GRAD SKINUO BLOKADU ALI… Obersnel: ‘Nadam se da stečaja u 3. maju neće biti’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki gradonačelnik je rekao da je teško reći hoće li račun biti deblokiran i plaće isplaćene

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je četvrtak na aktualnom satu Gradskog vijeća kako se nada da će biti deblokiran račun Brodogradilišta “3. maj” i radničke plaće isplaćene, te da će se izbjeći stečaj – a ako ipak do njega dođe, da će to biti stečaj s preustrojem, prenosi Hina.

Obersnel je rekao da je teško reći hoće li račun biti deblokiran i plaće isplaćene te da je Grad Rijeka, kao i još neki vjerovnici, nakon naznaka mogućnosti dogovora vjerovnika, skinuo svoju blokadu s računa 3. maja. Dodao je da ga čudi i brine što to nije učinila država za oko 30 milijuna svojih potraživanja za poreze, doprinose i drugo, te da to za njega nije ohrabrujuća činjenica.

“Ako se blokade ne skinu i plaće ne isplate do 12. ožujka, za kada je zakazano novo ročište na Trgovačkom sudu, vjerojatno će biti proglašen stečaj, no, nadam se da će se to izbjeći, a ako ne, nadam se da to neće biti stečaj s likvidacijom, nego stečaj s preustrojem”, kazao je Obersnel odgovarajući na pitanja na aktualnom satu.

Ploče s povijesnim imenima ulica trajne, promotivne ploče na ulazu u grad i s imenom Fiume privremene

Obersnelu je upućeno pitanje o projektu obilježavanja povijesnih naziva ulica u centru Rijeke, tj. hoće li na ulazu u Rijeku trajno pisati Fiume ili samo u sklopu projekta EPK 2020.

Kazao je da će se u početku ožujka na 12 do 15 lokacija u užem centru Rijeke postaviti ploče s povijesnim nazivima ulica, onako kako su se mijenjali kroz povijest, ne samo na talijanskom jeziku, nego i na mađarskom, te da će biti trajno postavljene.

Na ulazima u grad neće biti, niti je planirano dodavanje talijanskog naziva Fiume uz službeni naziv Rijeke, ali će se na promotivnim pločama za EPK 2020 na ulazima u grad i šire uz naziv Rijeka nalaziti naziv Fiume i one će biti privremene, za vrijeme trajanja projekta. Na pitanje je li pristao na postavljanje ploča s nazivima ulica na talijanskom zbog političkog pritiska i potpore nekolicine vijećnika, odgovorio je da nije ustuknuo ni pred kalašnjikovima i bombama, a kamoli pred pritiskom vijećnika. Naglasio je da se ne radi o dvojezičnosti, niti o talijanskim nazivima, niti o odnarođivanju ili vrijeđanju te da se poštuju svi propisi.

Na pitanje kako kao antifašist promišlja o prisutnosti imena fašista Gabrielea D’Annunzia u programu EPK 2020., Obersnel je rekao da se u sklopu projektnog pravca “Doba moći” želi prikazati niz događaja iz bliže povijesti, da se ne može ignorirati činjenica da je netko postojao i da je njegova vladavina rezultirala štetama i žrtvama te da se ne radi o programu kojim bi se D’Annunzio veličao, niti bi on na to pristao.

Financiranje Psihijatrijske bolnice Lopača

U vezi s financiranjem Psihijatrijske bolnice Lopača, Obersnel je podsjetio da je Grad 90-tih postao osnivač te bolnice kada to nitko nije htio. U zadnjih deset godina u tu bolnicu je uloženo više od 95 milijuna kuna, a svake godine za funkcioniranje se izdvaja 7 do 8 milijuna kuna. Smatra da je ta bolnica bila zakinuta jer nije dobivala decentralizirana sredstva, a novim zakonskim odredbama je to omogućeno.

“Tražili smo da nam se osiguraju decentralizirana sredstva, a hoće li to biti iz sredstava koje dobiva Županija ili izravno od države, nama je svejedno”, rekao je a prenosi Hina.

Odbačen prigovor Hrvoja Burića na stegovnu mjeru

Riječko Gradsko vijeće u nastavku je većinom glasova odbacilo prigovor vijećnika Hrvoja Burića (Nezavisna lista Bura) protiv stegovnih mjera udaljavanja sa sjednice i udaljavanja sa sjednice u dvostrukom trajanju, koju mu je izrekao predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat (HNS) na prethodnoj sjednici.

Kako je navedeno u mišljenju Odbora za Statut, poslovnik i propise, izricanju stegovne mjere udaljavanja sa sjednice prethodilo je izricanje dvaju blažih stegovnih mjera, opomene te opomene s oduzimanjem riječi, a Burić je, unatoč izrečenim mjerama, nastavio narušavati red na sjednici te mu je izrečena stegovna mjera udaljavanja. Većina članova Odbora smatra da Burićev prigovor nije opravdan budući da nakon izricanja stegovne mjere udaljavanja sa sjednice nije ispunio svoju dužnost neodgodivog napuštanja sjednice, nego je nastavio sudjelovati u raspravi i narušavati red na sjednici.

Hrvoje Burić rekao je da je pripremio prijedlog za razrješenje predsjednika Gradskog vijeća te da će se vidjeti da su mjere neutemeljene i neopravdane, dodavši da postoji snimka sjednice. “Možete što hoćete, ali nećete dokle hoćete”, poručio je Burić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari