BRAVO OPATIJA

Gradu Opatiji čista petica za transparentnost proračuna

Grad Opatija prema objavljenim rezultatima sveobuhvatnog istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna županija, općina i gradova ocijenjen je čistom peticom. Grad Opatija je niz godina u samom vrhu po proračunskoj transparentnosti. Ovim je istraživanjem obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica u razdoblju od studenog 2020. do travnja 2021., a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020. te prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2021. godinu. “Sama objava ključnih proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom ka višim razinama transparentnosti neophodnim za konstruktivno sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava”, istaknuli su autori istraživanja.

Važno je spomenuti kako je u sedam ciklusa istraživanja, proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građane kojeg je 2015. godine objavilo samo 1% općina, a 2021. godine čak 80%. Kako bi dobiveni rezultati bili građanima što dostupniji i pregledniji, na internetskim stranicama Instituta za javne financije objavljena je interaktivna karta s rezultatima i podacima o svim županijama, gradovima i općinama.

Detalje možete pročitati na sljedećem linku: https://www.ijf.hr/transparentnost/?params_1=transparentnost

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari