za projekte RPLP u 2023. godini planiran je iznos od 161.991,75 kuna, odnosno 21.500 eura.

Natječaj je otvoren do 30. studenog 2022. godine, a svi obrasci, upute i drugi detalji natječaja dostupni su s naslovnice portala Grada Rijeke www.rijeka.hr

Za prijavu na natječaj potrebno je ispuniti Obrazac za prijavu i Obrazac proračuna projekta te dostaviti Vizualizacije projekta.

U utorak, 15. studenog 2022. godine, od 13.00 do 15.00 sati, u prostorijama Grada Rijeke, Trpimirova 2, polukat, održat će se radionica „Pisanje prijedloga projekta za natječaj u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva” na kojoj će ukratko bitipredstavljen Program te postupak prijave s pratećim prijavnim obrascem. Radionicu će voditi Igor Bajok, trener/konzultant iz Udruge za razvoj civilnog društva SMART.

Predlagatelji projekata mogu se prijaviti na radionicu e-poštom, na adrese: smart@smart.hr, dragica.fadljevic@rijeka.hr ili vesna.sirola@rijeka.hr. Rok za prijavu na radionice je 14. studenog do 14:00 sati.

Riječki program lokalnog partnerstva je u okviru EU Horizon 2020 projekta COGOV prepoznat kao najbolja praksa Grada Rijeke s participativnim  pristupom kao ključni uvjetom za poboljšanje javnog upravljanja i sudjelovanja građana. RPLP ima najmanje četiri vrste ciljeva: poboljšati infrastrukturu, okoliš i životne uvjete u susjedstvu na održiv način, poticati individualnu inicijativu i građansko djelovanje, ojačati odnose unutar zajednice i integraciju zajednice, ojačati suradnju između građana i lokalnih institucija.

Jedan od koraka u postizanju naznačenih ciljeva je uključivanje građana koji su imali iskustva u osobnom angažmanu u nekom od dosadašnjih projekata RPLP-a u Povjerenstvo za odabir projekata. Stoga je sastav Povjerenstva za odabir projekata proširen s dosadašnjih tri na pet članova, na način da su dva člana povjerenstva imenovana iz reda predstavnika građana.

Od 2005. do 2021. godine na Riječki program lokalnog partnerstva prijavljen je ukupno 221 projekt, od čega je 117 projekata odabrano za realizaciju. Do kraja 2021. godine realizirano je ukupno 111 projekata. U 2022. godini u tijeku je realizacija sedam novih projekata.

U razdoblju od 2005. do 2021. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva uređeno je 18 igrališta/parkova za djecu, 9 zelenih površina, 18 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, 3 šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola (Belveder, Gornja Vežica, Kantrida, Nikola Tesla, Podmurvice, Škurinje, Waldorfska škola, Vladimir Gortan, Zamet, Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju i PO Baredice) i 18 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića (Bulevard, Gabbiano, Galeb, Delfin, Drenova, Krijesnica, Kvarner, Maestral, Mlaka, Mirta, Oblačić, Potok, Pehlin, Rastočine, Turnić, Veseljko, Vežica i Zvonimir Cviić).

Tijekom navedenog razdoblja pojedinačne projekte provodilo je devet udruga, dva sportska kluba, jedanaest vijeća mjesnih odbora i 41 grupa građana i preko 4500 volontera. Realizirani projekti odvijali su se na području 26 mjesnih odbora, od ukupno 34 mjesna odbora koliko ih djeluje na području grada Rijeke.

Ukupna vrijednost projekta realiziranih u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva, od 2005. do 2021. godine, je 6,4 milijuna kuna.

Iz gradskog proračuna kroz ovaj je program, prema projektnim prijedlozima građana, raspoređeno 2,7 milijuna kuna, a doprinos lokalne zajednice kroz donacije i volonterski rad u ovim je projektima iznosio 3,7 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari