CILJE JE POVEĆATI UČINKOVITOST

Grad Rijeka smanjuje broj svojih upravnih odjela, prijedlog o tome upućen Gradskom vijeću

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Gradskom vijeću Grada Rijeke upućen je prijedlog Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke, kojim se s ciljem povećanja učinkovitosti predlaže reorganizacija gradske uprave odnosno smanjenje broja upravnih odjela gradske uprave s 15 na 10.

S ciljem poboljšanja učinkovitosti, ekonomičnosti i kvalitete rada gradske uprave predlaže se objedinjavanje poslova i procesa koji čine jednu cjelinu u okviru jednog upravnog tijela, odnosno smanjenje broja upravnih odjela gradske uprave s 15 na 10, čime će se osigurati jasna podjela ovlasti i odgovornosti za realizaciju poslovnih ciljeva Grada. Predlaže se da novi ustroj stupi na snagu 1. travnja 2023.

Upućujući prijedlog Gradskom vijeću, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je na 25. gradonačelnikovom kolegiju naglasio kako se radi o realizaciji obećanja danog u predizbornoj kampanji.

„Podsjetit ću da smo reorganizaciji gradske uprave pristupili na interni način i to smanjenjem broja sistematiziranih radnih mjesta sa 542 na dan preuzimanja dužnosti gradonačelnika na današnjih 507, od čega je na dan preuzimanja dužnosti bilo ukupno popunjeno 508, a danas je 487 radnih mjesta tj. 21 manje. Nakon ovog koraka, slijedi reorganizacija gradske uprave, odnosno smanjenje broja odjela s 15 na 10 upravnih tijela“, kazao je gradonačelnik Filipović, ističući kako je odlučeno da odluka stupi na snagu krajem prvog kvartala sljedeće godine, a ne 1. siječnja 2023., budući da se trenutno provodi mnoštvo aktivnosti vezanih uz uvođenje eura i pripremu proračuna.

Najznačajnije izmjene u prijedlogu Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke odnose se na niz poslova iz samoupravnog djelokruga Grada, odnosno ustrojavanje Upravnog odjela za opće poslove, objedinjavanje poslova gospodarstva, razvoja i povlačenja EU sredstava, objedinjavanje poslova za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo, kao i objedinjavanje svih društvenih djelatnosti u jedan odjel – kulture, predškolskog odgoja, odgoja i obrazovanja te sporta i tehničke kulture.

Ustrojavanjem Upravnog odjela za opće poslove objedinjavaju se u jednom upravnom tijelu poslovi koji se odnose na sva upravna tijela radi povećanja učinkovitosti u obavljanju tih poslova. Do sada su se ti poslovi obavljali u više upravnih tijela što je ponekad dovodilo do usporavanja poslovnih procesa koji su važni za rad svih upravna tijela Grada Rijeke.

S obzirom na važnost gospodarstva te mogućnosti povlačenja sredstava iz različitih fondova Europske unije u Upravnom odjelu za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte objedinjavaju se poslovi gospodarskog razvoja, strateškog planiranja, koordinacije poslova vezanih uz EU projekte kao i danas sve važniji poslovi vezani uz energetsku učinkovitost i ekologiju.

U Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo u jednom upravnom tijelu se objedinjavaju poslovi koji se odnose na prostorno planiranje i izdavanje akata za provedbu dokumenata prostornog uređenja i graditeljstva kako bi se u jednom upravnom tijelu obavljali poslovi izrade akata prostornog planiranja te njihova provedba kroz izdavanje odgovarajućih akata potrebnih za gradnju.

Društvene djelatnosti koje se odnose na kulturu, predškolski odgoj, odgoj i obrazovanje te sport i tehničku kulturu predlaže se objediniti u jedno upravno tijelo radi ostvarivanja zajedničkog interesa u unapređenju društvenog i kulturnog razvitka te zadovoljavanja javnih potreba i interesa građana u tim područjima.

Pročelnici novih odjela imenovat će se temeljem javnih natječaja, a do provedbe natječaja gradonačelnik će imenovati službenike koji će privremeno obavljati poslove pročelnika novih odjela. Ti će službenici ujedno izraditi i nove sistematizacije radnih mjesta tzv. pravilnike o unutarnjem redu, koje bi gradonačelnik trebao donijeti najkasnije do 1. lipnja 2023. Rješenja o rasporedu službenika ili o stavljanju službenika na raspolaganje donijet će se po donošenju navedenih Pravilnika, a najkasnije do 1. kolovoza 2023. Do tada, svi službenici obavljaju svoje poslove koje su do tada obavljali te primaju plaću prema postojećim rješenjima.

Procijenjeno je da je za provedbu ove odluke potrebno osigurati 280 tisuća kuna u gradskom proračunu za 2023. godinu, koja će se koristiti za prilagodbu informacijskih sustava novoj organizacijskoj strukturi Grada, kao i za izradu novih natpisnih ploča i pečata s grbom Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari