GRADOVI PRIJATELJI

Gradonačelnica njemačkog grada Rostocka Eva-Maria Kröger u posjetu Rijeci

Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan sa suradnicima održala je u Salonu Grada Rijeke radni sastanak s gradonačelnicom Rostocka Evom-Marijom Kröger.

Rijeka i Rostock gradovi su prijatelji koji dugi niz godina njeguju prijateljstvo i suradnju posebice u područjima vezanim za kulturu, sport i gospodarstvo.

Glavna tema sastanka bio je postupak izdavanja građevinskih dozvola u Gradu Rijeci. Kako je objasnila gradonačelnica Kröger, Njemačka još uvijek nije uvela digitaliziran postupak izdavanja građevinskih dozvola i ovom je prigodom željela saznati više o riječkoj dobroj praksi ne bi li pokušali razviti sličan model. Istaknula je kako je izdavanje građevinske ili neke druge dozvole poprilično dugačak i kompliciran proces za njemačke građane te kako je s ciljem poboljšanja tih procesa, svaka savezna pokrajina u Njemačkoj dobila zadatak razviti učinkovitiji sustav jedne vrste dozvola. Tako je pokrajina Mecklenburg čiji je Rostock najveći grad, dobila zadatak razviti digitalni model izdavanja građevinskih dozvola.

Postupak izdavanja građevinskih dozvola u Gradu Rijeci gradonačelnici Kröger prezentirala je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Rijeke Ljiljana Buljan koja je istaknula kako je digitalna mogućnost provedbe postupka ubrzala cijeli proces za građane te kako su im sve potrebne informacije dostupne na jednom mjestu. Sastanku je nazočio i voditelj Odsjeka za prostorno uređenje i graditeljstvo Edi Bukovac.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan istaknula je kako je Rijeka po pitanju digitalizacije i transparentnosti prepoznata kao izuzetno uspješan grad u Hrvatskoj. Istaknula je kako se prilikom nedavnog posjeta Rostocku povodom 32. regate tradicijskih brodova Hanse Sail, jednog od najvećih europskih festivala mora i pomorske tradicije, imala priliku uvjeriti u velike sličnosti između Rijeke i Rostocka. Između ostaloga, oba grada središta su svojih regija kojima gravitiraju okolni gradovi s kojima je važno uspostaviti što bolju suradnju za dobrobit građana. Izrazila je uvjerenje kako Rijeka i Rostock mogu u budućnosti unaprijediti suradnju na brojnim zajedničkim projektima.

Nakon održanog sastanka zamjenica Krpan i gradonačelnica Kröger obišle su Muzej grada Rijeke u Palači šećera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari