DOBRODOŠLICA

Gradonačelnik Rijeke primio obitelji koje su u Rijeku stigle iz Afganistana

Gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima te predstavnici Centra za kulturu dijaloga u Salonu Grada Rijeke poželjeli su dobrodošlicu dvjema obiteljima iz Afganistana koje su svoj novi dom pronašle u Rijeci.

Riječ je o dvije obitelji s odobrenom međunarodnom zaštitom koje su putem projekta ”Novi susjedi – uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u Republiku Hrvatsku”, uselili u stanove i započeli novi život u Rijeci.

Projekt provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s MUP-om Republike Hrvatske, a sufinanciran je iz Fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlade Republike Hrvatske.

„Drago mi je što vas mogu pozdraviti u našem gradu, iako su vas ovdje dovele nepovoljne životne okolnosti“, rekao je prilikom susreta riječki gradonačelnik Marko Filipović.

„Rijeka je grad dinamične povijesti, ali se uvijek njegovao suživot stanovnika različitih religija i nacionalnosti. Svjestan sam da se na razini kako Europske unije tako i cijelog svijeta suočavamo s primjerima ksenofobije i netrpeljivosti prema drugom i drugačijem, ali mi se ovdje u Rijeci zaista trudimo biti otvoreni prema svima i stoga vam želim poželjeti dobrodošlicu i reći vam da vas Rijeka prihvaća otvorena srca i raširenih ruku i nadam se da ćete ovdje pronaći svoj novi dom“, rekao je Filipović.

VIDEO DANA:

Prilikom današnjeg susreta izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić Gradu Rijeci je uručila „Povelju za promicanje različitosti u jednakosti“.

Povelja je priznanje za, među ostalim, doprinos promicanju ljepote različitosti i poticanju dijaloga, prihvaćanju načela i praksi jednakosti i ravnopravnosti, stvaranju inkluzivne sredine te jačanju interkulturnog radnog i društvenog okruženja te prepoznavanju važnosti integracije i uključivanja osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo.

„Vjerujem kako će integracija ove dvije afganistanske obitelji koje su u Hrvatsku stigle u kolovozu tijekom nemilih događaja u njihovoj zemlji, u Rijeci proći glatko i bez velikih problema jer Rijeka je jedna otvorena multikulturalna sredini“, rekla je Kadić Meškić.

Tijekom susreta, Grad Rijeka darivao je goste prigodnim poklonima, dok su gosti domaćinima, u znak zahvale za dobrodošlicu, darovali tradicionalne afganistanske slastice.

Dobrodošlicu u Rijeku obiteljima su poželjeli i zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, viša savjetnica – koordinatorica za programe Odjela za odgoj i školstvo Lana Golob i ravnateljica OŠ Kozala Kim Anić.

Susretu su prisustvovali i predstavnici neprofitne humanitarne udruge Civis Mundi čiji je osnovni cilj djelovanja unapređivanje procesa integracije izbjeglica, odnosno nasilno raseljenih osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom na području cijele Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari