NA POZIV KONZULATA

Galerija | Gradonačelnik Filipović posjetio brod talijanske Obalne straže „Peluso“

Na poziv Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, riječki gradonačelnik Marko Filipović posjetio je brod talijanske Obalne straže „Peluso“ koji će u Rijeci boraviti od 7. do 10. veljače.

Cilj posjeta broda „Peluso“ je pomorska diplomacija odnosno promicanje uloge talijanske obalne straže u europskom kontekstu što ima i posebnu vrijednost za Hrvatsku budući da zajedno s Italijom ima najdužu granicu na Jadranskom moru.

Gradonačelnik Filipović se susreo sa zapovjednikom broda Antoniom Barbierijem, a obilasku su se pridružili i talijanski konzul u Rijeci Davide Bradanini i lučku kapetan Darko Glažar.

Kako je objasnio zapovjednik Barbieri, brod „Peluso“, dug je preko 50 metara i sa svojih 30 članova posade, sposoban je izvršiti širok raspon misija, od potrage i spašavanja (Search and Rescue – S.A.R.), do zaštite od zagađenja i nadzora okoliša i zaštićenih morskih područja, misija pomorske policije i nadzora pomorskog prometa do misija nadzora ribarstva.

„Drago mi je što je brod talijanske Obalne straže odabrao Rijeku za pristajanje tijekom plovidbe Jadranskim morem, budući je suradnja naših dviju zemalja uspješna na brojnim područjima pa tako i u području sigurnosti na moru. Vjerujem da će nedavni ulazak Hrvatske u prostor Schengena kao i u eurozonu još više povezati i intenzivirati suradnju naših dviju zemalja, posebice u područjima pomorskog prometa i razvoja nautičkog turizma“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Brod „Peluso“ u Rijeci ostaje do 9. veljače te da će ga tijekom boravka njegova boravka u riječkoj luci među ostalima, posjetiti i predstavnici Policijske uprave Primorsko-goranske, Primorsko-goranske županije, Pomorskog fakulteta u Rijeci, Lučke uprave Rijeka, Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka, VPS Rijeka, Talijanske Unije, Zajednica Talijana Rijeka, Zajednice Talijana Opatija, Zajednice Talijana Mošćenička Draga, Zajednice Talijana Lovran te učenici Srednje talijanske škole u Rijeci uz učenike osnovnih škola na talijanskom jeziku iz Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari