REBALANS RAČUNA

Gradonačelnik Kirigin: Odustajemo od prodaje zemljišta na Tošini jer se držimo obećanja danih građanima

Drugi rebalans proračuna koji donosi nove investicije i potpore građanima, novi koeficijenti  za službenike Grada Opatije sukladno novoj sistematizaciji radnih mjesta, koji neće značajno povećati troškove za plaće te odustajanje od planirane prodaje imovine kako bi se poštivale želje građana, ključne su točke koje će se naći pred vijećnicima na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Sukladno obećanju danom mještanima Tošine, koji su izrazili protivljenje prodaji zemljišta od 1.211 „kvadrata“ u njihovom susjedstvu, vijećnicima sam predložio odustajanje od prodaje nekretnine te najpovoljniji ponuditelj neće biti odabran. Za informaciju javnosti, na natječaj su pristigle tri ponude od kojih najpovoljnija iznosi 3,9 milijuna kuna, što je gotovo 2 milijuna kuna više od procijenjene vrijednosti zemljišta.

Ipak, kao što će pokazati i novi rebalans proračuna, stabilne gradske financije u ovoj godini omogućile su nam da ne moramo ovisiti o prodaji gradske imovine zbog čega smo za gotovo 13,5  milijuna kuna smanjili prihode po ovoj stavci u odnosu na plan s početka godine, kazao je gradonačelnik Grada Opatije Fernando Kirigin.

Gradonačelnik je predstavio i prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaća službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Opatije, koja će se na sjednici Vijeća naći nakon što su vijećnici usvojili novi preustroj te nakon što je napravljena nova Sistematizacija radnih mjesta.

– Novom odlukom nastojali smo objektivnije vrednovati složenost poslova koje obavljaju službenici. Njome se svima podižu koeficijenti, a najveće povećanje je predviđeno kod službenika s najnižim koeficijentom te namještenika. Dio radnih mjesta dodatno je vrednovan, osobito komunalno i prometno redarstvo, kako bismo povećali interes kod tražitelja poslova. Ukupni rashodi za zaposlene na godišnjoj razini iznose 12,3 milijuna kuna, a povećat će se na mjesečnoj razini za svega 11 tisuća kuna i neće imati značajniji utjecaj na gradski proračun, kazao je Kirigin, dodavši kako je zakonom dozvoljeno na plaće trošiti do 20 posto prihoda poslovanja, a u Opatiji ta izdvajanja iznose 9,92 posto.

Objasnio je kako se povećanje koeficijenata neće osjetiti u rashodima, jer se tijekom proteklih 12 godina interveniralo u osobne dohotke službenika tako da su se davali razni dodaci na plaću kako bi se zaobišla zakonska obveza usvajanja koeficijenata na Gradskom vijeću.

– To je još jedno područje u kojem, nakon godina nereda, želimo uvesti red. Cilj nam je imati što je više moguće zadovoljnih zaposlenika te im dati mogućnost da napreduju kroz službu, sukladno zakonu. Zbog toga smo predvidjeli i koeficijente za neka radna mjesta koja neće biti popunjena, ali će se ostaviti kao prostor za napredovanje zaposlenima, istaknuo je gradonačelnik Kirigin.

Pročelnica Tamara Sergo kazala je kako se drugim rebalansom proračun povećava za nešto više od 1 milijun kuna ili 0,47 posto te će iznositi 222,3 milijuna kuna. Razlog povećanja su povećani prihodi od poreza na promet nekretnina i komunalnog doprinosa, dok s druge strane postoji smanjenje rashoda i prihoda jer se dio planiranih projekata „seli“ u narednu godinu.

– S obzirom da ne očekujemo raspisivanje EU natječaja u ovoj godini, prenosimo projekte novog Vatrogasnog doma i MOHO centra, a odlukom uprave Parkova privremeno je obustavljena i realizacija projekta revitalizacije Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina zbog činjenice da je cijena za izvođenje radova značajno nadmašivala predviđena sredstva. Također se značajno, za 2,8 milijuna kuna, smanjuju planirani prihodi od prodaje imovine, koji su u ovoj godini u odnosu na plan umanjeni za gotovo 13,5 milijuna kuna. Na rashodovnoj strani Proračuna povećali smo iznos za izgradnju nove zgrade boćarije Poljane obzirom da se postojeća urušava, za uređenje šetnice Volosko, odnosno nastavak opločenja do Mandraća od 2 milijuna i 200 tisuća kuna, čime će središte Voloskog dobiti primjereni izgled. U rashodima bilježimo i 2 milijuna kuna za izgradnju prometnica te za rekonstrukciju i uređenje dječjih i sportskih igrališta 1 milijun 150 tisuća kuna, naglasila je pročelnica Sergo.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić dodala je kako su rebalansom osigurana i sredstva za sufinanciranje marende i prijevoza  za djecu koja pohađaju osnovnu školu u Lovranu, a imaju prebivalište na području Grada Opatije.

– Sufinanciranje marende iznosi 2 kn dnevno po djetetu, kao što to iznosi i za djecu koja pohađaju školu u Opatiji, a prijevoz je  osiguran na isti način kako je propisano za djecu koja pohađaju opatijsku osnovnu školu. Na ovaj način želimo izjednačiti prava djece koja zbog manje udaljenosti ili iz nekih drugih razloga pohađaju školu u Lovranu, kazala je Đukić.

Poručila je kako se nastavljaju i ulaganja u zaleđe Opatije, što je jedan od ključnih dijelova programa ove gradske administracije.

– Rebalansom smo osigurali sredstva za izgradnju Boćarije Poljane. Radi se zapravo o hitnoj intervenciji jer prijeti opasnost od urušavanja zgrade, a završetak ovih radova trebao bi biti poklon za Petrovu i za boćarski klub i mještane Poljana. Osim unapređenja stanja na Boćariji, u planu je i obnova bivšeg područnog vrtića. Naime,  projektni prijedlog Rekonstrukcija Društvenog doma Poljane u područni vrtićki objekt uspješno prošao fazu procjene te je Gradu Opatiji za ovu namjenu odobreno 1.7 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Slijedi potpisivanje ugovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, a u idućoj godini i početak radova, zaključila je Đukić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari