DESETA JUBILARNA MANIFESTACIJA

HVALA VAM ŠTO STE TU Brojni građani i ove se godine uključili u projekt Hrvatska volontira

U razdoblju od 23. do 26. rujna održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu jubilarne, desete manifestacije Hrvatska volontira!

Hrvatska volontira 2020. okupila je više od 120 organizatora volontiranja koji su u 70 gradova uključili preko 2000 građana – volontera i proveli više od 160 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Ovogodišnjom kampanjom podsjetili smo koliko volontiranje donosi svakom pojedincu, na koji način nas može zbližiti s drugima u našem okruženju te posljedično koliko doprinosi zajednici u kojoj živimo, a time i društvu u cjelini. Fenomen volontiranja čini nas osjetljivijima za drugo i drugačije i snažnijima u opredjeljenju za kreiranje promjena u društvu, humanizam i održivi razvoj društva. Volontiranje je zaista jedna važna društvena mreža.

Predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog centra za razvoj volonterstva, Lejla Šehić Relić ukazala je upravo na vrijednosti koje se afirmiraju volontiranjem: „Volontiranje nije vrijednost samo po sebi. Vrijednost postaje onda kada se pridruži vrijednostima humanizma, jednakosti, ravnopravnosti, ljudskih prava, demokracije, održivog razvoja, mira i nenasilja. Upravo su afirmaciji ovih vrijednosti volonteri dali neprocjenjiv i nezamjenjiv doprinos. Hrvatska volontira želi jednostavno reći: Hvala što ste tu!“.

Volonterstvo jedna od važnih vrijednosti projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

U Rijeci su provedene brojne volonterske aktivnosti. Tako su se Volonteri Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture brinuli o organizaciji izvedbe Umjetnički vođene ture “Nestvarni gradovi” te riječke praizvedba Mahlerove simfonije Centru Zamet. Također, volonterski program Rijeke 2020 – Europske  prijestolnice kulture obilježio je manifestaciju suradnjom s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka. Za svoje volontere organizirali su edukaciju s ciljem informiranja o koronavirusu i prevenciji stigmatizacije osoba oboljelih od bolesti COVID-19.

U sklopu EPK provedena je još jedna volonterska aktivnost. Naime, Park lovora je projekt PD Kamenjak koji je odobren u programu Zeleni val. U sklopu vikend-akcije „Gradimo Park lovora na Kantridi“ volonteri su čistili prostor budućeg gradskog parka na Kantridi, iznad Dječje bolnice, istočno od Doma umirovljenika, u blizini Poučne staze Šuma Striborova, s kojom će park činiti fizičku i programsku cjelinu.

Srednjoškolci izrađivali murale i organizirali humanitarne akcije

Trideset vrijednih učenica– volonterki Prve riječke hrvatske gimnazije osmisle i oslikale mural na zidu svoje škole i prikazale harmoniju školskog života u suživotu s prirodom i načelima održivog razvoja. U sklopu projekta „Razmišljajmo održivo – učimo mlade održivom razvoju zajednice“, Volonterski centar Rijeka Udruge SMART u suradnji s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom organizirao je i radionicu ‘Biti volonter/volonterka’ za učenike i učenice 2.a razreda.

Učenici Ekonomske škola Mije Mirkovića šivali su maske i prikupljali hranu i higijenske potrepštine za prihvatilište za beskućnike, a učenici Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka prikupljanjem čepova Društvo multiple skleroze PGŽ. Korisnici i odgojitelji Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka čistili su i uređivali okućnicu doma.

U OŠ Nikola Tesla volonteri su pomogli u provođenju kontinuiranog programa “Školsko poslijepodne samo za mene, usmjerenog na podršku našim učenicima u psiho-socijalnom riziku i pripadnicima manjina i ostalih marginaliziranih, stigmatiziranih i ranjivih skupina.

Radionice izrade mirisnih vrećica, šivanja, heklanja, origamija…

Volonteri Društva za istraživanje i potporu Rijeka organizirali su kreativnu radionicu izrade mirisnih vrećica La Vande i hobotnice Hilde. Čistili su lavandu, šivali i punili Vanda vrećice, ali smijali se, družili, bili jako vrijedni i širom otvorili vrata svima onima koji žele “škicnuti” što se sve u DIP-u radi. Poručuju vam da iako je manifestacija Hrvatska volontira završena, njihova su vrata uvijek otvorena za sve one koje zanima njihov rad. Društvo za istraživanje i potporu bavi se prevencijom stigmatizacije djece i mladih s teškoćama u razvoju i drugim psihosocijlanim teškoćama koje ih ometaju u svakodnevnom životu, poput teškoća u psihosocijlanom funkcioniranju, kroničnim bolestima, teškim socijalnim i ekonomski uvjetima u obitelji i sl.

Volonteri su pomogli u promociji časopisa “Ulične svjetiljke” te posluživali večeru u prihvatilištu za beskućnike Ruže sv. Franje. Socijalna samoposluga Kruh sv. Elizabete u trgovačkom centru provela je akciju prikupljanja namirnica, akciju slaganja te podjele odjeće i obuće potrebitima, kao i podjelu hrane korisnicima. Udruga Depaul Hrvatska dijelila je tople obroke potrebitima našeg grada Rijeke te organizirala promociju svoje djelatnosti podjelom letaka i Danima otvorenih vrata za volontere u svojoj Kući utočišta.

Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić organizirala je radionicu šivanja, radionicu pletenja i heklanja te origami radionicu, a Udruga žena operiranih dojki Nada Rijeka kreativne radionice.  Centar za participaciju žena u društvenom životu u suradnji s OŠ Pećine i sponzorima proveo je aktivnost za nabavu prijenosnog računala za slijepe i slabovidne osobe te sadnju maslina ” Drvo prijateljstva – zajedno možemo sve”.

Video promocija primjera dobre prakse volontiranja

Dio ovogodišnje manifestacije provodio se i online, potaknuti pandemijom Covida -19, naglasak smo stavili na važnost uključivanja u volontiranje i odali priznanje volonterima promovirajući primjere dobre prakse kroz kratke videe o volontiranju, koje možete pronaći na Youtube kanalu Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva (HCRV) od 2011. godine organizira nacionalnu kampanju Hrvatska volontira, u ovih 10 godina provođenja, okupila je 31 442 volontera/ke koji su kroz 2 091 volontersku akciju na području cijele Hrvatske društvu poklonili ukupno 153 783 volonterskih sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari