HDZ: Građani Rijeke su taoci unutarstranačkih sukoba Obersnela i Komadine

Dinko Beaković je oštro kritizirao župana Komadinu zbog nejasne većine u Skupštini te pozvao predsjednika SDP-a Bernardića da „dođe u Primorsko goransku županiju kod svog mentora i uvjeri se kako izgleda kriminalna hobotnica i kaljuža“

HDZ-ova riječka gradska vijećnica Ivona Milinović, te predsjednik Kluba HDZ-a u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije Dinko Beaković, reagirali su na izjave župana Komadine da je HDZ-ova nacionalna koalicija na klimavim nogama, te činjenicu da župan odbija realizirati prjekt otvaranja predstavničkog Ureda Primorsko-goranske županije u Bruxellesu.

Milinović je istaknula kako HDZ smatra potpuno neprimjerenim da Grad Rijeka i Županija 2017. godine još uvijek nemaju svoj Ured u Bruxellesu već grad Rijeka dijeli ured sa nizom drugih županija unutar Ureda hrvatskih regija.

„To su područja sa sasvim drugačijim potrebama od Rijeke i Primorsko goranske županije, koja su zainteresirane za potpuno druge vrste projekata i naprosto nije efikasno za naš kraj da nas predstavlja osoba koja istovremeno predstavlja Varaždinsku, Međimursku ili Krapinsko Zagorsku županiju“

Dodala je kako drži da je potpuno neprihvatljiv komentar župana Komadine vezano uz ured u Bruxellesu te kako je pokazao veliko neznanje u području korištenja EU fondova, ali također i da je inertan, da nema energije, da nije proaktivan i nije u stanju ovu županiju vratiti na put gospodarskog rasta i razvoja .

„Potpuno je neprihvatljivo da župan 2017. godine izjavi kako prvo treba vidjeti koliki je trošak projekta otvaranja Ureda u Bruxellesu. To je trebao istraziti prije desetak godina, kako bi barem nakon ulaska u Europsku uniju imali spreman projekt, iako je puno učinkovitije ukoliko se ured otvori i prije samog pristupanja države članice, kao što je to primjerice učinila Istarsta županija. A župan se sad sjetio da bi možda trebalo napraviti analizu potencijalnog troška takvog projekta“, istaknula je Milinović te dodala kako se ne radi o značajnim ulaganjima, posebice kada se usporedi isplativost, zbog povećanog broja europskih projekata u kojima bi županija sudjelovala kroz parterstva sa drugim europskim regijama, gradovima i općinama.

Dodala je kako nije točna Komadinina tvrdnja da nije zaživio projekt europskih regija, već da se nažalost Primorsko-goranska županija nije niti pokušala integrirati u taj projekt. „Partnerstva ove vrste se ne sklapaju u županovom uredu u Adamićevoj, već u Bruxellesu, i upravo zato je potrebno imati svoga predstavnika koji će aktivno tražiti partnere našoj Županiji i Gradu za projekte i suradnju.“

Dodatno je navela konkretne primjere programa koje provedi uspješna Dubrovačko- neretvanska županija sa raznim europskim gradovima i regijama a upravo su ta partnerstva sklopljena uglavnom putem njihovog predstavnika u Bruxellesu.

Nadalje, Milinović istaknula kako je notorna neistina izjava gospodina Komadine da svi EU projekti idu kroz državu čime je Komadina pokazao veliko neznanje u ovom području .

„Većina Programa Unije provodi se prema centraliziranom modelu provedbe u kojem su za financijsko upravljanje i provedbu odgovorna tijela Europske komisije, tj. Opće uprave zadužene za pojedini program koje odlučuju o vrsti i trajanju programa, raspoloživom proračunu te raspisuju pozive na dostavu projektnih prijedlog. Dakle, ne postoje posrednici, tj Ministarstva država članica nisu posrednici u tim projektima. Međutim, Komadina u stilu svoga stranačkog kolege gospodina Obersnela obmanjuje javnost te u drugima traži krivnju za svoje neodgovornoi inertno ponašanje tj za nerad. Savjetujem županu da ipak malo bolje prouči generalno funkcioniranje fondova EU prije negoli daje ovakve izjave i zbunjuje javnost i građane“.

Milinović je zaključila kako će HDZ inzistirat projektu otvaranja Ureda Županije i Grada u Bruxellesu, te da očekuje od Župana i gradonačelnika Obersnela da u što skorijem roku pripreme projekt ida se on nađe u proračunu grada i županije.

„Obzirom da se gospodin Obersnel na Gradskom vijeću složio sa mnom kako postoji potreba otvaranja navedenog Ureda, te konstatirao kako projekt koči Županija, i u tom smislu zatražio od nas vijećnica i vijećnika da mu pomognemo, ovim putem pozivam gospodina Obersnela i Komadinu na konzultacije u HDZ oko ovog projekta. Mi smo spremni pomoći oko realizacije i biti konstruktivni, na dobrobit svih naših građana. Također, ukoliko je potrebno, spremni smo čak i pokušati pomiriti gospodina Obersnela i Komadinu, jer građanke i građani naše Županije i Grada ne smiju više biti taoci njihovih unutarstranačkih sukoba i nemogućnosti dogovora oko važnih projekata između Grada i Županije. Pozivam Komadinu i Obersnela na odgovorno ponašanje, na dijalog, na dobrobit svih građanki i građana Rijeke i Primorsko goranske županije.

Beaković je prokomentirao Komadinine izjave vezano uz inicijativu opoziva Vladu, i njegov komentar kako je nacionalna HDZ-ova koalicija na klimavim nogama te da se radi o saveznicima inficiranim problemima.

„Bilo bi dobro da župan pogleda u svoje dvorište pa da uvidi tko su mu saveznici.Hrvoje Burić , kojeg su neki iz SDP-ove koalicije uspoređivali s Bujancem i u kampanji nazvali fašistom? A sada im je itekako dobar jer uz njegovu ruku u skupštini mogu konzumirati blagodati koje im omogućuje župan. Dalje, što reći na primjer koalicije HSS-a i SDP-a, Ivo Zrilić, koji je bio HDZ-ov kandidat za zamjenika župana na izborima 2013. i veliki županov protivnik u Županijskoj skupštini a sada je s njime u koaliciji?“, pita se Beaković.

Beaković tvrdi kakokako unatoč takvim kombinacijama, Komadina i dalje nema u PGŽ većinu, nema 24 potpisa, te priča o vladajućoj većini u Skupštini koju još nije ničime dokazao.

Beaković je oštro zaključio „ Komadina kontrolira sustav od 6000 zaposlenih preko imenovanih nadzornih odbora, upravnih vijeća lučkih uprava, školskih odbora, gdje je postavio isključivo samo svoje ljude.Zato pozivam g. Bernardića, koji spominje Vladu RH kao kriminalnu hobotnicu, kaljužu, da dođe u Primorsko goransku županiju kod svog mentora i uvjeri se kako izgleda kriminalna hobotnica i kaljuža.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari