TJERAJU ZIMU I ZLE DUHOVE

Video | Grobnički dondolaši krenuli u tradicionalno obahajanje; Izazivaju oduševljenje svugdje gdje se pojave!

Grobnički dondolaši danas su krenuli u svoj tradicionalni pohod po selima Grobinštine. Više u video prilogu!

Kako to nalaže tradicija u Čavlima, prvu subotu nakon blagdana Sveta Tri kralja kreće se u obahajanje i tjeranje zime te zlih duhova. Zime baš i nema, ali na sve uvjete dondolaši su spremni.

Svoj su pohod po selima započeli jutros u 8 sati na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima, a tijekom dana će prijeći više oko 20 kilometara, donosi Kanal Ri.

Nakon što su digli zvonac, stotinjak Grobničkih dondolaša obahajanjem sela po Čavji službeno su otvorili ovogodišnji Mesopust.

“Nami nije ovo peto godišnje doba, meni je ovo va živjenju jedino godišne doba koje volin – mislim da i cijeloj mojoj dlakavoj familiji ovdi. Stvarno nam je ovo leto posebno, daž ne pada bura ne puše, ja mislim da ne more bit lipje.”, zadovoljan je meštar Grobničkih dondolaša Frenki Fućak.

Ove godine dondolašima su se pridružili i novi članovi – 10 najmlađih i 14 starijih. Jedan od novih i prvi iz svoje obitelji je Alen Relja.

Biti dondolaš za svakog je Grobničana velika čast. Danis Čargonja njihov je član već 20 godina.

“Sad su mi dica tu, imam dva sina oni su isto u dondolaši. Ako ja zvonin sada, moji sini sada, je to tradicija postala pul nas. Ovo je nami sve, ne godišnje doba – ovo je nama najluđe.”, kaže Danis Čargonja.

Ove će godine Grobnički dondolaši ponovno u Bugarskoj predstavljati hrvatsku zvončarsku tradiciju.

“To vam bude na Perniku, to je jedan grad bugarski gdje bude smotra zvončarska. I bude do 80 zvončarskih grup iz cele Europe. Bili smo tamo, lipo smo predstavjali svoj kraj i Hrvatsku i zvali su nas ponovo kad je corona prošla. Tako da ćemo poć opet tamo se odazvat.”, otkriva meštar Grobničkih dondolaša.

Iduće subote dondolaši nastavljaju obahajanje po Jelenju, potom Črnom Kamiku i Kukuljanovu. Svaki vikend ispunjen je događanjima, sve do Riječkog karnevala koji će se ove godine održati na Korzu 19. veljače, donosi Kanal Ri.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari