SURADNJA RIJEKE I NOZOZEMSKE

U Rijeci u nastupnom posjetu boravio veleposlanik Kraljevine Nizozemske u RH, predstavljene mu prednosti suradnje

U Salonu Grada Rijeke, održan je prijem za veleposlanika Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Nj.E. g. Hendrika Jana Voskampa, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika  Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

Veleposlanika su primili Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke, Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije i Stefan Mataja Mafrici, član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Zamjenica Krpan predstavila je veleposlaniku najvažnije projekte Grada Rijeke vezane uz razvoj Riječkog prometnog pravca, riječke luke, izgradnju ceste D-403, drugog kolosijeka željeznice, jačanje javnog gradskog prijevoza te poduzetničkih servisa i infrastrukture. 

Govorila je i o programima za djecu mlade, od izgradnje i rekonstrukcije dječjih vrtića i jaslica, stanogradnje za najam mladima, razvoja sporta i rekreacije, do Art kvarta Benčić i Dječje kuće, kao nasljeđa Rijeka EPK 2020. Krpan je predstavila i riječki socijalni program te aktivno uključivanje građana svih dobnih skupina u gradske programe. Poseban naglasak dala je na projekt Rijeka Pametan grad uz primjenu novih ICT rješenja u sustavu grada. 

Krpan: Rijeka je grad koji je dobro pozicioniran kao Smart City

„Rijeka je grad koji je dobro pozicioniran kao Smart City i ima visoku razinu digitalizacije gradskih usluga, što ga uz geostrateški položaj i značaj Luke, brodograđevne industrije i snažne farmaceutske industrije te rastući ICT sektor , uz turizam, čini privlačnim Nizozemskim tvrtkama i investitorima. Grad je spreman za narednu fazu digitalne transformacije javnih usluga, komunalnih i trgovačkih društava i ustanova, no preostaje nam pojačati aktivnosti na zadržavanju i povratku mladog i radno aktivnog stanovništva, uz osiguravanje uvjeta za ostanak i rad mladih obitelji“, kazala je Krpan.

Na prijemu se govorilo o zajedničkim temama vezanim uz područje imigracije te tolerancije i prihvaćanja ravnopravnosti. Krpan je govorila o Građanskom odgoju koji je Rijeka uvela kao prvi grad u Hrvatskoj i na koji je ponosna dok je veleposlanik kazao kako Nizozemska u 120 osnovnih škola uči učenike toleranciji prema ljudima druge vjere ili boje kože. 

Vezano uz suradnju Rijeke i Nizozemske, zamjenica Krpan je istaknula je projekt kontejnerskog terminala Zagreb Deep Sea, za koji je koncesiju za razvoj i gospodarsko korištenje na razdoblje od 50  godina dobio konzorcij kojeg čine APM TERMINALS B.V. iz Nizozemska i ENNA Logic d.o.o. iz Hrvatske. Ovo je po važnosti i vrijednosti najveći ugovor u povijesti riječke luke. 

Već postoji suradnja s gradovima u Nizozemskoj

Nadalje, Rijeka je s nizozemskim gradovima surađivala i kroz program Europskog tjedna regija i gradova- European Week of Regions and Cities posvećen ekonomskim i socijalnim izazovima. Suradnja se odvijala  i na području kulture te sveučilišta. Tako je u  razdoblju kada se pripremala kandidatura Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture ostvarena suradnja s dva nizozemska grada, Maastrichtom i Leeuwardenom, te dobivena vrijedna iskustva o njihovim pripremama za kandidature. 

Krpan je istaknula i kako je delegacija riječkoga Sveučilišta i Grada Rijeke, na poziv Sveučilišta u Maastrichtu, u nekoliko su navrata boravila u tom gradu jer je riječko sveučilište dio mreže ”Mlada Sveučilišta u budućnost Europe” – (YUFE) koju financira Europska komisija, a koja radi na povezivanju različitih europskih sveučilišta i stvaranju sveučilišne platforme na europskoj razini.

Nj.E. Hendrik Jan Voskamp, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj ima za sobom bogatu diplomatsku karijeru te govori više stranih jezika. Kako je tijekom prijema naglasio, izbijanje pandemije poremetilo je sve diplomatske planove, pa tako i njegov nastupni posjet, kao i svojedobno dogovorenu potporu projektu EPK 2020. 

„Upravo zato, tražio sam produženje mojeg boravka u Hrvatskoj za godinu dana kako bih nadoknadio i ispravio propušteno, i zato sam danas ovdje. Upoznat sam s ulaganjima nizozemskih tvrtki u Rijeci. Hrvatska ima dobar imidž među Nizozemcima kao turistička zemlja“, kazao je, između ostalog, veleposlanik.

Otvorio znanstveni skup

Tijekom prije podneva, veleposlanik Kraljevine Nizozemske dr. Henk Jan Voskamp je otvorio znanstveni skup “Ljudska prava i pitanje identiteta” na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te održao sastanak s rektoricom Sveučilišta prof.dr.sc. Snježanom Prijić Samaržija.

U poslijepodnevnim satima bilo je predviđeno je da  veleposlanik sudjeluje u sadnji stabla u sklopu akcije “Zasadi stablo, ne budi panj!” ispred Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo i Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka. No, loše je vrijeme odgodilo taj čin za neku drugu priliku. Veleposlanik je rekao da je sadnja stabala dio velike akcije po Hrvatskoj kojoj se rado odaziva i kojom Nizozemska obilježava 30. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U pratnji veleposlanika Kraljevine Nizozemske bili su Vanda Pošćić, počasna konzulica Kraljevine Nizozemske sa sjedištem u Opatiji te Milou Makaske i Lea Šiljak, viša službenica za politička pitanja, obje iz Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u RH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari