U 2020. GODINI

Grad Rijeka za projekte udruga u zdravstvu i socijalnoj skrbi izdvaja 3,38 milijuna kuna

Foto: Riportal.hr/R.Z.

Grad Rijeka će projekte i programe zdravstvene zaštite i socijalne skrbi koje su predložile udruge i vjerske zajednice u 2020. godini podupirati s 3,38 milijuna kuna.

U siječnju je raspisan javni poziv čiji je cilj putem odabranih kvalitetnih projekata i programa doprinijeti unaprijeđenu socijalne zaštite pojedinih posebno osjetljivih skupina građana i dodatno zaštititi i unaprijediti zdravlje građana. Naglasak je dan na pružanje socijalnih usluga i na preventivnu zdravstvenu zaštitu kojoj je cilj smanjenje učestalosti bolesti u čijem nastanku bitnu ulogu imaju različita rizična ponašanja.

Na natječaj je pristiglo 87 prijava, od čega je 86 prijava ispunjavalo formalne uvjete, a stručno povjerenstvo je za financiranje predložilo 47 projekata i programa iz područja socijalne skrbi,  17 projekata i programa koje se odnose na zaštitu zdravlja i dva projekta iz područja zaštite životinja.

Za provedbu projekata/programa u 2020. godini, iz područja socijalne djelatnosti, zaštite zdravlja i zaštite životinja, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb prilikom raspisivanja natječaja planirao je sredstva u ukupnom iznosu od 3,68 milijuna kuna. U vrijeme procjenjivanja projekata/programa od strane Povjerenstva, nastala je posve nova situacija vezana uz epidemiju bolesti COVID 19 koju uzrokuje novi corona virus (SARSCoV-2).

Zbog koronavirusa, određeni broj projekata moći će se realizirati u znatno manjem opsegu

Grad Rijeka je aktivno pratio sve epidemiološko-higijenske preporuke i mjere usuglašavajući svoje postupanje sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske kao i sa županijskim stožerom. Kako bi se spriječilo širenje zaraze, došlo je do gotovo potpune obustave rada u odgojno-obrazovnim ustanovama, zatvoreni su sportski objekti, maksimalno su se ograničila društvena okupljanja.

Zbog novonastalih okolnosti, određeni broj programa/projekata moći će se realizirati u znatno manjem opsegu (npr. programi/projekti usmjereni prema školskoj djeci, grupne aktivnosti, aktivnosti koje se provode u sportskim objektima i dr.). Također, valja istaknuti da će epidemija Corona virusom imati negativne efekte na riječko gospodarstvo, a samim time i na gradski proračun.

Bez obzira na situaciju uzrokovanu koronavirusom, Grad Rijeka i ove će godine na istoj razini kao i prethodne financirati udruge koje građanima pružaju razne socijalne usluge. Primjerice,  prihvatilište za beskućnike Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe “OAZA” dobit će potporu u iznosu od 460 tisuća kuna, dok će program skrbi o beskućnicima, smještaja i resocijalizacije beskućnika Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog  bratstva Trsat biti poduprt sa 120 tisuća kuna. Za savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji, kao i za psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, koje provodi Udruga za zaštitu obitelji Rijeka (U.Z.O.R.) osigurano je ukupno 430 tisuća kuna.

Za rad s ovisnicima i ostalim rizičnim skupinama te prevenciju ovisnosti i njegovanje zdravih stilova života izdvaja se 370 tisuća kuna.

Programi su usmjereni i na druge ciljane skupine: djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, osobama starije životne dobi, braniteljima i stradalnicima rata te teško bolesnim i kronično bolesnim osobama.

Za projekte/programe s područja zaštite životinja izdvojit će se 50 tisuća kuna.

Značajna podrška za socijalnu zaštitu i socijalnu skrb

Pored 3,38 milijuna kuna, koje Grad Rijeka izdvaja za projekte i programe zdravstvene zaštite i socijalne skrbi koje su predložile udruge i vjerske zajednice, za financiranje programa i projekata za ustanove u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi osigurava 5,26 milijuna kuna.

Inače, samo u posljednjih pet godina iz proračuna Grada Rijeke za programe i projekte u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi  utrošeno je 42,2 milijuna kuna.

Osim financiranja programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, Grad Rijeka izdvaja oko 22,8 milijuna kuna godišnje za razne oblike socijalne pomoći. Naime, zaštita socijalno ugroženih u Rijeci je na znatno višoj razini od državnog standarda, odnosno od onoga na što obvezuje Zakon pa mnogi oblici odnosno vrste socijalne pomoći koje nudi Grad Rijeka predstavljaju nadstandard. Grad Rijeka drugačije je od države odredio cenzuse, odnosno minimalna primanja temeljem kojih netko može zatražiti socijalnu pomoć.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari