GRADONAČELNIKOM KOLEGIJ

Gradskom vijeću upućen prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na 41. gradonačelnikovom kolegiju je utvrdio i Gradskom vijeću uputio polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Rijeke za 2023. godinu.

Prema izvještaju, ukupni prihodi i primici konsolidiranog proračuna (odnosno proračuna Grada Rijeke i 84 proračunskih korisnika) u prvih šest mjeseci 2023. godine ostvareni u iznosu od 85.900.137 eura ili 48,9% godišnjeg plana, a ukupni rashodi i izdaci konsolidiranog proračuna u iznosu od 68.863.556 eura ili 40,1% godišnjeg plana.

Iz navedenog proizlazi da je ostvaren višak prihoda konsolidiranog proračuna u iznosu od nešto više od 17 milijuna eura, koji se sastoji od viška prihoda Grada u iznosu 11,2 milijuna eura te od financijskih rezultata proračunskih korisnika koji su ukupno ostvarili višak prihoda u iznosu od 5,8 milijuna eura. Početnim Proračunom za 2023. godinu i Višegodišnjim planom uravnoteženja koji je donesen uz Proračun, planirano je ostvarenje viška prihoda nad rashodima kojim će se podmiriti preneseni manjak Grada iz prethodnih godine. Osim planiranog viška, na ostvarenje prihoda i rashoda utjecala su i kretanja na prihodovnoj i rashodovnoj strani, u prvom redu veće ostvarenje prihoda od porezna na dohodak, kao i činjenica da se realizacija nekih projekata očekuje u drugom dijelu godine.

Gradonačelnik je također Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje uputio i prijedlog Plana mreže dječjih vrtića na području grada Rijeke, prijedlog Odluke o razrješenju i imenovanju članice Kulturnog vijeća za audiovizualnu djelatnost Grada Rijeke te prijedlog Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke. Program javnih potreba u kulturi Grada Rijeke predlaže se zbog potrebe usklađenja sa Zakonom o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, a uz prijedlog odluke nalazi se i izvještaj o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, koje je trajalo od 17. srpnja do 17. kolovoza. Danom stupanja na snagu ovog Programa prestat će važiti Pravilnik o postupku donošenja Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke.

Među materijalima upućenim Gradskom vijeću su i izmjene odluka o stipendiranju darovitih učenika srednjih škola i studenata, studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području Rijeke, kao i stipendiranju srednjoškolaca i studenata prema socijalnim kriterijima.

Nadalje, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća naći će se i prijedlog izmjena Odluke o korištenju površina javne namjene i nekretnina u vlasništvu Grada Rijeke za postavu privremenih objekata, reklamnih i oglasnih predmeta te druge opreme i uređaja, prijedlog Odluke o lokacijama kioska i pokretnih naprava putem kojih se obavlja trgovina na malo izvan prodavaonica i tržnica i ugostiteljska djelatnost na površini javne namjene na području grada Rijeke, kao i prijedlog Pravilnika o uvjetima i postupku za postavljanje reklamnih i oglasnih predmeta, privremenih objekata i predmeta, ugostiteljskih terasa te druge opreme i uređaja na području grada Rijeke.

Gradski vijećnici raspravljat će i o prijedlogu Odluke o uvrštenju na popis poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje, a koja se odnosi na prodaju poslovnih prostora koji su u zakupu trenutnim zakupnicima.

Gradonačelnik je imenovao Stručno povjerenstvo za koncesije za gospodarsko korištenje prostora Palače šećerane za dvije gospodarske namjene: obavljanje usluga u turizmu – turistička agencija / info centar / marketinška agencija i obavljanje ugostiteljske djelatnosti – ugostiteljski objekt za pružanje usluga hrane i pića / slastičarnica / caffe bar.

Prihvaćen je i nastavak financiranja rada edukacijskog rehabilitatora u Centru za autizam Rijeka. Stručni suradnik je zaposlen tijekom 2022. godine radi pružanja dodatne edukacijsko-rehabilitacijske podrške učenicima iz spektra autizma koji pohađaju redovne škole.

Također, donesene su i odluke o uključivanju pomoćnika u nastavi u osnovnim školama čiji je osnivač Grad Rijeka za nastavnu godinu 2023./2024. godinu. Rad najvećeg dijela pomoćnika financira se kroz EU projekt RInkluzija, temeljem kojeg se osigurava 93 pomoćnika za 110 učenika riječkih osnovnoškolskih ustanova.

Na temelju gradonačelnikovih zaključaka, besplatne radne bilježnice dobit će i učenici s prebivalištem u Rijeci a koji pohađaju osnovne škole u drugim općinama i gradovima, raspisan je javni poziv za davanje stanova u najam radi formiranja Liste prioriteta za davanje stanova u najam za razdoblje 2024. do 2027. godine, kao i javni natječaja za odabir projekata/programa pružatelja usluge rane razvojne podrške djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima u 2023. godini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari