AKTUALNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

U novu školsku godinu bez posebnih epidemioloških mjera, obavezno provjetravanje i čišćenje prostora

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Željko Linšak i voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine Nataša Dragaš Zubalj izvijestili su o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u našoj županiji kao i preporukama za početak nove školske godine.

U NZZJZ tijekom kolovoza analizirano je 15 tisuća uzoraka od kojih je 5.500 bilo pozitivnih na koronavirus. Tim podatkom nisu obuhvaćeni i građani koji su se sami testirali brzim antigenskim testovima, a nisu se prijavljivali kao pozitivni što znači da je broj novooboljelih veći od službene statistike.

Inače, broj aktivnih slučajeva u kolovozu je za 2.000 manji u odnosu na mjesec srpanj, istaknuo je ravnatelj Linšak te pozvao građane koji se još nisu cijepili da to mogu učiniti u NZZJZ na Mlaki svakodnevno od 8 do 20 sati a cijepiti se mogu i u sedam ispostava u PGŽ.

“Posebno pozivam osobe starije životne dobi te kronične bolesnike jer je cijepljenje jedina dokazana metoda od štetnih nuspojava COVID bolesti”, poručio je Linšak.

Prema riječima Nataše Dragaš Zubalj preporuka svim školama je da provode već poznate preventivne mjere čišćenja i prozračivanja prostora kao i higijene ruku. Dodala je da osobe koje su potencijalno u riziku od razvoja težih oblika bolesti koronavirusa, bilo da se radi o nastavniku ili djeci, mogu nositi maske u školi.

Epidemiologinja Andrea Šuran najavila je da će tijekom rujna stići određene količine adaptiranog cjepiva, riječ je o varijantnom BA1 cjepiva koji cilja osim osnovne i omikron varijante virusa.

“Za sada se očekuje 17 tisuća doza, a u narednom periodu trebalo bi stići još jedno varijantno cjepivo BA4 i BA5”, istaknula je Šuran.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari