PIR FEST

Gradsko kazalište lutaka Rijeka na Prvom Internet regionalnom festivalu teatra za djecu – PIR FEST-u

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, koje i dalje nastavlja sa svojim programom „U lutkarsko s kauča“, s predstavom „Avanture maloga Juju“ sudjeluje na Prvom Internet regionalnom festivalu teatra za djecu – PIR FEST-u.

PIR FEST je pokrenulo Gradsko pozorište Podgorica iz Crne Gore, kako bi djeca u vrijeme kada su obustavljena javna okupljanja i zatvorena kazališta i dalje mogla pratiti različite kazališne predstave. Na You tube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica tako će  od 8. do 30. travnja biti prikazano devet predstava.

Nagrađivana predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Avanture maloga Juju“ autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema stihovima i skladbi istoimene pjesme autora Žarka Roje i Petra Bergama) te redateljice Renate Carole Gatica premijerno se prikazuju u petak, 10. travnja u 17 sati.

Svoj će se djeci, osim predstave riječkog kazališta, predstaviti i Gradsko pozorište Podgorica s predstavom „Čarobnjakom iz Oza“, Pozorište „Boško Buha“ iz Beograda s predstavom „Mala sirena“, Pozorište mladih Novi Sad s predstavom „Ljepotica i zvijer“, Pozorište mladih Sarajevo s predstavom „Kekec“, Dečije pozorište Subotica s predstavom „Par cipela“, Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda s predstavom „Strašne priče braće Grim“, Pozorište lutaka „Pinokio“ s predstavom „Knjiga o džungli” te Festival pozorišta za djecu iz Kotora s projektom „Njegoš za djecu: Kako rastu veliki ljudi“.

Pojedina predstava bit će dostupna za gledanje 14 dana. S obzirom na to da je festival natjecateljskog karaktera, predstave će biti vrednovane glasovima publike, odnosno brojem „lajkova“. Proglašenje pobjedničke predstave planirano je 30. travnja.

Izmjene u programu „U lutkarsko s kauča“

Kako bi mala i velika publika mogla uživati u lutkarskim predstavama kad je Gradsko kazalište lutaka Rijeka, svaki petak riječki lutkari u sklopu programa „U lutkarsko s kauča“ na svojoj službenoj internetskoj stranici i na svom službenom Facebook profilu postavljaju link putem kojeg publika može pogledati neke od uspješnih predstava kazališta. Tako su do sada djeca (i odrasli) mogli uživati u predstavama „Wanda Lavanda“ i „Mačak u čizmama”, svaka od kojih je pogledana više od 4.000 puta, a do 10. travnja može se pogledati predstava „Divmali grad“ autorice i redateljice Olje Lozica.

Kako riječki lutkari sudjeluju na PIR FEST-u, Lutkarsko s kauča privremeno miruje tjedan dana, budući da će se od 10. travnja u 17 sati moći uživati u predstavi „Avanture maloga Juju“ na You Tube kanalu Gradskog pozorišta Podgorica.

„U lutkarsko s kauča“ se nastavlja u petak, 17. travnja, a od toga dana od 12 sati pa sve do petka, 24. travnja do podne publika će moći sudjelovati u priči u pokretima „Čarobna svirala“, što je osmislila, pripremila i izvodi poznata glumica-lutkarica Almira Štifanić. Riječ je o interaktivnom obliku pripovijedanja koji u svom fokusu ima kretanje. Sadržaj priče tako postaje sredstvo za poticanje pokreta, a istovremeno utječe na razvoj mašte, pažnje, kreativnosti te na obogaćivanje jezičnog korpusa djece predškolske i rane školske dobi.

Nadalje, u petak, 24. travnja u 12 sati na on-line repertoaru GKL Rijeka planirana je hit-predstava i svevremenski mjuzikl „Pepeljuga“ autorice Magdalene Lupi Alvir (prema braći Grimm i Charlesu Perraultu), redateljice, koreografkinje i scenografkinje Mojce Horvat te skladatelja Duška Rapoteca Utea. Priča o Pepeljugi prije svega govori o ostvarivanju želja, mukama suparništva i odrastanja među sestrama (i braćom), o pravim vrijednostima koje se kriju iza običnih krpa. S njezinom cipelicom zakoračit ćemo u čudesan svijet plesnih step koraka praćenih songovima, a sve kroz glazbeno putovanje raznolikih plesnih ritmova i stilova bliskim generacijama pop kulture.

Kao i inače, link na ove predstave bit će postavljen na tri kanala Gradskog kazališta lutaka Rijeka – na službenoj internetskoj stranici, na Facebook profilu te na Instagram profilu.

Video uraci umjetnika Gradskog kazališta lutaka i virtualna radionica izrade male životinjice za igru

Ne zaboravimo, drugi dio programa „U lutkarsko s kauča“ sastavljen je od video uradaka umjetnika Gradskog kazališta lutaka Rijeka koji donose priču što rade kad oni i lutke ne mogu na svoju pozornicu. U obliku malih Lutkarskih kućnih čarolija pokazat će vam kako možemo biti maštoviti i u svoja četiri zida te će svoju kreativnost, vedrinu, glumu, animaciju, glazbu i ostale kazališne čarolije dovesti u vašu sobu. Projekt je također osmišljen da potakne gledatelje na aktivnost, vlastite ideje i kreativnost.

Također, na internetu će biti objavljena i Mala Wandina virtualna radionica u obliku likovnoga živog vodiča kako od različitog materijala izraditi male životinjice za igru.

Video klipovi bit će periodično objavljivani tijekom cijelog travnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari