PREDSJEDNIK SDP-A U KASTVU

Grbin: Vladin prijedlog sufinanciranja dječjih vrtića je loš, dijeli djecu na one iz razvijenijih i nerazvijenih područja

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu je u Kastvu ocijenio da je prijedlog Vlade o sufinanciranju dječjih vrtića loš, jer dijeli djecu u Hrvatskoj na one iz razvijenijih i nerazvijenih područja

Grbin je na konferenciji za novinstvo istaknuo da je SDP prije dva mjeseca predstavio svoj program besplatnih dječjih vrtića za svu djecu u Hrvatskoj. To je jako važna politika u ovo vrijeme inflacije i sve većih financijskih pritisaka na roditelje, rekao je, prenosi Hina.

Prihodi u državnom proračunu rastu više od plaća i mirovina i obaveza države je uključiti se u financiranje dječjih vrtića tako da država preuzme teret roditelja i da oni budu besplatni za svu djecu, istaknuo je.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Nadalje, treba osigurati novac i za povećanje standarda u vrtićima, povećanje plaća zaposlenih i gradnju novih objekata. Uz pomoć novca iz europskih fondova do kraja desetljeća se može izgraditi dovoljno objekata da sva djeca imaju mjesto u vrtićima, rekao je Grbin.

Vlada ne smije donijeti uredbu u ovakvom obliku, u kojem sufinancira vrtiće u nerazvijenim područjima s 50 posto, a u ostalima s 6,25 posto. Posebno jer, prema SDP-ovom prijedlogu, besplatni vrtići za svu djecu i nisu toliko skupi. Taj iznos je jedna posto proračuna, ili 300 milijuna aura, a to si Hrvatska može priuštiti, zaključio je Grbin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari