MEĐUNARODNI FORUM

Gradonačelnik Filipović u Budimpešti potpisao Deklaraciju o slobodnim gradovima

Na poziv gradonačelnika Budimpešte Gergelya Karacsonya, riječki gradonačenik Marko Filipović sudjeluje u radu međunarodnog Foruma koji se 16. i 17. rujna održava u Budimpešti, pod nazivom Izgradnja održivih demokracija (Budapest Forum – Building Sustainable Democracies).

U sklopu Foruma održan je susret gradonačelnika gradova koji su uključeni u Savez slobodnih gradova (Pact of Free Cities Mayors Summit). Gradonačelnik Filipović prihvatio je poziv da se u ime Grada Rijeke pridruži ovoj inicijativi čiji su članovi potpisali i Deklaraciju o slobodnim gradovima (Pact of Free Cities Declaration).

Deklaraciju su, uz gradonačelnika Filipovića, potpisali i gradonačelnici Amsterdama, Barcelone, Düsseldorfa, Firence, Fort Wortha, Frankfurta, Gdanska, Ljubljane, Los Angelesa, Mannheima, Pariza, Podgorice, Stuttgarda, Taipeia, Taoyuana, Tirane, Ulma, Neu- Ulma, Beča, Zagreba te predsjednik Njemačkog udruženja gradova, uživo ili virtualno.

Savez slobodnih gradova je neformalni savez progresivnih gradonačelnika, raznih političkih opredjeljenja. Osnovali su ga gradonačelnici Varšave, Budimpešte, Praga i Bratislave 2019. godine, a s ciljem promicanja vrijednosti slobode, demokracije i vladavine prava, borbe protiv nacionalističkog populizma te rješavanja gorućih izazova vezanih uz klimatske promjene, nejednakosti i politički tribalizam.

Želja pakta je prerasti u globalnu, neformalnu gradonačelničku mrežu, a na tom tragu organizirano je pristupanje novih članova Savezu na marginama budimpeštanskog Foruma i potpisivanje spomenute Deklaracije kojom su se gradonačelnici potpisnici, među ostalim, obvezali na jačanje demokracije, borbu protiv korupcije, protiv populističkog nacionalizma, borbu protiv kršenja ljudskih prava, ksenofobije, antisemitizma, anti-feminizma, borbu za prava LGBTQI osoba, borbu protiv napada na organizacije civilnog društva i sve ostale prakse nastale s ciljem narušavanja demokratskih procesa. Cilj Saveza je i transparentnost u upravljanju, zaštita klime, socijalna uključenost, održivo urbano planiranje itd.

Kao gradonačelniku grada koji je nosio titulu Europske prijestolnice kulture pod sloganom Luka različitosti, poziv na potpisivanje ove Deklaracije koja potvrđuje i zagovara daljnju provedbu politike slobode, multikulturalnosti i tolerancije, došao je gotovo pa prirodno. Jer Rijeka je drugačija, specifična sredina, vođena na temeljima moderne Europe, a ovaj samit zasigurno će pružiti priliku za nove suradnje, razmjenu znanja i iskustava s ciljem daljnjeg razvoja naših sredina kao multikulturalnih i otvorenih gradova – poručio je gradonačelnik Filipović na potpisivanju Deklaracije.

Budimpeštanski Forum organiziraju Gradsko vijeće Budimpešte, Institut za politički kapital i Institut za demokraciju u partnerstvu sa Zakladom Heinrich Böll, Zakladom Erste, Nacionalnim demokratskim institutom, Međunarodnim republikanskim institutom, Zelenom europskom zakladom, Graphisoft Parkom, Centrom za analizu europskih politika, Zakladom Friedrich Naumann, Veleposlanstvo SAD-a, Veleposlanstvo Nizozemske, Veleposlanstvo Francuske i Veleposlanstvo Njemačke.

Forum se fokusira na ulogu gradova i lokalnih inicijativa u izgradnji održivih demokracija. U tom kontekstu, poslužio je i kao hub za daljnji razvoj Saveza slobodnih gradova.

Ostale teme kojima se bavi Forum su jačanje otpornosti demokracije, klimatske promjene i ekologija, jačanje prekooceanskih odnosa, javno zdravstvo u kontekstu pandemije itd.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari