'I DJECA MOGU OBOLJETI'

Video | Riječki znanstvenici i liječnici o cijepljenju djece i mladih raspravljali na Medicinskom fakultetu. Evo zaključaka!

Nuspojave kod djece od cijepljenja su minimalne a koristi velike, složni su

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci sastali su se riječki znanstvenici i liječnici. Razgovaralo se o najintrigantnijoj temi u ovom trenutku, a to je cijepljenje djece.

Skup je trajao punih šest sati, a izdvojili smo neke od stavova.

Više u VIDEOPRILOGU Kanala Ri:

Novinar: LARRY AMBROZICH
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Nije neočekivano da su ljudi osjetljivi na djecu – i to je u redu.”, ustvrdio je virusni imunolog Stipan Jonjić.

“Mi moramo znati da se ta jedna paralelna scena uspjela probiti do većine pojedinaca što bi mogli nazvati pod manipulacijom. .vađenja činjenica … i čistih dezinformacija.”, mišljenja je Dobrica Rončević, glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ.

“Djeca također mogu oboljeti, u Americi od 7 i nešto milijuna s covidom umrlo je njih 700 – netko će reći statistički to nije veliki broj….”, dodao je virusni imunolog Stipan Jonjić.

“U toj ranoj dobi su benefiti da ne bi razvili kronične oblike bolesti, neke komplikacije… preporuča se djeci koja žive sa kroničnim bolesnicima, djeca koja živce u kolektivima…”, kaže Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine pri NZZJZ PGŽ.

“Svi smo se kao djeca cijepili u mladosti protiv drugih zaraznih bolesti pa je onda to logično da to bude i u ovom slučaju.”, dodaje Stipan Jonjić.

“Znamo da se radi o prvorazrednom civilizacijskom dosegu koji je i u ovoj pandemiji dalo već izvrsne rezultate unatoč nesavršenosti.”, kaže glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević.

“Postoji nešto što još dugoročno ne razumijemo dobro a to su kronične komplikacije.”, kaže virusni imunolog Stipan Jonjić.

“Dosadašnje ispitivanje pokazuje da je kod te populacije cijepljenje izaziva iznimno malo nuspojava.”, kaže glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević.

“Ja i dalje mislim da nema dobrog razloga zašto ne bi cijepili djecu.”, mišljenja je virusni imunolog Stipan Jonjić.

“Formulacija cjepiva koja je registrirana za tu dob je drugačija za odrasle – radi se o 1/3 aktivne tvari, ta doza je nešto manja.”, ponavlja glavni epidemiolog NZZJZ PGŽ.

“Omikron nam je ovdje, sada, i znamo da cjepivo ipak štiti – možda ne u postotku u kojem bi očekivali, ali svakako preporučam cijepljenje.”, kaže Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine pri NZZJZ PGŽ.

“Ajmo reći da mi nismo uspjeli, jer skoro 50 posto pučanstva je neprocijepljeno. Zašto nismo uspjeli – to je složeno pitanje.”, kaže
virusni imunolog Stipan Jonjić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari