U RIJECI DJELUJE 16 KLUBOVA

Gradonačelnik Obersnel primio predstavnike riječkih klubova za umirovljenike i starije osobe

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Gradu Rijeci održan je prijem za predsjednike riječkih klubova za umirovljenike i starije osobe.

Na području Rijeke trenutno djeluje 16 klubova za umirovljenike i starije osobe. Klubovi su organizirani kao svojevrsni dnevni boravci koji omogućuju druženje, zabavu, učenje, bavljenje kulturom i sportom te brojne druge aktivnosti.

Predsjednike Klubova za umirovljenike i starije osobe, koji djeluju pri Matici umirovljenika grada Rijeke i Domu za starije osobe „Kantrida“ Rijeka, primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Čestitajući njihov dan, koji se ove godine u svijetu obilježava 30 godina, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako tijekom svog rada u Gradu Rijeci, prvo na mjestu pročelnika Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, a onda i kao gradonačelnik, surađivao s brojnim predstavnicima Matice umirovljenika i Doma umirovljenika, polažući veliku pažnju problemima s kojima se susreću umirovljenici i starije osobe.
„Umirovljenje donosi velike promjene u životu, kao u dnevnom funkcioniranju, tako i u padu prihoda. Kako bi pružili što veću podršku umirovljenicima u njihovoj prilagodbi novom načinu života i ostajanju uključenima u društvo, tijekom godina smo kreirali niz projekata koji potiču socijalnu uključenost starijih osoba. Jedan od najuspješnijih je upravo osnivanje klubova umirovljenika, s kojima smo krenuli među prvima u Hrvatskoj, najprije s Domom umirovljenika, a potom i Maticom umirovljenika“, kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako je plan Grada Rijeke, u skladu s prostornim i financijskim mogućnostima, otvoriti klubove umirovljenika i na novim lokacijama.

Gradonačelnik se zahvalio svim predsjednicima klubova na njihovom entuzijazmom i naporima na osmišljavanju programa i okupljanja drugih umirovljenika i starijih osoba.

S ciljem olakšavanja svakodnevnog života i smanjivanja socijalne isključenosti starijih osoba, Grad Rijeka godišnje izdvaja oko 1,6 milijuna kuna. Naime, za klubove se godišnje izdvaja oko 800 tisuća kuna, za funkcioniranje službe za pomoći i njege u kući, koju koriste ponajviše starije osobe, oko 600 tisuća kuna, dok se za subvencionirani ručak članovima socijalno najugroženijih članova Matice umirovljenika osigurava oko 200 tisuća kuna.

Također, velik dio pomoći u sklopu Socijalnog programa Grada Rijeke odnosi se upravo na starije osobe, za koje je osmišljen i niz drugih programa, poput Sveučilišta za 3. dob ili besplatnih informatički tečajeva. S obzirom na to da je za socijalnu uključenost jedan od glavnih uvjeta upravo mogućnost kretanja, Grad Rijeka već niz godina osobama starijim od 65 godina omogućuje besplatan ili vrlo povoljan prijevoz javnim gradskim prijevozom.

Predsjednik Matice umirovljenika grada Rijeke Emil Baumgartner zahvalio se Gradu Rijeci i Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, kako kroz Socijalni program, tako i kroz projekt Rijeka – zdravi grad, na prepoznavanju potreba umirovljenika i starijih osoba.

Epidemija koronavirusa donijela je promjene i u radu Matice umirovljenika, koja se fokusirala na rad s manjim grupama, individualnu pomoć i aktivnosti na otvorenom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari