EDUKATIVNE IGRAČKE

Galerija | Grad Rijeka za svih 25 osnovnih škola nabavio Polydron setove, danas ih prezentirali u OŠ-SE Dolac

U osnovnoj školi OŠ-SE Dolac predstavljeni su Polydron setovi edukativnih igračaka i nastavnih setova za poticanje učenja i darovitosti koje je Grad Rijeka osigurao za svih 25 osnovnih škola kojima je osnivač.

Polydron setovi su kompleti edukativnih igračaka i nastavnih sredstava britanskog proizvođača Polydron koji potiču djecu na učenje angažirajući ih u stjecanju znanja kroz iskustvo i zabavu. Posebno su dizajnirani i razvijeni kako bi zadovoljili zahtjeve moderne učionice, pomažući učiteljima i djeci u potrazi za znanjem i razumijevanjem.

Važan obrazovni alat za djecu svih uzrasta

Polydron je prepoznat kao važan obrazovni alat za djecu svih uzrasta, a većina setova uključuje stručne planove lekcija, vježbe, pojmovnike i zabavne aktivnosti.

Polydron setovi podijeljeni su u 5 grupa proizvoda: Original Polydron, Magnetic Polydron, Giant Polydron, XL Polydron i Junior Polydron.

Koristit će se u provođenju nastave kao podrška angažiranom stjecanju znanja i poticanju darovitosti. Riječkim školama osigurani su setovi Crystal Polydron, Polydron super set, Magnetic Polydron Sphera i Magnetic Polydron.

Prezentaciji rada s Polydron setovima prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, Lana Golob iz Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, ravnateljica OŠ-SE Dolac Dunja Kučan Nikolić, ravnateljica OŠ Centar Tina Bošković Sertić, ravnateljica OŠ Brajda Adriana Rubignoni – Cecić, ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera – Mrakovčić te učenici 1.a i 1.b razreda OŠ-SE Dolac uz učitelje Daria Petrovića i Fabiolu Mijailović.

Sandra Krpan: Polydron setovi potiču kreativnost, maštovitost i darovitost kod djece

„Polydron setovi potiču kreativnost, maštovitost i darovitost kod djece u stem području i drago mi je što smo danas s učenicima mogli vidjeti kako se oni mogu koristiti. U godinama koje slijede dali smo si za cilj da Rijeka bude u vrhu po pitanju odgoja i obrazovanja i mislim da se pozitivni pomaci već i sada vide. Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke rebalansom proračuna povećana su sredstva za nabavku opreme i didaktičkog materijala za vrtiće i osnovne škole. Naglasila bih i da tijekom jedne školske godine izdvajamo oko 250.000 kuna za programe za darovitu djecu i svaka škola može odlučiti što joj je potrebno od didaktičke opreme. Zaista, za našu djecu želimo ono najbolje“, rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan.

Ravnateljica OŠ-SE Dunja Kučan Nikolić istaknula je kako je nabavka Polydron setova hvalevrijedna inicijativa. „Polydron set pomoći će nam da naša djeca na jedan kreativan i zabavan način usvajaju nova znanja, a osim u redovnoj nastavi, koristit ćemo ga i u programu produženog boravka, kao i u višim razredima“, rekla je ravnateljica.

Crystal Polydron set potiče djecu da grade i eksperimentiraju sa svjetlom te uče kroz zabavu, a pri tom razvijaju finu motoriku i vještine rješavanja problema. Koristi se na rasvjetnoj ploči ili bilo kojem izvoru svjetla, kao što je prozor.

Koristi se za učenje o konstrukciji, geometriji i STEM-u

Polydron super set je originalni Polydron proizvod koji djeca diljem svijeta koriste već gotovo 40 godina. Koristi se za učenje o konstrukciji, geometriji i STEM-u kroz projektiranje i gradnju, osmišljen je na način da djeca, u grupama, zajedno grade i istovremeno uče. Set uključuje kotače tako da djeca mogu dizajnirati i sastaviti vlastita vozila.

Magnetic Polydron Sphera set omogućuje učenicima izgradnju složenijih 3D oblika kao što su cilindri, kugle, stošci i polukugle. Te oblike može biti teško nacrtati i konstruirati u učionici, a ovaj set pomaže učenicima u razumijevanju geometrije kroz konstruiranje 3D oblika pomoću magnetnih elemenata.

Magnetic Polydron je jednostavan set koji sadrži kvadrate i trokute, a pomoći će djeci da razumiju principe magnetizma. Za djecu s posebnim potrebama ili slabije razvijenom finom motorikom, ovaj set olakšava učenje o jednostavnoj 3D geometriji te učenje s ovim setom nastavnicima omogućuje stvaranje inkluzivnog okruženja za učenje.

Nabavkom Polydron edukativnih setova Grad Rijeka nastavlja aktivnosti kojima je, uz već postojeće programe i projekte, osnovni cilj poticanje darovitosti, odnosno stvaranje uvjeta za podržavanje i razvijanje interesa darovite djece.

Svi Polydron proizvodi potpuno su sigurni, odnosno u skladu su s najnovijim sigurnosnim standardima, a vrijednost investicije je 120.468,75 kn s PDV-om.

Poticanje darovitosti u osnovnim školama Grada Rijeke

Grad Rijeka raznim programima već niz godina prati i potiče napredovanje darovitih učenika i mladih.

Program E-matematička učionica za darovite mlade matematičare je oblik izvannastavnog rada sa skupinama darovitih učenika po prilagođenim naprednim programima. Polaznici su učenici svih riječkih osnovnih škola, uzrasta od četvrtog do osmog razreda, koji su pokazali izvrsnost u ovom području. S njima rade istaknuti pedagozi i matematičari iz osnovnih i srednjih škola, te fakulteta. Ciljevi E-matematičke učionice su razvijati darovitost na polju matematike, kreativnost, samoinicijativnost i kritičko mišljenje, razvijati analitički pristup rješavanja problema kroz samostalni rad, te poticati i stvarati princip individualnog pristupa u poučavanju. U program “E-matematička učionica” godišnje je uključeno oko 80 učenika, a s njima radi 20 učitelja.

Program LIADO – Likovni istraživački atelje darovitih osnovnoškolca okuplja učenike od petog do osmog razreda svih osnovnih škola grada Rijeke. Cilj programa je razvijati i poticati kreativnost djece, kako bi daljnjim radom pozitivno utjecala na okruženje u smislu dizajna i kulturne svijesti. U program LIADO godišnje je uključeno oko 70 učenika, a s njima radi 5 učitelja.

Oba programa djeluju vrlo uspješno gotovo 25 godina zahvaljujući financiranju iz gradskog proračuna. Programi će se i nadalje ostvarivati u istim školama kao i do sada.

Uz programe E-matematička učionica i LIADO, usmjerene za darovite i visoko motivirane učenike, Grad Rijeka je u 2023. godini planirao iznos od 10.000,00 kuna za svaku školu kojoj je osnivač sa svrhom identifikacije i poticanja darovitosti kod učenika kroz stručno osposobljavanje zaposlenika i nabavu odgovarajućeg materijala.

U svrhu poticanja darovitih učenika Grad Rijeka sufinancira i suorganizira gradsku razinu smotre učenika osnovnih i srednjih škola iz literarno-dramsko-novinarskog stvaralaštva LiDraNo, kao i suorganizacija obilježavanja manifestacije TjeDAN ZA DARovitost.

Grad Rijeka nagrađuje mentore i njihove učenike

Treba podsjetiti da je Grad Rijeka s Međunarodnim centrom za inovacije i obrazovanje – ICIE iz Ulma proveo jednogodišnji projekt Edukacija učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova za izgradnju kapaciteta za identifikaciju i rad s darovitim učenicima ciljem osposobljavanja odgojno – obrazovnih djelatnika za prepoznavanje i podršku darovitim učenicima. Putem edukacije 22 odgojno-obrazovna djelatnika iz 20 škola Grad Rijeka te Doma Mladih, stekli znanja i vještine kojima na adekvatan način mogu prepoznati i potaknuti darovite učenike, odnosno, program edukacije polaznicima je dao temelj za stvaranje sveobuhvatnog programa testiranja i usmjeravanja djece kao i doticaj sa svjetskim autoritetima u području obrazovanja darovite djece.

Osim toga, Grad Rijeka nagrađuje mentore i njihove učenike koji su najuspješniji na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama. Nagrade se dodjeljuju učenicima i odgojno-obrazovnim radnicima koji su pripremali učenike za natjecanja i susrete ili smotre – mentorima osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova. Nagrade (godišnja nagrada, pisano priznanje i plaketa) dodjeljuju se za postignuća učenika (pojedinačno ili ekipno) koji osvoji jedno od prva tri mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama.

Uz programe E-matematička učionica i LIADO, usmjerene za darovite i visoko motivirane učenike, Grad Rijeka je u 2023. godini planirao iznos od 10.000,00 kuna za svaku školu kojoj je osnivač sa svrhom identifikacije i poticanja darovitosti kod učenika kroz stručno osposobljavanje zaposlenika i nabavu odgovarajućeg materijala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari