BOŽIĆNA AKCIJA

Humanitarnom utrkom Hohoho Run prikupljeno 14.500 kuna

Iako su revijalna, HoHoFun utrka na 2.5 km i HoHoFiveRun na 5 km, okupile oko 120 trkača iz Rijeke i okolice, zbog bure i hladnoće odaziv građana bio je manji nego prethodnih godina, zbog čega je ova akcija produžena.

Sredstva od kotizacija i prigodne prodaje božićnih ukrasa i mnogih drugih predmeta na mini sajmu te iznimno bogate tombole u kojoj su simboličnom donacijom mogli sudjelovati svi građani, kao i od supertombole s vrijednim umjetničkim predmetima, u jednakim iznosima dodijeljena su korisnicima Udruge Socijalna samoposluga-kruh sv. Elizabete te Udruge SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.

Ugrožene egzistencije brojnih obitelji

„Torpedosi se ne bave samo trčanjem, nego i humanitarnim radom, jer smo kao pojedinci svjesni svoje društvene odgovornosti pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Na taj način potičemo i empatiju kod drugih, jer je teško biti sretan ako to nisu i ljudi u našem okruženju. Svjedoci smo svakodnevnih poskupljenja i sve težih uvjeta života, zbog čega su ugrožene egzistencije mnogih riječkih obitelji. Istina je da ne možemo sve popraviti i učiniti ljepšim i boljim, ali ako svatko od nas da malo sebe i onoga što može, tvorimo ogromnu snagu kojom možemo mijenjati i svijet oko sebe“, istaknula je u ime Torpedo Runnersa Ljiljana Mamić.

Ženama i djeci omogućili mirnije blagdane

„Sudionici ove humanitarne akcije izravno su pomogli tri žene i ukupno jedanaestero djece, a blagdane im učinili malo mirnijima i sigurnijima“, izjavila je Lorena Zec iz Udruge SOS Centar za nenasilje i ljudska prava. Tomu je dodala da u sklopu Udruge djeluje Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, gdje se osobama koje su proživjele nasilje pruža besplatna psihološka i primarno pravna pomoć i podrška. „Nažalost, ono što korisnicama vrlo često treba su i neki drugi oblici pomoći, posebice pomoć u organiziranju i plaćanju stanovanja, režija, hrane i svakodnevnih potreba; kako ženama, tako i njihovoj djeci“, kazala je Zec.

Korisnicima Socijalne samoposluge dobrodošla i najmanja pomoć

„I najmanja pomoć našim je korisnicima od velikog značaja, a posebno ova koju smo dobili ovom tradicionalnom prosinačkom akcijom Torpedo Runnersa. Sve osobe angažirane u radu Socijalne samoposluge su volonteri. Hladni pogon financiramo iz donacija građana, a hranu i higijenske potrepštine prikupljamo humanitarnim akcijama u trgovačkim centrima našega grada. Ono što, nažalost, građani mogu odvojiti, više nije dostatno za sve potrebite, a uzrok tomu je veliki pad kupovne moći građana. Mjesečno se korisnicima podijeli više stotina paketa pomoći“, izjavila je članica Volonterskog tima Elida Verunica. Socijalna samoposluga „Kruh sv. Elizabete“ projekt je Franjevačkog svjetovnog reda, a s radom je počela u travnju 2011. godine kako bi se najugroženijim sugrađanima jednom mjesečno osigurao paket hrane, a beskućnicima i samcima koji žive u neprimjerenim egzistencijalnim uvjetima, jednom tjedno. Volonterka Nela Pujić naglasila je da je tijekom proteklih godina broj građana kojima je potrebna pomoć znatno povećan, a samim tim i potrebe za osnovnim živežnim namirnicama.

Hohoho Run podržale i brojne tvrtke iz Rijeke i okolice

Glavni sponzori 7. Hohoho Runa bili su Intersport i OPG pčelarstvo Kamber. Intersport je za najbrže pripremio uistinu vrijedne sportske rekvizite, a Dražen Kamber zalihu medova koji su ujedno i nositelji zlatnih odličja.

Kao i svih prethodnih, i ove godine organizaciju HoHoHo Runa podržale su brojne, ne samo riječke, već i tvrtke iz okruženja te pojedinci. Svi oni, prema svojim mogućnostima, darovali su brojne predmete i proizvode koji su bili sastavni dio iznimno bogate tombole. Među sponzorima su bili Erste banka, Mala galerija Bruketa, Mirna Sišul, Pizzeria Maslina, Grad Rijeka, KD Čistoća, Radnik Opatija, Ad Gallery, Ad Interijeri, Nova gradnja, Mesnica Čučković, Veterinarska ambulanta Njuška i mnogi drugi.

Najbrže trkačice HoHoFive utrke na 5 km su Elena Ban, Marina Juranić i Koni Dubrović, a trkači Dino Vidmar, Domagoj Pauković i Michael Ban. Najbrže djevojčice HoHoFun utrke bile su Petra Šurdonja, Nika Dubrović i Roza Smojver, a dječaci David Sulić, Roko Smojver i Karlo Vidas. Nagrađeni su i četveronožni sudionici HoHoHoFun utrke Tibi, Toto i Žuži.

Za gastro ponudu ove sportsko-zabavne manifestacije pobrinuli su se učenici Ugostiteljske škole iz Opatije koji su, uz podršku Mesnice Čučković, pripremali kobasice u pecivu sa dodacima.

„Osim u različitosti i multikulturalnosti, po čemu je Rijeka jedinstvena u hrvatskim okvirima, građani našega grada uvijek iznova svoju ujedinjenost i srčanost pokazuju kada su pozvani činiti dobro i pomagati potrebitima. Tako je bilo do sada, a vjerujem da će biti i narednih godina. Jedino što možemo jamčiti je puno dobrih vibracija i puno pozitivne energije koju ćemo, uz pomoć naših partnera, sudionika utrka i građana, uvjerena sam, i u svim godinama koje slijede zakotrljati u pravom smjeru, prema onima kojima je najpotrebnija“, izjavila je Ljiljana Mamić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari