SAJAM U ZNAKU PGŽ

Halubajski zvončari i štand PGŽ atrakcija i posebnost turističkog sajma PLACE2GO

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Sajam PLACE2GO protječee u znaku Primorsko-goranske županije

Međunarodni turistički sajam „PLACE2GO“ otvorio je svoja vrata nakon dvije godine pandemijske pauze.

Svečano otvorenje, koje je održano u zagrebačkoj Areni, prošlo je u znaku Primorsko-goranske županije koja se na sajmu predstavila s „Kulturno-turističkom rutom Putovima Frankopana“.

Izaslanstvo PGŽ na sajmu

PGŽ obnovila frankopanske kaštele

Ambasadorica Rute Mia Negovetić otpjevala je svečanu pjesmu PGŽ-a „Zavičaju tebi“. Haljina u kojoj je nastupila kreacija je modnog dizajnera Juraja Zigmana s motivom oproštajnog pisma Petra Zrinskog Ani Katarini Frankopan. Ono se i danas smatra jednim od najdirljivijih i najtužnijih pisama ikada pisanih hrvatskim jezikom.

Uz prirodnu, kulturnu i gastronomsku ponudu, haljina je jedan od primjera suvremene interpretacije bogatog povijesnog nasljeđa i kulturne baštine ove velikaške obitelji, naveo je župan Komadina. Pojasnio je kako je PGŽ obnovila frankopanske kaštele, čiji se najveći broj nalazi upravo na području Primorsko-goranske županije te ih povezala u kulturno-turističku rutu.

Najljepši štand

„Krčki knezovi Frankopani obilježili su više od pet i pol stoljeća hrvatske povijesti i jedni su od najčuvenijih velikaških obitelji. Želja je bila brendirati ih i kreirati turističku rutu. Povezano je 17 kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca te tri sakralna kompleksa na području Gorskog kotara, otoka Krka i Vinodolske općine. Uređeno je osam interpretacijskih centara u kojima se pripovijeda priča o iznimnom utjecaju i ulozi Frankopana na ovim područjima“, naveo je župan Komadina.

Svečano otvorenje 9. PLACE2GO međunarodnog sajma turizma u Areni Zagreb. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Uz tiskane promotivne materijale, Ruta se predstavila i s frankopanskim vinima i pjenušcem iz Pavlomira, Demetrinim Frangipane kruhom iz Klane, frankopanskim izletima te tortom DEliciAnom iz slastičarne Kaokakao iz Opatije koju je župan Komadina poklonio ministrici turizma Nikolini Brnjac i direktorici Turističke zajednice Zagreba Martini Bienenfeld prilikom posjeta PGŽ štandu.

Izlagači iz Hrvatske i svijeta

Na sajmu „PLACE2GO“ sudjeluju izlagači iz Slavonije, Zagorja, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara, Like i Dubrovnika te premijerno iz Crne Gore i Nizozemske te Maldiva, Indonezije i Indije. Sajam predstavlja mjesto na kojem Hrvatska ima priliku kvalitetno pozicionirati svoje turističke destinacije i priče i razmijeniti stručna znanja i iskustva.

Svečano otvorenje 9. PLACE2GO međunarodnog sajma turizma u Areni Zagreb. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Deveti po redu sajam otvorila je ministrica turizma Nikolina Brnjac, a program svečanosti završio je nastupom Halubajskih zvončara.

Svečanom otvorenju prisustvovale su i resorna pročelnica Sonja Šišić i zamjenica pročelnika Ureda županije Ermina Duraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari