BOGAT PROGRAM

Gradska knjižnica Rijeka pripremila bogat program povodom Mjeseca hrvatske knjige 2022., posvećen je mladima!

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige, Gradska knjižnica Rijeka pripremila je bogat program, ove godine posvećen mladima.

Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenog, vrijeme kad se pažnja javnosti skreće na domaće stvaralaštvo, autore, izdavače, čitatelje…

Prilagodba knjižnice potrebama novih generacija

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige na nacionalnoj razini posvećen je mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih. Temom se želi skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako knjižnica odnosno knjiga mogu pomoći.

„Naš program je mladošću i svježim temama obilježen od glave od pete – provodimo istraživanje i pilot aktivnosti našeg prvog odjela za mlade pa ćemo spajati videoigre, glazbu i knjige, predstaviti prvi roman sjajne mlade autorice Dore Šustić, u kontekstu otpornosti učiti o stanovanju i novim prilikama, imati u gostima dva književna rezidenta koji se bave temama mladosti“, ističu u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Razvijanje Odjela za mlade u novoj zgradi GKR-a

Kao dio pripreme otvorenja Odjela za mlade u novoj zgradi knjižnice u kompleksu „Benčić“, Gradska knjižnica Rijeka do 21. listopada provodi anketno istraživanje među mladima od 15 do 30 godina kako bi saznali koje su njihove želje i potrebe.

Preseljenjem u novu zgradu nastojat će se izaći izvan uobičajenih okvira dosadašnjeg djelovanja, pa tako i razvijanjem specifičnijeg odjela za mlade. U Rijeci nikada nije bio implementiran koncept djelovanja za mlade od 15 do 30 godina kao posebnog segmenta publike posvećenog čitalačkoj kulturi, slobodnom vremenu i kreativnosti mladih. Kroz kvantitativno i kvalitativno istraživanje detaljno će se istražiti potrebe, razmišljanja i vizije ciljane publike, oblikovati fokus grupe kao temelj participativnog modela programskog vijeća mladih te provesti inovativne pilot aktivnosti iz područja gaminga, održivog razvoja, glazbe i inkluzivnosti, sadržajno prepoznatnih kao ključevima stvaralačke budućnosti.

Nakon niza aktivnosti, od istraživanja do prvih pilot aktivnosti, za završnicu Mjeseca hrvatske knjige na susretu u Benčiću predstavit će se potencijali budućeg odjela za mlade Gradske knjižnice.

„Naravno, ali to nije sve – jedinstvena radionica digitalnog čitanja za treću životu dob, književni susret u Brodokomercu, znanost u postpandemijsko doba, poezija otpora, samo su još neki od začina koji će vam znatno obogatiti sljedećih mjesec dana uz sve one knjige koje ćete posuditi u Gradskoj knjižnici Rijeka“, ističu u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Književna gostovanja

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Tomislav Kristić održat će putopisno predavanje te predstaviti knjigu „Autostopom po svijetu“, u kojoj opisuje drugi dio četverogodišnjeg putovanja po svijetu, posebice zemljama Jugoistične Azije i Australije. Hrvatska glazbenica, spisateljica i motivatorica, nekadašnja manekenka i televizijska voditeljica Anđa Marić predstavit će svoju novu knjigu “Moja revolucija u 365 dana” o svojoj borbi s teškom bolešću.

Program uključuje i predstavljanje knjige riječkih autora – knjige „Ispod debelog leda“ Milana Zagorca te “Mjesečari Monteriera” Moree Baničević.

Ogranak Trsat & American Corner Rijeka ugostit će susret posvećen Josipu Marohniću, jednom od najznačajnijih Hrvata u Sjevernoj Americi.

Predavanje o novim stambenim politikama i razvoju urbanih sredina održat će arhitektica Iva Marčetić, dok će u Dječjoj kući biti održano predstavljanje kompleta Linit dizajna za integrativno multisenzorno doživljavanje priče Živi priču pod nazivom “Izgubljeni mrav”.

Više o programu Mjeseca hrvatske knjige 2022 na stranicama Gradske knjižnice Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari