40 IZLAGAČA

Grad Rijeka sudjelovao je i ove godine na 17. Sajmu visokog obrazovanja i stipendija

Grad Rijeka sudjelovao je i ove godine na 17. Sajmu visokog obrazovanja i stipendija (SAS) kojeg je organizirao Institut za razvoj obrazovanja (IRO). Sajam je održan u online formatu uz 40 izlagača iz Hrvatske i cijelog svijeta.

U ime Grada Rijeke, posjetitelje sajma pozdravila je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, naglasivši važnost ulaganja u obrazovanje, važnost potpore učenicima i studentima i pravovremenog širenja informacija, s obzirom na to da je u današnje vrijeme prava informacija u pravo vrijeme ključna komponenta za postizanje uspjeha. Grad Rijeka  jedan od najvažnijih visokoobrazovnih centara u Hrvatskoj s velikom populacijom mladih koji svake godine pokazuju sve veći interes za stipendijama.

Rijeka od 1993. godine dodjeljuje stipendije za darovite učenike i studente s prebivalištem na području grada Rijeke, a od 2010.g. i stipendije za deficitarna zanimanja te stipendije po socijalnom kriteriju, koje je su uvedene 2014. Osim stipendija za darovite učenike i studente, Grad dodjeljuje i stipendije za učenike i studente slabijeg socioekonomskog statusa te stipendije za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja kojima se pomaže studentima da brže i lakše završe fakultete za zanimanja koja nedostaju u gradu Rijeci i za koje ih radno mjesto u pravilu već čeka.

“Vrijedi istaknuti i da Grad Rijeka strateški pristupa razvoju svoje lokalne politike za mlade, čemu svjedoči i naši krovni dokumenti Plan razvoja Grada-Rijeke za razdoblje 2021.-2027. te Program za mlade Grada Rijeke za razdoblje 2018.- 2022. čija provedba se bliži kraju. Stoga se pristupilo sistemskoj i analitičkoj pripremi nove Strategije za mlade, a  svrha takvog dokumenta odnosno njegove provedbe jest upravo jačanje kvalitete života mladih u našem gradu.

VIDEO DANA:

Jedan od prioriteta je svakako i dostupnost visokog obrazovanja što potičemo upravo dodjelom više od 100 stipendija godišnje, u što ulažemo gotovo 1,3 milijuna kuna, a u čemu nam je snažan partner Sveučilište u Rijeci s kojim u dugogodišnjoj suradnji radimo na razvoju visokoobrazovnih programa”, kazala je Krpan. Natječaji za dodjelu stipendija bit će objavljeni već ovoga mjeseca pa je Krpan zaključno pozvala sve zainteresirane učenike i studente da se prijave.

Na virtualnom štandu Grada Rijeke učenici i studenti Rijeke saznali su sve o mogućnostima stipendiranja od strane Grada Rijeke.

Na Sajmu stipendija prezentira je i prva hrvatska virtualna platformu Dalekozor koja spaja mlade sa stručnim osobama iz prevencije i suzbijanja ovisnosti, kako bi stručnu pomoć i podršku vršnjaka, volontera Udruge Vida, učinile dostupnijom mladima u riziku?

Platformu je izradila Udruga Vida, koja od 2006. godine radi na području prevencije i suzbijanja ovisnosti u našem gradu. Svakodnevno rade s mladima, naročito onima u riziku od razvoja ovisnosti i socijalne isključenosti te studentima  koji će u budućnosti raditi u pomagačkim zanimanjima (studentice psihologije, pedagogije i sl).

Predstavnici Udruge Vida detektirali su da se u jeku pandemije COVID-19 povećao broj mladih koji su razvili ovisnost o nekoj vrsti opijata te su u sklopu svog Programa prevencije uspostavili predmetnu virtualnu platformu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari