NEKOLIKO GRADOVA NA UDARU

HZJZ izdao upozorenje za Rijeku: Nije zbog korone, već zbog velike opasnosti od hladnoće!

Foto: Goran Kovačić/ Pixsell

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je upozorenje na hladnoću koja može djelovati na zdravlje temeljem podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Ističu tako kako u ponedjeljak na području Rijeke,  Knina i Splita umjerena opasnost po zdravlje dok je za dubrovačko područje ona velika. Za utorak upozorenja otprilike ostaju ista osim što se područjima s umjerenom opasnosti sada pridružuje i Osijek. U srijedu pak ne postoji opasnost za slavonsko područje, ali se Kninu, Splitu i Rijeci po umjerenoj opasnosti pridružuje i Zagreb. Što se tiče Dubrovnika, opasnost od hladnoće će prva tri dana novog tjedna biti konstantno velika.

Promjene upozorenja možete pratiti ovdje, a HZJZ ističe da se naputci za zaštitu od hladnoće, ako je za vaše klimatsko područje proglašena velika i vrlo velika opasnost mogu pratiti na njihovim stranicama.

Image

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Pridržavajte se ovih preporuka

Kako biste se zaštitili, pridržavajte se, savjetuju, sljedećih preporuka:

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, osim ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu, navode.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Pozivaju i da u takvim uvjetima pomognemo obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći, dodaju.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku službu – 194 i Centar za žurne službe – 112, zaključili su., prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari