Halubajski zvončari na otvorenju Europske prijestolnice kulture Galway

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Prema posljednjim informacijama, otvorenje je zbog lošeg vremena odgođeno!

Nakon prošlotjednog spektakularnog otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci, Europska prijestolnica kulture postaje i drugi grad nositelj te titule u 2020. godini – irski Galway. Premda je glavna ceremonija otvorenja bila predviđena za večeras, iz Irske stižu vijesti kako je zbog jako lošeg vremena ceremonija otvorenja odgođena. Neki dijelovi programa trebali bi biti održani sutra.

Galway u godinu u kojoj s Rijekom dijeli ovu prestižnu titulu ulazi s temom vatre te manifestaciju otvorenja EPK temelji na drevnim običajima paljenja i slavljenja vatre kao rituala koji tjera zimu i dočekuje novo doba.

Otvorenje EPK u Galwayu počelo je ovotjednom serijom događanja diljem regije kojoj pripada ovaj grad, a sve je trebalo kulminirati večeras spektakularnom ceremonijom u Galwayu u kojoj su trebali sudjelovati i predstavnici Halubajskih zvončara, inače dio baštine uvrštene na UNESCO-vu listu. Zasad nije poznato hoće li njihov dio programa biti održan sutra.

Zvončari u irskoj prijestolnici kulture predstavljaju baštinu prezentiranu i kroz riječki projekt Europske prijestolnice kulture, a s irskim ih konceptom otvorenja EPK povezuje i drevni ritual tjeranja zime jer s njime se tematski vezuju i zvončari, i spomenuti irski ritual paljenja i slavljenja vatre.

Uz zvončare, u irski Galway na otvorenje Europske prijestolnice kulture u ime tvrtke Rijeka 2020 koja u Rijeci provodi projekt Europske prijestolnice kulture otputovale su i Irena Kregar Šegota, direktorica partnerstava i sudjelovanja te Iva Grego, direktorica općih poslova, u ime Primorsko-goranske županije pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić te u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Inače riječ je o svojevrsnom uzvratnom posjetu budući da je irska delegacija prošlog tjedna bila na otvorenju riječkog projekta prijestolnice kulture, no tijesna suradnja Rijeke i Galwaya počela je bitno prije, još tijekom pripreme kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture. Tako je višegodišnja međusobna potpora u pripremi i realizaciji EPK-a u oba grada, i u tom procesu stvoreno prijateljstvo, kulminiralo sudjelovanjem riječkog tima u otvorenju Europske prijestolnice kulture u Galwayu i obratno.

Kao i riječki spektakl otvorenja Europske prijestolnice kulture, i odgođeno otvorenje u Galwayu pratit će mediji iz cijele države, ali i deseci predstavnika stranih medija.

Ceremonija u Galwayu zamišljena je kao autentično slavlje u čast ljudima i tradiciji Galwaya i Irske, a sve će kulminirati spektaklom paljenja i slavljenja vatre koja će osvijetliti zaljev Galwaya.

Inače, titulu Europske prijestolnice kulture svake godine nose dva grada, a ove su to Rijeka i irski Galway.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari