VIŠE REDA

Grad Rijeka želi uvesti pomorske redare, brinuli bi o redu na pomorskom dobru. Poznate su i visine kazni!

Foto: Riportal

Predlaže se nova odluka o pomorskom dobru koja uvodi funkciju pomorskog redara

Grad Rijeka upućuje u javno savjetovanje Nacrt prijedloga Odluke o redu na pomorskom dobru, a sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koji je stupio na snagu 29. srpnja 2023. godine, sve s ciljem da se prijedlog Odluke nađe pred gradskim vijećnicama u prosincu.

Kako je kazala pročelnica Upravnog odjela za komunalni sustav i promet Maja Malnar, jedinice lokalne samouprave su obveze donijeti odluku kojom će definirati način uređenja i korištenja pomorskog dobra u općoj upotrebi za gospodarske i druge svrhe, dakle sve mjere i aktivnosti koje se smiju i ne smiju činiti na pomorskom dobru, potom definirati održavanje čistoće i čuvanje površina pomorskog dobra, kao i osiguranje nesmetanog prolaska duž pomorskog dobra.

Odlukom se definiraju mjere za provođenje mjera za održavanje reda na pomorskom dobru, definiraju pojedine vrste plaža (prirodna morska plaža, uređena morska plaža, morska plaža posebne namjene), obveze pravnih ili fizička osoba koja koristi određeno područje pomorskog dobra, među kojima i održavanje čistoće i čuvanje dio površine pomorskog dobra koja se onečišćuje obavljanjem njene djelatnosti, uz KD Čistoća koje je zaduženo za čišćenje plažnog pojasa, zatim održavanje urbane opreme, javne rasvjete, javnih nužnika, a posebna je pažnja posvećena osiguranju nesmetanog prolaza duž pomorskog dobra, posebice osobama s invaliditetom, što danas u praksi na uređenim gradskim plažama i funkcionira.

Novina je da zakon traži formiranje osobe pomorskog redara, koji će biti zadužen za praćenje i nadzor svih ovih aktivnosti i mjera koje se na pomorskom dobru u općoj uporabi čine i njegove ovlasti će biti usporedive s ovlastima komunalnog redara. Ovlaštenje za obavljanje poslova će steći na temelju rješenja koje donosi Ministarstvo u čijem su djelokrugu poslovi pomorstva. Isto Ministarstvo organizira i provodi i stručno osposobljavanje pomorskih redara, a troškove tog osposobljavanja snosi jedinica lokalne samouprave. Kao i kod komunalnog redara, pomorski redar mora imati završeno najmanje srednjoškolskog obrazovanje, a Gradsko vijeće će propisati izgled odore i službene iskaznice.

U provedbi nadzora nad provedbom odluke o redu na pomorskom dobru pomorski redar odnosno čuvar zaštićenog dijela prirode ovlašten je zatražiti i pregledati isprave na temelju kojih može utvrditi identitet, uzimati izjave, zatražiti dokumentaciju, prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje, kao i izdati rješenje, obvezni prekršajni nalog te naplatiti kaznu na licu mjesta.

Vodeći se zakonskim ograničenjima, te uspoređujući sa visinom novčanih kazni iz važeće Odluke o komunalnom redu, predložena je visina novčanih kazni u Nacrtu prijedloga Odluke o redu na pomorskom dobru na način da je za pravne osobe predložen iznos od 1.320,00 eura, 265,00 eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi, 660,00 eura za fizičku osobu obrtnika i osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost te 130,00 eura za fizičku osobu.

Također, u fazi finalizacije je i Plan upravljanja pomorskim dobrom na području grada Rijeke. Novina je da ga, prema novom zakonu, ne donosi gradonačelnik, već Gradsko vijeće te da se više ne odnosi na razdoblje od jedne, već idućih pet godina.

„Zakon je definirao niz novih sadržaja koji moraju postati dio Plana upravljanja pomorskim dobrom te još uvijek obrađujemo sve te zakonske odredbe, ali i pravilnik ministarstva koji je u e-savjetovanju, ali ga jedinice lokalne samouprave moraju prilikom izrade plana uzeti u obzir. Novina je i da više nema koncesijskih odobrenja, već se govori o dozvolama na pomorskom dobru koje će se izdavati na razdoblje od 2 do 5 godina, iznimno 20 dana koncesijske dozvole na zahtjev“, kazala je pročelnica Malnar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari