SPORAZUM SA SINDIKATOM

Gradonačelnik Filipović potpisao: Povećane plaće i prava zaposlenicima i namještenicima gradske uprave

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović potpisao je kolektivni ugovor sa sindikatom službenika i namještenika gradske uprave.

U ime Saveza samostalnih sindikata Hrvatske – podružnice sindikata gradske uprave Grada Rijeke kolektivni je ugovor potpisao predsjednik Dejan Mavrinac.

Nakon procesa pregovaranja postignut je dogovor o povećanju materijalnih prava zaposlenika i namještenika gradske uprave.

„U realnom sektoru se dogodio porast plaća što je rezultiralo boljim ostvarenjem prihoda od poreza na dohodak i u skladu s tim su otvoreni pregovori s proračunskim korisnicima i djelatnicima gradske uprave o povećanju plaća i materijalnih prava. S druge strane, duboko sam svjestan situacije u kojoj se nalazimo. Inflacija je pojela dio kupovne moći naših građana, pa tako i naših zaposlenika, stoga smo reagirali sukladno mogućnostima proračuna“, kazao je gradonačelnik Filipović, uz kojeg je na potpisivanju ugovora prisustvovala i zamjenica gradonačelnica Sandra Krpan.

UGOVOR SU POTPISALI PREDSJEDNIK SINDIKATA DEJAN MAVRINAC I GRADONAČELNIK RIJEKE MARKO FILIPOVIĆ

Na temelju pregovora o kolektivnom ugovoru, do sada su donesene dvije odluke. Gradonačelnik Filipović je tako donio odluku o povećanju osnovice za obračun plaće na 4.984,62 kn, odnosno za 5% od 1. lipnja 2022. godine.

Također, Gradsko vijeće Grada Rijeke je na svojoj posljednjoj sjednici donijelo Odluku o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Grada Rijeke, s primjenom od 1. rujna. Odlukom su koeficijenti za obračun plaće službenika i namještenika vraćeni na koeficijente iz 2010. godine, odnosno, čak i manje za najviše vrednovana radna mjesta kod kojih je umanjenje 2014. godine bilo 13,86 %, a predloženim odlukom najveće uvećanje koeficijenata iznosi 7,92%. Dakle, usvojeno je uvećanje koeficijenata u rasponu od 2,73% do 7,92%, po istom principu kako su koeficijenti bili i smanjeni 2014. godine: najmanji postotak povećanja koeficijenata primjenjuje kod najniže vrednovanih radnih mjesta (kod radnih mjesta namještenika niže stručne spreme), a najveći postotak povećanja koeficijenata primjenjuje se kod najviše vrednovanih radnih mjesta (pročelnika upravnih tijela).

Potpisanim kolektivnim ugovorom zaposlenicima i namještenicima povećavaju se i druga materijalna prava, odnosno vraćeno je pravo na isplatu regres za godišnji odmor, u kolektivni ugovor je vraćena božićnica, koja je nakon niza godina ponovno isplaćena u 2020. i 2021. godini, a za 10 % povećana je osnovica za obračun potpora.

Ugovor je sklopljen na četiri godina s mogućnošću otkaza u bilo kojem trenutku od bilo koje ugovorne strane, kao i sa mogućnošću sklapanja dodatka ovom kolektivnom ugovoru u bilo kojem trenutku i to po bilo kojem pitanju pod pretpostavkom međusobnog suglasja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari