GRADSKO VIJEĆE: Proračun Grada Rijeke rebalansom smanjen za 51.300.000 kuna

Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je predloženi rebalans Proračuna Grada Rijeke za 2015.g. kojim se proračun smanjuje za 51.300.000 kuna, odnosno 6,4%, u odnosu na prvotno planirani proračun, javlja portal Grada Rijeke (rijeka.hr). Usvojena je i Odluka o uspostavi Riznice Grada Rijeke koja će biti u funkciji već od siječnja iduće godine, a na sjednici su izabrani novi članovi Kazališnih vijeće te novi Savjet mladih.

vijeće1
foto: rijeka.hr

Obrazlažući rebalans proračuna, gradonačelnik Obersnel je rekao kako se radi o tehničkom rebalansu, kojim je postojeći proračun uravnotežen s prihodima i rashodima, naglasivši kako je riječ o smanjivanju postojećeg proračuna za 6,4 % odnosno 51,3 milijuna kuna, i za taj iznos su smanjeni i rashodi. U prihodovnoj strani se osjećaju pozitivni efekti koji prate pozitivni trend na državnoj razini, što je dovelo do nešto biljeg ostvarenja prihoda od poreza, od onog koji je planiran.

Najveći dio smanjenja prihoda se odnosi na prihode koje su računali uprihoditi putem natječaja iz Europskih fondova. “Premda imamo projekte koje smo mogli prijaviti, natječaja na koje smo se mogli javiti nije niti bilo. Od 51 milijun kuna, za koliko je proračun manji, čak 46 milijuna planiranih prihoda odnosi se na projekte koji su trebali biti financirani iz europskih fondova. Smanjenje tih prihoda je iz objektivnih razloga, a ne našom krivicom budući da smo natječajima za sredstva iz europskih fondova planirali radove uređenja Benčića, zone Bodulovo, obnove dva dječja vrtića i zamjenu zemljišta Teri Croteka u stečaju, ali je taj program realiziran na drugi način. Preostalih 6 mil. kuna odnosi se dijelom na smanjenje iznosa na stavkama za koje se procijenilo da se ne mogu realizirati u ovoj godini, što znači da će se planirati u idućoj godini, a odnosi se na izgradnju infrastrukture za potrebe stadiona Rujevica i stanova POS-a na Martinkovcu i slično” rekao je gradonačelnik.

Vijećnici HDZ-a pitali su kako je moguće da se rebalans donosi samo 20 dana prije donošenja proračuna za iduću godinu, kada se znalo da manjak u proračuna nije došao preko noći, a situacija s prihodima je bila poznata i ranije. „Riječ je o neodgovornom i neozbiljnom vođenju financija. Oslanjanje na sredstva europske unije pokazuje kako to nije dobro. Prije nam je bio kriv Zagreb, a sada je kriva EU“, čulo se iz oporbe.

vijeće2

U istom paketu odluka usvojene su izmjene i dopune Proračuna Grada Rijeke za 2015. godinu i projekcije za 2016. i 2017. godinu, izmjene i dopune Odluke o izvršavanju Proračuna, izmjene i dopune Programa javnih potreba u kulturi, dopuna Plana raspodjele sredstava spomeničke rente, izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture te izmjene Plana rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini osnovnih škola Grada Rijeke u 2015. godini. (I.N.)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari