EVO DETALJA

Grad Rijeka uvodi uslugu socijalnog mentorstva

Foto. Hrvoje Skočić/Riportal

Grad Rijeka raspisao je javni natječaj za odabir projekata i programa pružatelja usluge socijalnog mentorstva u 2023. godini, koji je otvoren do 10. ožujka 2023. godine.

Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb već niz godina dodjeljuje financijska sredstva udrugama građana za razne projekte koje su od interesa za Grad Rijeku temeljem godišnjeg Javnog natječaja za odabir projekata/programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Ove godine po prvi put raspisuje se natječaj za odabir projekata/programa pružatelja usluge socijalnog mentorstva, koji je proizašao iz konzultativnog procesa s vijećnicima Ivom Davorijom i Nebojšom Zeličem (platforma Možemo!) prilikom kreiranja gradskog proračuna za 2023. godinu.

Zakon o socijalnoj skrbi propisuje vrste socijalni usluga te utvrđuje sadržaj socijalnih usluga kao usluga koje obuhvaćaju aktivnosti namijenjene prepoznavanju, sprječavanju i rješavanju problema i poteškoća pojedinaca i obitelji te poboljšanju kvalitete života u zajednici.

Jedna vrsta socijalne usluge utvrđena Zakonom o socijalnoj skrbi je usluga socijalnog mentorstva. Socijalno mentorstvo je usluga kojom se određenim kategorijama socijalno ugroženih osoba (dugotrajno nezaposlena osoba koja je korisnik zajamčene minimalne naknade, dijete koje je korisnik zajamčene minimalne naknade,  osoba s invaliditetom, korisnik kojemu  prestaje pravo na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja, korisnik koji je žrtva trgovanja ljudima, korisni k nakon izvršenja kazne) i drugim osobama  koje su u riziku od socijalne isključenosti pruža stručna pomoć usmjerena jačanju njihovih snaga i sposobnosti za uspješnije rješavanje nepovoljnih životnih prilika te bolju integraciju u zajednicu u kojoj žive.

Cilj ovog javnog natječaja je dovesti do pozitivne promjene u socijalnom statusu pojedinca kroz socijalnu uslugu socijalnog mentorstva i to kroz aktivnosti osnaživanja, pri čemu je fokus na njihovim sposobnostima i potecijalima kako bi napredovali do zaposlenja, obuke, daljnjeg obrazovanja ili drugih oblika aktivacije, kako bi se u konačnici bolje integrirali u zajednicu u kojoj žive.

Za financiranje projekata i programa iz navedenog područja Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb osigurao je sredstava u visini od 26 tisuća eura. Natječajem se planira izabrati jedan ili dva projekta/programa, odnosno najniži iznos sredstava za pojedinačni ugovor može iznositi 13 tisuća eura, a najviši 26 tisuća eura.

Pravo sudjelovanja u Javnom natječaju imaju udruge, vjerske zajednice koje ispunjavaju svojstva prihvatljivih ponuditelja sukladno odredbama dokumentacije za provedbu Javnog natječaja.

Krajnji rok za prijavu, odnosno dostavu prijave projekta/programa je 10. ožujak 2023. godine, bez obzira na način dostave (tj. i pismena upućena poštom trebaju biti dostavljena do tog roka).

Tekst javnog natječaja dostupan je na mrežnim stranicama Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari