HUMANITARNI KORZO Puštanjem ružičastih balona u Rijeci obilježen Dan ružičaste vrpce

Šetnja podrške Korzom (foto: Grad Rijeka)

Cilj ove humanitarne akcije je ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju

Udruga žena operiranih dojki Nada obilježila je Dan ružičaste vrpce puštanjem ružičastih balona u zrak u spomen na one koji su izgubili bitku s karcinomom dojke.

Cilj ove humanitarne akcije je ukazati na važnost ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

U Hrvatskoj se prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce, humanitarna akcija čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Smatra se kako se 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju. U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena.

rozi3

Cijeli je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke. Tijekom akcije upozorava se i na nužnost dostupnijih mamografskih pregleda, te bolju zdravstvenu zaštitu žena. Članice Udruge žena operiranih dojki Nada kojima su se pridružili brojni sugrađani među kojima su bili i mnogi liječnici riječkog KBC-a, akciju su započeli šetnjom podrške oboljelima od karcinoma od Jelačićevog trga do zgrade Grada Rijeke, gdje je održano puštanje ružičastih balona u zrak u spomen na one koji su izgubili bitku s karcinomom dojke.

Udruga Nada je upriličila humanitarnu prodaju ruža i roza mašni, a sav prihod od prodaje ruža i mašni namijenjen je za kupnju IORT aparata za Klinički bolnički centar Rijeka i za rad Udruge Nada. U ime Grada Rijeke, akciji je nazočila pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Ankica Perhat.

????????????????????????????????????????????????
????????????????????????????????????????????????

U povodu Dana ružičaste vrpce na zgradu Grada Rijeke na Korzu izvješena je ružičasta vrpca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari