BRAVO ZA RIJEKU

Istraživanje proračunske transparentnosti; Grad Rijeka ocijenjen izvrsnom ocjenom

Ilustracija: Štefan Brajković

Institut za javne financije predstavio je rezultate sedmog ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti hrvatskih županija, gradova i općina, u kojem je Grad Rijeka iznova pokazao najvišu razinu otvorenosti.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5.

Cilj istraživanja bio je utvrditi objavljuju li sve županije, gradovi i općine svake godine pravovremeno pet ključnih proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama. Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese. Samo se proračunski obrazovani i pravovremeno informirani građani, vijećnici i novinari mogu konstruktivno uključiti u odlučivanje o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava te u kontrolu odgovornosti lokalnih vlasti.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u Osvrtima Instituta za javne financije pod naslovom Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2020. – travanj 2021.

Karta prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina. To su: izvještaj o polugodišnjem i godišnjem izvršenju proračuna za 2019. godinu, izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2020.; prijedlog proračuna za 2021.; izglasani proračun za 2021. te proračunski vodič za građane za 2021.

Grad Rijeka je proveo i provodi niz aktivnosti u vidu razvoja transparentnosti rada uprave, a što mu je osiguralo i trajno osigurava titulu najtransparentnijeg hrvatskog grada.

Grad Rijeka najtransparentniji je hrvatski grad zahvaljujući ne samo poštovanju svih zakonskih odredbi u kontekstu objave informacija, nego i svih preporuka koje javnim upravama u cilju uvećanja transparentnosti rada, daju različita tijela i organizacije. Dodatno, Grad Rijeka i sam razvija područje transparentnosti rada uprave odnosno objavu informacija i komunikaciju s građanima razvijajući vlastite aplikacije putem kojih objavljuje informacije i mnoge kanale putem kojih se odvija komunikacija s građanima.

Nedavno je pokrenuta i aplikacija Otvoreni proračun, koja na jednostavan i lako pretraživ način široj javnosti daje uvid u pororačunske isplate u realnom vremenu i to ne samo isplate iz proračuna gradske uprave, nego i svih ustanova i ostalih tzv. korisnika proračuna koji su objedinjeni u sustavu Riznice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari