U AUSTRIJI

Gradonačelnik Filipović na europskom forumu Alpbach

Na poziv čelnika Europskog Foruma Alpbach te na poziv Erste fundacije kao partnera Foruma, riječki gradonačelnik Marko Filipović sudjeluje u radu tog Foruma koji se održava u austrijskom gradiću Alpbach, ove godine s temom Nova Europa.

Riječ je o Forumu koji je u Alpbachu osnovan još 1945. godine s ciljem osnaživanja, obnove i ujedinjenja Europe. Ove godine, Forum ima za cilj iznjedriti ideje koje će potaknuti akcije s namjerom osnaživanja Europe u vrijeme kada se ona mora nositi s posljedicama pandemije, rata i klimatske krize. Na tom tragu Forum okuplja sudionike iz različitih krajeva, različitih društvenih sektora i pripadnike različitih generacija. Tako je Forum okupio predstavnike europskih država i gradova, zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnike Vijeća Europe te predstavnike raznih europskih inicijativa, instituta, sveučilišta, tvrtki i organizacija te Erste fundacije.

Gradonačelnik Filipović sudjeluje i u događaju koji se održava u okviru Foruma pod nazivom The EU Must Think Big Again – Boosting European Security and Designing Strategies for the Balkans na kojem se obrađuju teme europske sigurnosti te, u tom kontekstu, i strategije za područje Balkana.

U svom obraćanju okupljenima na tom skupu gradonačelnik Filipović je istaknuo demokraciju i razvoj društava u skladu s demokratskim načelima kao ključne faktore za život u miru i ekonomskoj stabilnosti.

“No, zbog rata u Ukrajini, koji je uz europski mir načeo i ekonomsku stabilnost, logično je da se pogledi upiru i prema Balkanu, regiji koja zna sve o ratu, invazijama, gospodarskoj krizi i gubicima i u kojoj, unatoč tome, nestabilnost raste. Zato je izuzetno važno da o ovoj temi govorimo, da je ne ignoriramo, da učinimo sve što je u našoj moći da održimo demokratsku stabilnost. Svatko od nas ima iznimno važnu ulogu u ovom pitanju stoga je suradnja između naroda i gradova Europske unije i Zapadnog Balkana naprosto nužna,” poručio je, među ostalim, Filipović dodavši kako u je u cilju stabilizacije regije potrebno i jačati implementaciju demokratskih vrijednosti u društvo.

“Rijeka to, među ostalim, čini i provođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u svojim osnovnim školama s ciljem stvaranja odgovornih građana, svjesnih svojih prava i obveza te razvijanja potrebe za otvorenošću i tolerancijom jednih prema drugima. Rijeka je prva u Hrvatskoj implementirala ovaj model u svoje osnovne škole i bez naknade ga ustupa svim ostalim zainteresiranim hrvatskim gradovima i općinama,” naglasio je gradonačelnik na Europskom Forumu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari